قصر سفید میگوید که برای رهایی حدود ۱۰ میلیارد دالر دارایی افغانستان که پس از به قدرت رسیدن گروه طالبان در ماه اگست، راکد شد، هیچ برنامهٔ فوری وجود ندارد.
جین ساکی، سخنگوی قصر سفید گفت که این پولها به دلایل متعدد، غیرقابل دسترس باقی خواهند ماند.
او افزود که این یک موضوع خیلیها پیچیده است و ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در هماهگی با متحدین و شرکاخویش آنرا به گونهٔ متداوم بررسی میکند.
خانم ساکی، اقامهٔ دعوای شماری از قربانیان حملات ۱۱ سپتمبر سال ۲۰۰۱ و سایر حملات تروریسی علیه طالبان را یکی از دلایل عمدهٔ منجمد ماندن این پولها عنوان کرد.
او علاوه کرد که این انکشافات حقوقی نظرانداز شده نمیتواند و سبب توقف تحرک این پولها به گونهٔ موقت، حد اقل تا اخیر سال و یا هم بیشتر از آن شده است.
این مقام قصر سفید همچنان گفت که دلیل دیگر، تلاش چگونگی استفاده این پولها به سود مردم افغانستان و عدم سودجویی طالبان از آن است.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید امریکا به طالبان: گفته بودیم اگر به زور قدرت را گرفتید، کمکهای غیربشری قطع خواهد شداو علاوه کرد که منحیث بزرگترین فراهم کنندهٔ کمکهای بشری جهان، ایالات متحده میخواهد که کمکها به گونهٔ مستقیم به مردم برسد.
خانم ساکی همچنان گفت که دلیل دیگر راکد شدن دارایها، شامل بودن نامهای برخی از رهبران طالبان در فهرست سیاه ایالات متحده و ملل متحد است.
این در حالی است که طالبان همواره بر رهایی این دارایها در حالی تاکید دارند که بر اساس گزارش برنامهٔ جهانی غذا، ۹۸ در صد مردم افغانستان غذای کافی برای خوردن ندارند و ارزش پول افغانی نیز روز به روز کاهش میابد.
شاه محمد محرابی، عضو شورای عالی بانک مرکزی افغانستان از حکومت امریکا خواست تا به خاطر حفظ ارزش افغانی، اجازه دسترسی "محدود، مشروط و نظارت شده" بانک مرکزی افغانستان به ذخایر پولی این کشور بدهد.
آقای محرابی که در سال ۱۳۹۴ از سوی محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان به حیث عضو این شورا تعیین شد و به گفته خودش تا اکنون طالبان وی را از این مقام برکنار نکرده اند، در صحبت با صدای امریکا همچنان گفت که امریکا توانایی نظارت و ردیابی انتقال پول را دارد و حتی می تواند اجازه انتقال پول را به شکل آزمایشی به بانک مرکزی افغانستان بدهد و ببیند که آیا طالبان آن را به خاطر حفظ ارزش افغانی لیلام میکنند و یا به کدام مقصد دیگر استفاده میکنند.