مسوولان اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان میگویند که پس از بسته شدن دهلیزهای هوایی این کشور، اکنون جلغوزۀ افغانستان تنها به پاکستان صادر میشود و از آنجا به نام جلغوزۀ پاکستانی به کشورهای دیگر به فروش میرسد، روندی که چین با آن مخالف است.
بر اساس معلومات اتاق تجارت و سرمایه گذاری، هر سال افغانستان تا ۳۰ هزار تن جلغوزه تولید میکند که سال های گذشته به چین، عربستان سعودی، امارات متحدۀ عرب، هند و پاکستان از طریق هوا و زمین صادر میشد.
خانجا الکوزی، یکی از اعضای هیات مدیرۀ اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان به صدای امریکا گفت:"تا پایان سال گذشته تقریباً نه هزار تن جلغوزه صادر شد و امسال که ۲۰۲۲ است تنها مسیر پاکستان باز است و جلغوزۀ ما به آنجا صادر میشود و متاسفانه در پاکستان پس از پروسس به نام جلغوزۀ پاکستانی به خارج میرود و اکنون هم مشکلاتی پیش آمده، اینکه چینایی ها قبول نمیکنند و میگویند که از طریق پاکستان به ما نیاید و آرم پاکستان نباشد."
خانجان الکوزی افزود که صادرات از افغانستان به کشورهای خارجی از طریق دهلیزهای هوایی از بیش از ده ماه گذشته به حالت تعلیق درآمده است.
او اضافه کرد: "در گذشته دهلیزهای هوایی برای صادرات وجود داشت، به ویژه برای جلغوزه قرارداد منظم با چین بسته شده بود که حکومت گذشته سبسایدی ۶۰ تا ۷۰ درصدی را در نظر گرفته بود. در آن زمان صادرات جلغوزۀ ما با مشکلی مواجه نبود و به طور عادی صادر میشد. دهلیزهای هوایی ما اواخر سال گذشته با به قدرت رسیدن طالبان غیرفعال شد".
در این حال، وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفته است که امیر خان متقی، سرپرست این وزارت با وانگ یو سفیر چین در مورد صادارت میوههای تازه و خشک افغانستان صحبت کرده است.
امیرخان متقی در این دیدار گفته است که افغانستان میخواهد تجارت هوایی و زمینی با چین را تقویت کند و علاوه بر جلغوزه، زمینۀ انتقال زعفران، بادام و انار نیز به چین فراهم شود.
در اعلامیۀ این وزارت آمده است: "جانب چین تعهد کرد که با اداره های مربوطه در افغانستان کار خواهد کرد تا در بخش صادرات میوه های خشک و تازۀ به چین همکاری صورت گیرد."
این در حالی است که هفتۀ گذشته امیر خان متقی، با وانگ یی، وزیر خارجهٔ چین نیز در این خصوص صحبت تلیفونی داشت و سپس وزارت خارجۀ طالبان اعلام کرد که چین به زودی برای شماری از تاجران افغان ویزه صادر خواهد کرد و خطوط هوایی بین چین و افغانستان به زودی فعال خواهد شد.
آقای الکوزی گفت که تجار افغان امسال به ابتکار خود با شرکت کام ایر، صادرات جلغوزه را از طریق دهلیز هوایی با چین آغاز کردند، اما این روند به دلیل مشکلات انتقال پول متوقف شد.