جین ساکی، سخنگوی قصرسفید، از تصمیم جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده مبنی بر خروج سربازان امریکایی از افغانستان دفاع کرده و گفت که مشاوران نظامی آقای بایدن، به وی نظریات "منقسم" داده بودند.
خانم ساکی بعد از ظهر سه شنبه ۲۸ سپتمبر به خبرنگاران گفت که رییس جمهور از مشاوران خود خواستار اظهارات صریح شده بود. او علاوه کرد: "او[رییس جمهور بایدن] در پی گروهی از مردان و زنانیکه تنها بلی بگویند نیست."
خانم ساکی افزود : "رییس جمهور واضح ساخت که مشوره منقسم بود. او مشورههای خصوصی افراد را بیان نکرد و فکر میکنم مردم امریکا نیز همچو انتظاری ندارند. او خواهان صراحت و صداقت شد. اما در نهایت رییس جمهور باید تصمیم نهایی را که به نفع ایالات متحده باشد بگیرد. اگر مشورههای ضد و نقیض داده شده باشد، بر اساس ضرورت، مشورههای برخی افراد قبول نخواهند شد."
این اظهارات سخنگوی قصر سفید همزمان با استماعیۀ مارک میلی، لوی درستیز عمومی قوای مسلح، لوید آستن، وزیر دفاع و فرانک (کنیت) مککینزی، فرمانده قوای مرکزی ایالات متحده در کمیتۀ خدمات قوای مسلح مجلس سنای امریکا بود که این سه مقام امریکایی در مورد خروج قوای امریکایی از افغانستان با پرسشهای دشوار قانونگذاران امریکایی روبرو شدند.
آقای میلی صبح روز سه شنبه ۲۸ سپتمبر (ششم میزان) گفت که جنگ ۲۰ سالۀ امریکا در افغانستان "ناکامی استراتیژیک" بود و به باور وی ایالات متحده باید چند هزار نظامی خود را در افغانستان نگه میداشت تا از مسلط شدن طالبان که به گفتۀ وی سریعتر از پیشبینیها به وقوع پیوست، جلوگیری میشد.
آقای میلی خطاب به قانونگذاران امریکایی گفت که به نظر شخصی وی باید کم از کم ۲۵۰۰ نظامی امریکایی در افغانستان باقی میماندند و از فروپاشی حکومت افغانستان و مسلط شدن طالبان بر آن کشور جلوگیری میشد.
این نظامی ارشد امریکایی گفت که در اواخر سال ۲۰۲۰، او خاطرنشان ساخته بود که خروج عجولانه و نادیده گرفتن شرایط در افغانستان، منجر به از دست دادن دستاوردها، سقوط اردو و حکومت افغانستان خواهد شد.
در همین حال، لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده امریکا نیز در این جلسۀ استماعیه گفت که فروپاشی قوای مسلح افغانستان برای واشنگتن "غافلگیر کننده" بود. او گفت که امضای توافقنامه میان ایالات متحده و طالبان یکی از عواملی بود که به گفتۀ وی سبب تضعیف روحیۀ نظامیان افغان شد. او پذیرفت که در جنگ افغانستان محاسبات نادرستی نیز صورت گرفته بود.
اما خانم ساکی گفت که آنان در کانگرس به سوالات پاسخهای دقیق ارایه میکنند در حالیکه هنگام مشوره دادن به رییس جمهور جزییات بیشتری ارایه میکنند که باید هم همینطور باشد.
جلسۀ استماعیۀ مجلس سنای امریکا در حالی برگزار میشود که قانونگذاران جمهوریخواه در صدد اند تا نشان دهند که رییس جمهور بایدن سفارشات رهبران و افسران ارشد نظامی را نادیده گرفته است.
با اینحال، رییس جمهور بایدن همواره از تصمیم خود برای خروج نظامیان امریکایی از افغانستان دفاع کرده و گفته است که این تصمیم را بر اساس مشورت با مقامهای دپلوماتیک و نظامی و با درنظرداشت منافع ملی امریکا اتخاذ کرده است.