موقف‌های متفاوت جهانی به حکم بازداشت رهبران اسراییلی و فرمانده گروه حماس

بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل (چپ) و یواف گالانت، وزیر دفاع پیشین اسراییل

رهبران جهان در خصوص حکم بازداشت بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم، و یواف گالانت، وزیر دفاع پیشین اسراییل، و دیاب ابراهیم المصری، فرمانده نظامی گروه حماس، توسط محکمهٔ بین المللی جرایم، موقف‌های متفاوتی اختیار کرده اند. ایتالیا گفته که اگر این افراد به این کشورها سفر کنند، بازداشت خواهند شد.

اسراییل و متحدین آن این فیصلهٔ محکمهٔ بین المللی هاگ را تقبیح کرده، اما ترکیه و گروه‌های حقوق بشری از آن استقبال کرده اند.

محکمه بین المللی جرایم روز پنجشنبه ۲۱ نومبر (اول قوس) حکم بازداشت این افراد را به اتهام "جرایم علیه بشریت" و "جنایات جنگی" صادر کرد.

این حکم محکمه بین المللی جرایم تحرکات این رهبران را محدود ساخته است و آنان در صورت سفر به هر کدام از ۱۲۴ کشور عضو این محکمه ممکن است بازداشت شوند.

نتنیاهو گفت که این حکم محکمهٔ بین المللی نمی‌تواند جلو او را در دفاع از کشورش بگیرد.

او افزود: "هیچ تصمیم ظالمانه ضد اسراییلی نخواهد توانست جلو ما را - و من را - از ادامه دفاع از کشورمان از هر جهت، بگیرد."

او تعهد کرد که تسلیم فشار نخواهد شد.

ایالات متحده

جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده، صدور حکم بازداشت رهبران اسراییل توسط محکمهٔ بین المللی جرایم را تکان‌دهنده خواند.

قصر سفید با نشر اعلامیه‌ای به نقل از رییس جمهور بایدن گفته است: "اجازه دهید یک بار دیگر به صراحت بگویم: هر دلیلی که محکمهٔ بین‌المللی عدالت ممکن بیاورد، بین اسراییل و حماس هیچ برابری وجود ندارد - هیچ. ما همیشه در کنار اسراییل در برابر تهدیدات علیه امنیت آن خواهیم ایستاد."

پیش از این، یک سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید گفته بود که ایالات متحده این تصمیم محکمهٔ بین المللی را "اساساً" رد می‌کند.

او اضافه کرد: "ما عمیقاً نگران عجله سارنوال [محکمهٔ بین المللی جرایم] برای صدور حکم بازداشت و اشتباهات روند مشکل‌سازی هستیم که منجر به این تصمیم شد."

این سخنگو افزود که ایالات متحده به صراحت گفته است که محکمهٔ بین‌المللی جرایم صلاحیت رسیدگی به این موضوع را ندارد.

اتحادیهٔ اروپایی

جوسیپ بوریل، رییس پالیسی خارجی اتحادیهٔ اروپایی، گفت که این یک تصمیم سیاسی نیست بلکه "این تصمیم یک محکمه است، یک محکمهٔ عدالت، یک محکمهٔ بین المللی برای عدالت و به تصمیم محکمه باید احترام گذاشته شود و اجرا شود".

ایتالیا و اسپانیا

مقامات ایتالیایی و اسپانیایی گفته اند که به قوانین بین المللی و عدالت احترام قایل اند و روم گفته است که در صورت سفر صدر اعظم و وزیر دفاع پیشین اسراییل به این کشور، بازداشت خواهند شد.

گایدو کراسیتو، وزیر دفاع ایتالیا، با آنکه گفته است محکمهٔ بین المللی کار درست نکرده که نتنیاهو را با فرمانده حماس در یک سطح قرار داده است، اما ایتالیا مجبور است نتنیاهو و گالانت را در صورت سفر به این کشور بازداشت کند.

ترکیه

ترکیه این تصمیم محکمهٔ بین المللی را "مثبت" خواند.

یلماز تونچ، وزیر عدلیهٔ ترکیه، در صفحهٔ اجتماعی ایکس‌اش نوشته است: "تصمیم محکمهٔ بین‌المللی یک تصمیم دیرهنگام اما مثبت برای توقف خونریزی و پایان نسل‌کشی در فلسطین است."

هاکان فیدان، وزیر خارجهٔ ترکیه، نیز این تصمیم را یک "گام فوق العاده مهم" توصیف کرد.

ناوری و سویدن

ناوری و سویدن دیدگاه مشابه در قبال این تصمیم ابراز کرده اند.

ناروی گفته است که مهم است محکمهٔ بین المللی جرایم وظایف خود را با قضاوت درست انجام دهد.

اسپین بارت ایدی، وزیر خارجهٔ ناروی، گفت: "من اطمینان دارم که محکمه بر اساس بالاترین معیارهای قضایی عادلانه به این دوسیه رسیدگی خواهد کرد."

ماریا مالمراستنرگارد، وزیر خارجهٔ سویدن گفت: "سویدن و اتحادیه اروپا از کار مهم محکمه حمایت کرده و از استقلال و تمامیت آن محافظت می کنند."

گروه حماس

گروه حماس گفته است که این تصمیم محکمهٔ بین المللی یک گام مهم به سوی عدالت بوده و می‌تواند در کل به جبران خسارات به قربانیان منجر شود، "اما اگرمورد حمایت کشورهای جهان قرار نگیرد، به گونهٔ نمادین و محدود باقی خواهد ماند".

مقامات فلسطینی این تصمیم محکمهٔ بین المللی جرایم را "نشانه‌ای از امیدواری" خواهند اند.

آنان از اعضای محکمه خواسته اند تا "سیاست قطع تماس و ملاقات با نتانیاهو و گالانت" را اجرا کنند.

گروه‌های حقوق بشر

سازمان عفو بین الملل گفته است که نتنیاهو اکنون رسماً یک فرد زیر تعقیب است.

اگنس کالیمارد، منشی عمومی این سازمان گفت: "کشورهای عضو محکمهٔ بین المللی جرایم و در مجموع جامعهٔ جهانی، تازمانی که این افراد در مقابل قضات بی طرف و مستقل محکمهٔ بین المللی عدالت به محاکمه کشانیده نشده اند، دست از کار نکشند."

دیدبان حقوق بشر گفته است که حکم بازداشت رهبران ارشد اسرایل و یک مقام حماس بیانگر این است که هیچ کسی فراتر از قانون نیست.