صلاحیت تعیین شمار نظامیان امریکایی در افغانستان حالا نزد وزیر دفاع امریکا است، اما آیا قصر سفید از این تصمیم گیری شانه خالی کرد؟
جیم متیس، وزیر دفاع ایالات متحده گفته است که قصر سفید به وی صلاحیت داده است تا رقم سربازان امریکایی را در افغانستان تعیین کند.
این تصمیم دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده پرسشی را مطرح می کند که چرا آقای ترمپ مثل دو رئیس جمهور پیشین این کشور در مورد حضور نظامی آن کشور در افغانستان خود تصمیم نمی گیرد.
جورج بوش و باراک اوباما، روسای جمهور پیشین ایالات متحده، خود تصامیم نظامی امریکا در افغانستان به ویژه شمار نظامیان و چگونگی ماموریت آنها را اتخاذ می نمودند.
مایکل کوگلمن، پژوهشگر مسایل جنوب آسیا در مرکز تحقیقاتی ودرو ولسن مستقر در شهر واشنگتن دی سی، به این باور است که دلیل اتکای رئیس جمهور ترمپ به وزیر دفاع آن کشور، "احترام و اعتماد" آقای ترمپ نسبت به نظامیان امریکایی است.
آقای کوگلمن می گوید که جنرال جیم متیس، وزیر دفاع ایالات متحده، یک جنرال مجرب نظامی است که در افغانستان نیز ایفای وظیفه کرده و اوضاع امنیتی آن کشور را از نزدیک مورد ارزیابی قرار داده است. روی همین دلیل، رئیس جمهور ترمپ از وی خواسته است تابه صورت همه جانبه استراتیژی نظامی ایالات متحده در افغانستان را مورد ارزیابی قرار بدهد و در نهایت در مورد اعزام قوای بیشتر امریکا به افغانستان تصمیم بگیرد.
Your browser doesn’t support HTML5
اما این تحلیلگر امریکایی می گوید که چنین اقدام تا اندازۀ مشکل آفرین خواهد بود، زیرا رئیس جمهور ایالات متحده سر قوماندان کل قوا در امریکا است—نه وزیر دفاع که در مورد افزایش قوای نظامی ایالات متحده در یک کشور دیگر تصمیم بگیرد.
شیر جان احمدزی، رئیس بخش مطالعات افغانستان در پوهنتون نبراسکا، نظر مشابه دارد. آقای احمدزی به صدای امریکا گفت که دلیل عمدۀ که رئیس جمهور ترمپ صلاحیت ارزیابی استراتیژی افغانستان را به وزیر دفاع امریکا سپرده است، عدم آگاهی شخص رئیس جمهور امریکا از مسایل امنیتی و نظامی است.
خلاهای سیاسی
انتقال صلاحیت ارزیابی استراتیژی نظامی ایالات متحده در افغانستان در حالی از سوی رئیس جمهور ترمپ به وزیر دفاع آن کشور سپرده شده است که از ماه ها به این سو سفارت ایالات متحده در کابل، بدون سفیر فعالیت می کند و پست نمایندۀ خاص رئیس جمهور امریکا برای افغانستان و پاکستان نیز از ماه ها به این سو بدون نماینده است.
آقای احمدزی می گوید که ادارۀ ترمپ پست نمایندۀ خاص رئیس جمهور امریکا برای افغانستان و پاکستان را غیر موثر تلقی می کند و ممکن هیچ کسی را به این کرسی تعیین نکند، اما احتمالاً به زودی سفیر خود را در به آن کشور، معرفی کند.
با درنظر داشت وضعیت کنونی در افغانستان، آقای کوگلمن، به این باور است که حتی اگر ایالات متحده قوای بیشتر به افغانستان اعزام گردد، نمی توان انتظار داشت که جنگ در آن کشور خاتمه یافت.
آقای کوگلمن گفت "قوای اضافی غیر رزمی در قسمت آموزش قوای افغان و جمع آوری معلومات استخباراتی کمک خواهد. فراهم آوری تجهیزات نظامی چیزی دیگری است که حکومت افغانستان را کمک خواهد کرد. اما مهم تر همه، تعهد دوامدار شرکای بین المللی برای افغانستان است که آنان افغانستان را تنها نخواهند گذاشت و چیزی است که از دیر مدت زمان افغانستان از آن ترس داشته است."