محکمه بین المللی جرایم ( محکمهٔ هاگ) روز پنجشنبه ۲۱ نومبر (اول قوس) حکم بازداشت بنیامین نتنیاهو، صدراعظم و یواف گالانت، وزیر دفاع پیشین اسراییل و محمد دیاب ابراهیم المصری معروف به محمد ضیف، فرمانده نظامی حماس را به اتهام "جرایم علیه بشریت" و "جنایات جنگی" صادر کرد.
این حکم محکمه بین المللی جرایم تحرکات این رهبران را محدود ساخته و آنان در صورت سفر به هر کدام از ۱۲۴ کشور عضو این محکمه ممکن است بازداشت شوند.
محکمه بینالمللی جرایم در بیانیهای گفت: "محکمه حکم بازداشت را برای دو فرد، آقای بنیامین نتنیاهو و آقای یواف گالانت به اتهام جرایم علیه بشریت و جنایات جنگی که حداقل از هشتم اکتوبر ۲۰۲۳ تا حداقل ۲۰ می ۲۰۲۴، روزی که سارنوالان درخواست حکم بازداشت را ارایه کردند، اتفاق افتاده، صادر کرده است."
محکمه همچنان افزوده است که یک حکم برای بازداشت محمد ضیف نیز صادر شده است.
حکم بازداشت محمد ضیف در حالی صادر شده است که اردوی اسراییل در ماه اگست ادعا کرد که ضیف در یک حمله ماه جولای در جنوب غزه کشته شده است، اما حماس کشته شدن او را رد کرده است.
محکمه گفته است که این احکام در نخست "محرم" نگهداشته شده بود تا از شاهدان و انجام تحقیقات محافظت صورت گیرد.
بیانیه افزوده است: "اما محکمه تصمیم گرفت تا معلومات ذیل را نشر کند بخاطریکه معلوم میشود که رفتار مشابه به چیزی که در حکم بازداشت مطرح شده است در حال جریان است. افزون بر آن، محکمه این را به نفع قربانیان و خانوادههای آنها میداند که به آنها از موجودیت احکام آگاهی داده شود."
کریم خان، سارنوال ارشد محکمهٔ بین المللی جرایم در ماه می خواهان صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتنیاهو، یوآف گلانت، اسماعیل هنیه، یحیی سنوار و محمد ضیف شد.
اما اسماعیل هنیه در جریان سفرش به ایران برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در اقامتگاهش در شمال تهران کشته شد. یحیی سنوار هم در یک رویارویی با نظامیان اسراییلی در غزه کشته شد.
دفتر بنیامین نتنیاهو با نشر بیانیهای این اقدام محکمه بین المللی را حرکت ضد یهودی خوانده و گفته است: "اسراییل اقدامات پوچ و دروغین را که توسط محکمه بین المللی جرایم علیه آن صادر شده با انزجار رد میکند."
اما حماس از این اقدام محکمه بینالمللی استقبال کرده و گفته است: "ما از محکمه بین المللی جرایم میخواهیم تا دامنه پاسخگویی را به تمام رهبران جنایتکار اشغالگر گسترش دهد."
جنگ میان گروه حماس و اسراییل سال گذشته پس از آن آغاز شد که جنگجویان حماس به تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ بر اسراییل یورش برده و به گفتۀ مقامهای اسراییلی ۱۲۰۰ نفر را کشته و کم و بیش ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند.
اردوی اسراییل در پاسخ به این حمله، در جریان بیش از یک سال گذشته، غزه را آماج حملات پیهم هوایی و زمینی قرار داده است که به گفتۀ مقامهای فلسطینی منجر به کشته شدن بیش از ۴۴۰۵۶ نفر، عمدتاً زنان و کودکان، شده است.
گروه