واکنش‌‌های جهانی به توافق آتش‌بس میان اسراییل و حماس 

پس از آنکه ایالات متحده، مصر و قطر منحیث میانجی‌گران از توافق آتش‌بس میان اسراییل و حماس خبر دادند، کشورهای جهان به آن واکنش‌ نشان داده و ابراز امیدواری کرده اند که این توافق سرآغاز پایان جنگ درغزه باشد.

محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، صدر اعظم قطر امروز ۱۵ جنوری (۲۶ جدی) با اشاره به اسراییل و حماس در یک کنفرانس خبری گفت که "دو متخاصم در نوار غزه به توافق رسیدند" و توافق آتش‌بس میان دو طرف سر از روز یکشنبه آغاز خواهد شد.

آل ثانی افزود: "امیدواریم این آخرین صفحۀ جنگ باشد و امیدواریم همه طرف‌ها به اجرای تمام شرایط این توافق متعهد شوند."

او اضافه کرد که در جریان مرحلهٔ نخست آتش‌بس که ۴۲ روز است، حماس ۳۳ گروگان، به شمول زنان کودکان، کهن‌سالان، بیماران و زخمی شدگان را رها خواهد کرد و نیروهای اسراییلی در این مرحله از غزه بیرون شده و در مرز جابجا خواهند شد.

این مقام قطری گفت که برگشت بیجاشدگان به غزه نیز بخشی از مرحلهٔ نخست آتش‌بس خواهد بود.

در جریان مرحلهٔ دوم و سوم آتش‌بس، شمار زندانیانی فلسطینی را که اسراییل آزاد خواهد کرد، نهایی خواهد شد.

پس از اعلام آتش‌بس توسط میانجی‌گران، دفتر بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم اسراییل، هشدار داد که شماری از موضوعات در این چارچوب حل‌نشده باقی مانده است، اما اظهار امیدواری کرد که جزییات آن، "امشب" نهایی خواهد شد.

آیزک هرتزوگ، رییس جمهور اسراییل که بیشتر نقش تشریفاتی دارد، گفت که این توافق یک "اقدام درست" برای برگشتاندن گروگانان است.

گروه حماس گفته است که این آتش‌بس "نتیجهٔ استقامت باورنکردنی ملت بزرگ فلسطین و مقاومت دلیرانه ما است".

مصر

عبدالفتاح السیسی، رییس جمهور مصر با استقبال از این توافق بر اهمیت سریع داخل شدن کمک‌های فوری بشری به غزه اشاره کرد.

عربستان سعودی

وزارت خارجهٔ عربستان سعودی با تاکید بر رعایت توافق آتش‌بس گفت است که پس از ۱۵ ماه جنگ، "پرخاشگری اسراییل در غزه باید پایان یابد".

ریاض همچنان خواستار "خروج کامل نیروهای اشغالگر اسراییلی" از نوار غزه و تمام قلمروهای فلسطینی و عرب شده و برگشت بیجاشدگان را به ساحات اصلی شان تقاضا کرد.

ترکیه

رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه نیز اظهار امیدواری کرد که این توافق برای منطقه و تمام بشریت، به ویژه "برادران فلسطینی‌" سودمند تمام شود و زمینه‌ را برای صلح و ثبات پایدار مساعد سازد.

آلمان

اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان، ابراز امیدواری کرد که این توافق دروازه‌ها را به سوی پایان دایمی جنگ و بهبود وضعیت بد بشری در غزه باز کند. او گفت که تمامی مواد این توافق باید حرف به حرف تطبیق شود.

بریتانیا

کییر استارمر، صدر اعظم بریتانیا، این توافق را "خبر دیرهنگامی" خواند که مردم اسراییل و فلسطینی منتظر آن بودند. او خواهان اقدامات بیشتر به سوی یک "آیندهٔ بهتر" و بنیادگذاری "راه حل دو دولت" - اسراییل و فلسطین - شد.

اتحادیهٔ اروپا

اورسلا فون دیرلاین، رییس کمیسیون اتحادیهٔ اروپا خواهان تطبیق کامل این توافق شد. او گفت: "هر دو جانب باید به گونهٔ کامل این توافق را منحیث یک وسیله به سوی ثبات پایدار در منطقه، تطبیق کنند."

فرانسه

امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، گفت که این آتش‌بس، برای پایان تنش در غزه، باید با یک "راه حل سیاسی" دنبال شود. مکرون در شبکۀ اجتماعی ایکس نوشت: "این توافق باید محترم شمرده شود. گروگانان آزاد شوند. با مردم غزه کمک صورت گیرد. یک راه حل سیاسی باید به میان بیاید."

ملل متحد

انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد، روز چهارشنبه با استقبال از توافق آتش‌بس گفت که ضروری است تا این توافق موانع فراه راه ارسال کمک‌ها به غزه را برطرف کند. او همچنان گفت که به تمامیت ارضی فلسطینی‌ها باید احترام شود و به سوی یک "رهبریت واحد فلسطینی" که توانایی حفظ صلح را داشته باشد، کار شود.

سازمان جهانی صحت

تدروس ادهانوم گبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت، گفت که "صلح بهترین دارو است" اما هشدار داد که نیازمندی‌های صحی در غزه بسیار گسترده است. او افزود: "معاملهٔ آتش‌بس غزه و رهایی گروگانان ترغیب کننده و خوشایند است. زندگی‌های بسیار زیادی از دست رفت و خانواده‌های زیادی رنج بردند."

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده با نشر اعلامیه‌ای امروز گفت که این توافق پس از "ماه‌ها دپلوماسی جدی" از سوی ایالات متحده، مصر و قطر به دست آمده است.

بایدن گفته است: "این معامله به توقف جنگ در غزه، افزایش مساعدت‌های بشری به غیرنظامیان فلسطینی که به شدت به آن نیاز است و پیوستن گروگان‌ها با خانواده‌های شان پس از بیش از ۱۵ ماه اسارت، منجر خواهد شد."

جو بایدن در ۳۱ ماه می ۲۰۲۴ طرح آتش‌بس در غزه و رهایی گروگان‌ها را پیشنهاد کرده بود که به اتفاق آرا از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شده بود.

گروه حماس در جریان حملۀ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ بر اسراییل، به گفتۀ مقام‌های اسراییلی، حدود ۱۲۰۰ نفر را کشته و کم و بیش ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند. شماری از گروگان‌ها در جریان آتش‌بس موقت نومبر ۲۰۲۳ از بند حماس رها شدند اما هنوز هم ۹۴ گروگان در بند این گروه است که به گفتۀ نظامیان اسراییلی گمان می‌رود که ۳۴ نفر آنان جان باخته باشند.

نظامیان اسراییلی در انتقامجویی از حملات حماس، در بیش از ۱۵ ماه گذشته غزه را آماج حملات پیهم هوایی و زمینی قرار داده اند که به گفتۀ مقام‌های فلسطینی، تا اکنون بیش از ۴۶۷۰۰ نفر کشته برجا گذاشته و اکثر کشته شدگان غیرنظامیان، به ویژه زنان و کودکان، اند.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش فرانس‌پرس استفاده شده است.