لینک های دسترسی

Breaking News

'مغز شبانگاهی'؛ وقتی می‌خوابیم تمام بدن ما به خواب نمی‌رود


هنگامی که انسان می‌خوابد، تمام بخش‌های دماغ او عین مراحل را نمی‌پیمایند. به گفتۀ عصب شناسان، برخی از بخش‌های دماغ، در هنگام خواب کاملا فعال بوده و عملکرد کاملاً عادی دارند؛ به طول مثال، امکان دارد یک شخص خواب باشد اما در همان حال از جا برخاسته و برای انجام کاری راه برود.

گای لشزنیر، پژوهشگر علوم اعصاب و مسوول بخش اختلالات خواب در شفاخانۀ لندن می‌گوید حتمی نیست بپنداریم که اگر فردی خواب نباشد، لزوما بیدار است. به گفتۀ وی، خواب یک وضعیت راکد نیست بلکه فعالیت‌های مختلف مغز در هنگام خواب نیز اتفاق می‌افتد.

آقای لشزنیر تجارب خود را از درمان بیماران مبتلا به مشکلات مختلف خواب به شمول کم‌خوابی، نفس‌تنگی در خواب، وحشت در شب، حملۀ شدید خواب، راه رفتن در خواب، خوردن در خواب و برقراری رابطه جنسی هنگام خواب، در کتابی به نام "مغز شبانگاهی" گردآوری کرده است.

داکتر لشزنیر می‌گوید که برخی افراد مبتلا به اختلال خواب، نیمه شب از بستر برخاسته و در حالیکه خواب اند به رانندگی شروع می‌کنند که چنین وضعیتی می‌تواند پیامد‌های ناگواری داشته باشد.

او می‌گوید که هنگام خواب بخش جلو مغز که عملکرد‌هایی چون تفکر، برنامه‌ریزی یا سلوک عادی شخص توسط آن اداره می‌شود به خواب عمیق فرو می‌رود، اما بخش‌های دیگر مغز به ویژه قسمت‌هایی که مسوول کنترول احساسات و عواطف است، بیدار باقی می‌ماند.

بسته شدن تیوب‌های هوایی و مجرای تنفس در هنگام خواب سبب بندش نفس در خواب می‌شود. گاهی در هنگام خواب عضلات تیوب تنفسی شل شده و سبب می‌شود که این تیوب نرم و قات شود. به هر میزانی که این تیوب قات شود به همان اندازه بندش تنفس شدید خواهد بود.

گاهی بندش تنفس در خواب به حدی شدید و پی‌هم است که فرد را ده‌ها بار از خواب بیدار می‌کند. این وضعیت سبب کاهش آکسیجن در بدن شده و در نتیجه، ضربان قلب زیاد می‌شود. این وضعیت ناگزیر مغز را از خواب بیدار می‌کند.

بندش تنفس در خواب در دراز مدت پیامدهای ناگوار صحی دارد و منجر به مشکلات جدی قلب و رگ‌ها، سکته‌ها و آسیب رساندن به عملکردهای شناختی و سلامت روانی می‌شود. برخی تحقیقات جدید ثابت کرده که بندش تنفس در خواب حتی می‌تواند در درازمدت به زوال عقل منجر شود.

داکتر گای لشزنیر می‌گوید که در عصر حاضر یکی از ابراز بسیار عمده برای برهم زدن خواب، تماس دوامدار با صفحات هوشمند مثل تلیفون، کمپیوتر و لپ تاپ است.

او می‌گوید که برای جلوگیری از ابتلا یا هم کاهش شدت مشکلات خواب بهتر است افراد تماس خود را با این صفحات کاهش داده و در عوض برای مطالعه به کتاب‌ مراجعه کنند.

XS
SM
MD
LG