نام زنان؛ هویت زنان و یا شرم مردان

در اكثر كشورهاي جهان زنان از حقوق اولیه وابتدایی برخوردار استند که یکی از این حقوق موضوع نام وهویت شان است، اما در افغانستان مردان و زنان سعی می کنند تا نام زنان را مخفی کرده و از صدا کردن نام زنان در اماکن عمومی جلوگیری می کنند.

نام زنان حتی بعد از مرگ هم تابو پنداشته شده و جنازۀ یک زن را به نام پسوند یا پیشوند مادر فلان مرد یا همسر فلان مرد یاد کرده و بر سنگ قبر نام زن نوشته نمیشود.

در کارت های عروسی نیز نام عروس دیده نمی شود و معمولا با نام خانوادگی و یا هم دختر فلان مرد معرفی می شود.

محمد (نام مستعار)به صدای امریکا می گوید "ننگ وعار است که کسی نام خانم خود را به دیگران بگوید."

اشرف( نام مستعار)می گوید وقتی مردان نام زنان فامیل یکدیگر را می دانند، با حالت تمسخر نام آن زن را صدا می کنند و اضافه می کند "من دوست ندارم نام خانم یا مادر خود را برای دیگران بگویم چون رفقا و همکاران از آن به نحوی سو استفاده کرده و به حالت تمسخر آمیز در گفتگوهای روزمره و شوخی های خود استفاده میکنند."

مخفی نگهداشتن نام زنان آنقدر برای بعضی مردان اهمیت دارد که در بعضی از موارد مردان با گرفتن تذکره و یا پاسپورت برای زنان خانواده مخالفت کرده اند.

این در حالیست که شمار دیگری از مدافعان حقوق زنان در پی ثبت نام مادر در کنارثبت نام پدر و پدر کلان در تذکره های الکترونیکی استند .

با وجود اینکه همه مسلمانان نام مادر و همسر پیامبر اسلام را میدانند، تعدادی از مردان بر این عقیده اند که در يك كشور اسلامی شریعت اجازه نداده است که نام زنان خانواده را افراد غیر محرم بدانند، اما عالمان دينی با یادآوری اینکه نام زنان زیادی در قرآن بارها ذکر شده است این موضوع را رد میکنند.

عبدالرئوف مخلص آگاه امور دینی ميگويد از نگاه قانون و شريعت اسلامی هيچ نوع مشكلی در بكار گيری نام زنان وجود ندارد.

این عالم دین میگوید "هم در قرآن کریم هم در احادیث نبوی اسم زنان به صراحت ذکر شده است و هیچ منع شرعی از بکار بردن نام زنان در جامعه وجود ندارد."

در افغانستان داشتن نام مستعاربرای زنان یک رسم است. دختران تا زمانیکه ازدواج نکرده اند یک نام دارند و وقتی ازدواج می‌کنند، خانواده شوهر نام دیگری برایش انتخاب می‌کنند و او باید با نام و هویت جدید عادت کند.

محمد فقیری آگاه امور اجتماعي ميگويد پايين بودن سطح سواد وآگاهی در بين مردم و سنت های ناپسند و حق ملکیت دانستن زن از سوی مرد مهم ترين دلایل بوجود امدن اين پديده است.

در تاره ترین اعتراض چند ماه قبل گروهی از زنان فعال در شبکه های اجتماعی کمپانی را به نام "نامم کجاست" راه اندازی کردند.