اطهر منالله، قاضی محکمهٔ عالی اسلامآباد میگوید که کودکانی که در ایالات متحده و سایر کشورهای جهان به دنیا میآیند میتوانند تابعیت آن کشور را دریافت کنند، اما پاکستان باوجود داشتن چنین قانونی از آن پیروی نمیکند.
قاضی محکمهٔ اسلامآباد این مطلب را هنگام شنیدن درخواست فضل حق، یک افغان متولد پاکستان که اکنون ۲۴ ساله است، بیان داشت.
فضل الحق از محکمهٔ عالی اسلامآباد خواسته است که چون در پاکستان تولد شده است دستور اجرای شناسنامهٔ و پاسپورت پاکستانی به او را صادر کند.
اعجاز گیلانی، وکیل متقاضی به محکمه گفت که موکلش بدون تابعیت زندگی میکند.
اعجاز گیلانی در گفتگو با صدای امریکا - دیوه گفت که بر اساس قانون مدنی سال ۱۹۵۱، هر فردی که در پاکستان تولد شود، حق شهروندی پاکستان را دارد، اما به گفته اعجاز گیلانی، دولت پاکستان با افغانها براساس نسل، رفتار متفاوت میکند.
اطهر منالله هنگام رسیدگی به قضیه فضل الحق گفت که می توان تابعیت را بر اساس گواهینامۀ تولد اعطا کرد.
وکیل وزارت امور داخلهٔ پاکستان که در محکمه حضور داشت گفت که ابتدا صحت گواهینامۀ تولد فضل حق شهروند افغان را تثبیت کرده و سپس به محکمه گزارش میدهد.
لیاقت بنوری، فعال حقوق بشر و رییس یک سازمان غیردولتی برای کمکهای حقوقی به پناهجویان افغان میگوید که اگر محکمهٔ عالی پاکستان حکم اجرای قانون شهروندی سال ۱۹۵۱ را صادر کند، بیش از ۸۰۰ هزار افغان متولد پاکستان میتواند تابعیت این کشور را به دست بیاورند.
اما او افزود که این یک معامله به این سادگی نیست و موانع سیاسی و حقوقی زیادی بر سر راه وجود دارد.
لیاقت بنوری در گفتگو با صدای امریکا - دیوه گفت که براساس قانون شهروندی، پاکستان این حق را دارد که از دادن تابعیت به افغانها یا شهروندان هر کشور دیگری اجتناب کند.
در حال حاضر تعداد افغان های ثبت نام شده در پاکستان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار میرسد و گفته میشود که بیش از این تعداد افغانها به گونهٔ غیرقانونی در پاکستان زندگی می کنند.