راهپیماهی زنان در کابل؛ امریکا دارایی‌های افغانستان را آزاد کند

شماری از زنان افغان روز چهارشنبه ۲۹ دسمبر (هشتم جدی) در کابل تظاهرات کرده و خواهان آزادسازی دارایی‌های منجمد شدۀ افغان از سوی ایالات متحده امریکا شدند.

این معترضان زن با سردادن شعارهای "پول‌های منجمد شدۀ افغانستان را آزاد سازید" و "اطفال نان می‌خواهند، پول ما را رها کنید" گفته اند که با انجماد دارایی‌های افغانستان توسط ایالات متحدۀ امریکا، قحطی و گرسنگی در این کشور بیشتر شده است.

این زنان با خوانش قطعنامه‌ای از پیامد‌های این اقدام ایالات متحدۀ امریکا هشدار داده و گفته اند که تداوم قطحی و گرسنگی در این کشور، باعث سیل مهاجرت‌‎ها به کشورهای منطقه و جهان خواهد شد.

آنان گفته اند: "جامعۀ جهانی باید شعار بشردوستانۀ خویش را در عمل پیاده نموده و با یک صدا خواهان آزادی پول ما شود. امریکا باید پول‌های منجمدشدۀ افغان‌ها را بدون هیچ قید و شرط آزاد کند، زیرا پول یاد شده حق ملت است و دارایی خصوصی هیچ شخص و یا دولت نمی‌باشد."

آنان همچنین از اتحادیۀ اروپا، سازمان ملل متحد و بانک جهانی خواسته اند که باید امریکا را قانع کنند که منجمد نگهداشتن دارایی‌های افغانستان به نفع هیچ کس نیست.

در قطعنامۀ این زنان معترض همچنین آمده است: "سازمان ملل متحد و بانک جهانی به عنوان نهادهای مسوول باید به گونۀ مستقیم برای بحرانیکه بر سر افغان‌ها آمده است، راه حل دریابند و ایالات متحدۀ امریکا را قانع بسازند که منجمد نگهداشتن پول، ظلم بالای افغان‌ها است و خطرات این ظلم بر تمام جهانیان گسترش خواهد یافت."

این در حالی است که بعد از ظهر امروز نیز ده‌ها نفر در نزدیکی قصر دارالامان تظاهرات کرده و خواهان رهایی دارهایی‌های افغانستان از سوی ایالات متحدۀ امریکا شده اند.

پس از تسلط طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایه‌های افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند؛ اقدامی که وضعیت اقتصادی این کشور جنگ‌زده را وخیم‌تر کرد.

در یک هفتۀ گذشته این دومین دومین تظاهرات باشندگان کابل در پیوند به انجماد دارایی‌های افغانستان از سوی امریکا است و این تظاهرات‌ با تدابیر شدید امنیتی افراد طالبان برگزار می‌شوند.

این در حالی است که پیش از این، قصر سفید گفته بود که برای رهایی حدود ۱۰ میلیارد دالر دارایی افغانستان که پس از به قدرت رسیدن گروه طالبان در ماه اگست، راکد شد، هیچ برنامهٔ فوری وجود ندارد.

جین ساکی، سخنگوی قصر سفید هفته گذشته گفت که این پول‌ها به دلایل متعدد، غیرقابل دسترس باقی خواهند ماند. او افزود که این یک موضوع خیلی‌ها پیچیده است و ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در هماهنگی با متحدین و شرکا‌ی خویش آنرا به گونهٔ متداوم بررسی می‌کند.

اخیراً امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در نشست همکاری‌های اسلامی در اسلام‌آباد گفت که انجماد دارایی‌های افغانستان از سوی امریکا و تعزیرات وضع شدهٔ این کشور، به مثابهٔ "دشمنی با یک ملت" پنداشته خواهد شد و از کشورهای اشتراک کننده در این نشست خواست تا از امریکا بخواهند به این روند نکتهٔ پایان بگذارد.