امروز ۲۴ اکتوبر مصادف است با روز جهانی پولیو، بیماری که تنها در افغانستان و پاکستان موجود بوده و زندگی کودکان را در سراسر جهان تهدید میکند.
ویروس پولیو در سال ۱۹۸۸ در ۱۲۵ کشور جهان وجود داشت و همه روزه حدود ۱۰۰۰ کودک را فلج میکرد. در همان سال، ابتکار جهانی محو پولیو راه اندازی شد.
در جریان ۳۵ سال گذشته، در این راستا پیشرفتهای چشمگیری صورت گرفت و موارد پولیو بیش از ۹۹ درصد کاهش یافت.
بر اساس معلومات مراکز جلوگیری و کنترول امراض ایالات متحده، در این مدت موارد پولیوی وحشی از ۳۵۰هزار در سال به کمتر از ۱۰ مورد در سال کاهش یافت.
اما اکنون تنها دو کشوری که هنوز هم پولیو در آن در گردش است، افغانستان و پاکستان است.
افغانستان در جریان سال ۲۰۲۲ دو مورد پولیو را گزارش داد و در جریان سال جاری شش مورد در این کشور گزارش شده است. تمامی این موارد در ساحات مرز با پاکستان، در ولسوالیهای خوگیانی، بتیکوت، کوت، نازیان، بهسود و دوربابای ولایت ننگرهار ثبت شده است.
پاکستان سال گذشته ۲۰ مورد و در جریان سال جاری تا اکنون از دو مورد پولیو گزارش داده است.
در ماه می سال ۲۰۲۳ ویروس پولیوی وحشی پس از کمتر از دوسال برای نخستین مرتبه در جنوب افغانستان گزارش شد، جاییکه کمپاین واکسین خانه به خانه منع است و این امر بر موثریت کمپاین های واکسیناسیون تاثیر گذاشته است.
وزارت صحت عامه حکومت طالبان هفتهٔ گذشته گفت که با همکاری شرکای بینالمللی کمپاین واکسین پولیو در افغانستان آغاز شد.
این وزارت با نشر اعلامیهای گفت که این کمپاین نخست در ولایات ننگرهار، لغمان و کنر تا ۲۷ اکتوبر ادامه خواهد داشت، اما در زونهای مرکزی، جنوبشرق، شمالشرق و ولایت نورستان از تاریخ ۲۳ تا ۲۶ اکتوبر تطبیق خواهد شد.
در اعلامیه آمده است که در این کمپاین فرعی بیش از ۶.۳ میلیون کودک واکسین پولیو را دریافت خواهند کرد.
مراکز جلوگیری و کنترول امراض ایالات متحده میگوید تا زمانی که ویروس پولیو در پاکستان و افغانستان در گردش باشد، خطر آن تمام جهان را تهدید میکند.
این مرکز گفته است که سازمانهای صحی در سراسر جهان باید سطح واکسیناسیون پولیو را افزایش داده و جایی را در محراق توجه قرار دهند که ممکن ویروس پولیو از آن شیوع کند.
این مرکز از همگان خواسته است تا با آگاهی دهی در مورد خطرات این ویروس و واکسین کردن تمامی کودکان زیر سن پنج سال، پولیو را محو کنند.