سازمان جهانی صحت با نشر گزارشی گفته است که در سال روان میلادی، رقم افراد نیازمند به خدمات صحی در افغانستان به ۱۷.۶ میلیون نفر خواهد رسید.
در این گزارش که روز چهارشنبه هشتم فبروری (۱۹ دلو) نشر شده، آمده است که پنج میلیون فرد نیازمند به خدمات صحی در مناطق شهری و ۱۲.۶ میلیون نفر دیگر نیز در مناطق روستایی زندگی میکنند. به گفتۀ این سازمان ۵۳ درصد این نیازمندان را کودکان تشکیل میدهند.
سازمان جهانی صحت گفته است: "موانع عمدهای برای دسترسی به خدمات صحی در مناطق روستایی وجود داشته است، در حالی که، در عین حال، افزایش جابجایی و مهاجرت به شهرها، خدمات صحی موجود را بیش از حد تحت فشار قرار داده است".
سازمان جهانی صحت تاکید کرده است که با وجود وضعیت پیچیده بشردوستانه که تهدیدات صحی را برای مردم دو چندان کرده است، این سازمان با همکاری شرکایش به ماندن و ارایه خدمات بشردوستانه در افغانستان ادامه خواهد داد.
این سازمان برای ارایه خدمات صحی اولیه و سایر بیماریها به نیازمندان در سال روان میلادی ۱۵.۶ میلیون نفر را هدف تعیین کرده است.
گزارش گفته است: "سازمان جهانی صحت همچنین برنامههای خود را در زمینه بیماریهای غیرساری گسترش خواهد داد و در سال ۲۰۲۳ به افراد بیشتری که با چالشهای صحت روانی، روانی - اجتماعی و اعتیاد به مواد مخدر مواجه هستند، خدمات ارایه خوهد کرد".
بر اساس ارقام سازمان جهانی صحت، بین ماههای نومبر ۲۰۲۲ تا مارچ سال روان میلادی ۱۹.۹ میلیون نفر در وضعیت اضطرار عدم مصوونیت غذایی و سوتغذیه قرار گرفته یا قرار خواهند گرفت.
همچنان گزارش تاکید کرده است که در این مدت چهار میلیون کودک و زن با سوتغذیه حاد مواجه خواهند شد، زیرا به گفتۀ این سازمان روند سوتغذیه در میان کودکان زیر پنج سال در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.
سازمان جهانی صحت میگوید که در جنوری ۲۰۲۳ حدود ۳۱۲۵ کودک با سوتغذیه حاد شدید بستری شدند که افزایش ۳۸.۸ درصد را نسبت به زمان مشابه سال ۲۰۲۲ نشان میدهد.
قبل بر این، سازمان جهانی صحت با ابراز نگرانی از افزایش آمار بیماری سوتعذیه در افغانستان گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۸۷۵هزار کودک در این کشور از سوتغذیه حاد رنج خواهند برد.
این سازمان روز سهشنبه هفتم فبروری (۱۸ دلو) در پیامی در تویتر نوشت که از این میان، ۱۲۵هزار کودک مبتلا به سوتعذیه، دارای عوارض جانبی خواهند بود.
بر اساس معلومات سازمان جهانی صحت، انتظار میرود که ۲.۳ میلیون کودک از سوتغذیه حاد و متوسط و ۸۴۰هزار زن باردار و شیرده از این بیماری در افغانستان رنج ببرند.
این سازمان با توجه به نیازهای روزافزون مردم افغانستان به خدمات صحی، با ۱۸ شریک کاری خود ۱۵ شفاخانه – شامل هفت شفاخانه بیماریهای عفونی و کووید۱۹ – و ۱۷۳ مرکز صحی اولیه را تحت پوشش قرار داده است.
همچنان این سازمان در ماه جنوری سال روان میلادی، خدمات و مراقبتهای صحی را در مناطق دوردست و برفگیر برای بیش از ۲۲۵هزار نفر ارایه کرده است. این خدمات در ۶۵ مرکز صحی پایه و ۸۱ مرکز صحی فرعی و ۲۷ تیم سیار صحی فراهم شده است.
این در حالی است که سازمان داکتران بدون مرز (MSF) اخیراً در گزارشی گفت که نظام صحی بد، فقر، ناداری و محدودیتها فراراه زنان، شهروندان افغانستان را از خدمات صحی اساسی محروم کرده است.