مراسم تحلیف اشرف غنی احمدزی، رئیس جمهور منتخب افغانستان، بروز دوشنبه هفته آینده در کابل در حالی برگزار میگردد که زنان افغان نگران حفظ دستاورد ها و تداوم و گسترش روند احیا حقوق زن در افغانستان هستند.
در حالیکه نتیجه این انتخابات، اولین انتقال صلح آمیز قدرت در میان دو رئیس جمهور منتخب مردم افغانستان در تاریخ آن کشور خوانده شده است، هیچ زنی در مبارزات انتخاباتی آن، کاندید مقام ریاست جمهوری نبود.
اما در مقایسه با انتخابات پنج سال گذشته، تعداد زنانی که توسط کاندیدان به مقام معاونیت انتخاب شدند بیشتر بود و اکثر کاندیدان انتخابات ریاست جمهوری با جدیت روی حفظ دستاورد زنان و تداوم احیا حقوق زن در افغانستان، در خطابه ها و کمپاین های خویش تاکید کردند و حتی وعده سپردند که با پیروزی در انتخابات، رسیدگی به وضعیت زنان در افغانستان در صدر اجندای کاری حکومت شان قرار خواهد داشت.
اشرف غنی احمدزی و عبدالله عبدالله، دو کاندیدی که به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری راه یافتند نیز در زمره کاندیدانی بودند که مکررا در کمپاین های خود روی حفظ و تداوم دستاورد زنان تعهد سپردند.
احمدزی در خطابه های خود در طول مبارزات انتخاباتی اش بیان نمود که در حکومت تحت زعامت او تهدیدی علیه زنان وجود نخواهد داشت و تمام مقامات حکومت وی علیه خشونت بر زنان مبارزه خواهند کرد.
احمدزی، رئیس جمهور منتخب افغانستان، همراه با همسرش، رولا غنی، در گردهمایی که به مناسبت هشتم ماه مارچ، یا روز جهانی زن در کابل دایر گردیده بود به زنان حاضر در نشست بیان داشت که نقش زنان در حکومت وی نمادین یا سمبولیک نخواهد بود و تاکید ورزید که انها فعالانه با حکومت وی فعالیت خواهند کرد.
در عین زمان، عبدالله عبدالله، نیز در نشستی که توسط برخی از زنان فعال در عرصه مدنی و سیاسی در طول مبارزات انتخاباتی اش دایر شده بود، به زنان حاضر در این نشست از تعهد کامل خود در عرصه دفاع از حقوق زنان اطمینان داد و بیان داشت که مبارزه با خشونت و نابرابری های موجود در جامعه در برابر زنان، در زمره اولویت های کاری وی خواهد بود و او اضافه کرد که دفاع از حقوق زنان تنها شعار نه بلکه انرا عملی خواهد ساخت.
ولی آزمون اصلی در عرصه دفاع از حقوق زنان، در زمان زعامت رئیس جمهور تازه مشخص خواهد شد.
زینت کرزی، بانوی اول ناشناخته افغانستان
در حالیکه حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان، بعد از سقوط رژیم طالبان، برای اعاده دموکراسی در ان کشور، به سمت ریاست جمهوری برگزیده شد و با روی کار امدن حکومت وی، زنان و دختران که تحت رژیم طالبان از رفتن به مکتب و کار بازداشته شده بودند، دوباره به کار و مراکز تحصیلی بازگشتند.
تعداد زنان در شورای ملی یا پارلمان افغانستان به بیست و هشت فیصد رسید و اکنون زنان حضور فعال و نمادینی در هر سکتور و بخش جامعه دارند.
ولی مردم افغانستان هرگز با زینت کرزی، بانوی اول افغانستان، آشنا نشدند و او هرگز در نشست های زنان، گردهمایی های سیاسی و اجتماعی و جلسات بین المللی حضور نیافت.
آشنایی مردم افغانستان با بانوی اول کشورشان که همسرش برای سیزده سال رئیس جمهور انها بر مبنای یک سیستم دموکراتیک بود، با دو سه تصویر مخشوش ممکن گردید که در برخی از ان حتی چهره او به وضوح دیده نمی شود.
زینت کرزی، در مراسم تحلیف همسرش، حامد کرزی، در کنار او قرار نداشت و حتی از او در نشست های که روی موضوعات مربوط به زنان و با حضور زنان در ارگ ریاست جمهوری دایر گردید، یادی نمی شد.
معلومات مربوط به او مانند به دنیا امدن یک نوزاد دختر و سطح سواد و تحصیل و دیگر تحولات همیشه توسط همسرش، حامد کرزی، به مطبوعات و به مردم، تشریک میگردید.
این نکته به یکی از عمده ترین و بزرگترین انتقاد جامعه مدنی، فعالین حقوق زن افغان و خارجی از چگونگی اشاعه یک سیستم دموکراتیک در افغانستان توسط رئیس جمهوری مبدل گردید که روی دفاع از حق زن و احیا حقوق وی صحبت میکرد ولی همسرش هرگز در کنار او قرار نگرفت و برای ملت و جهان ناشناخته باقی ماند.
گرچه در مصاحبه های مختلف از رئیس جمهور کرزی مکررا در مورد زینت کرزی پرسیده میشد ولی طبق نظریات ارائه شده توسط رئیس جمهور، عدم حضور زینت کرزی در جامعه، تصمیم خود وی بیان گردید و نه خواسته شخص رئیس جمهور.
حضور بانوی اول افغانستان در مراسم تحلیف
با وجود تهدیدات امنیتی، کمیسیون مستقل انتخابات، فیصدی زنانی را که در دور اول و دوم انتخابات شرکت کردند و به کاندید دلخواه خود رای دادند، بالغ بر سی فیصد خواند و اکثر زنان افغانی که در انتخابات با وجود تهدید های امنیتی و سنتی بودن جامعه شرکت کردند و رای دادند، دلیل خود را در شرکت در انتخابات، اطمینان از تامین حقوق خویش و تداوم و گسترش احیا حقوق زنان در بخش های مختلف جامعه خوانده اند و به امید اینکه کاندید منتخب انها به تامین حقوق شان و حفظ دستاوردهایشان متعهد باشد.
در عین زمان، اشرف غنی احمدزی نیز بعد از انکه توسط کمیسیون مستقل انتخابات، رئیس جمهور منتخب اعلام گردید، در اولین حضور خویش در میان مردم، بیان داشت که خواهان انتصاب یک قاضی زن در استره محکمه افغانستان میباشد و تعهد خود را به تامین حقوق زن تجدید کرد.
اما هنوز هم یکی از گزینه های مهمی که در انظار زنان افغان میتواند از تعهد واقعی رئیس جمهور منتخب کشورشان به سمت احیا حقوق زن نمایندگی کند، حضور بانوی اول افغانستان، در کنار همسرش در اداره کشور ذکر گردیده است.
در حالیکه رولا غنی، در یک یا دو نشست در طول مبارزات انتخاباتی همسرش، در میان مردم حضور یافت و با انها صحبتی مختصر نمود، ولی حضور وی در مراسم تحلیف رئیس جمهور بروز دوشنبه، اولین نشانه از جدیت رئیس جمهور اینده افغانستان در قبال تامین حقوق زن در ان کشور و تعهد او به پاسداری از دستاورد زنان افغان تلقی خواهد گردید.