شماری از دهقانان در ولایت بدخشان میگویند که به فراخوان حکومت طالبان مبنی بر کشت نکردن تریاک لبیک گفتند، اما حکومت طالبان برای فروش محصولات زراعتی شان بازار مناسبی را فراهم نساخته است.
رامین که پنج جریب زمین خود را برخلاف سال های پیش به عوض کوکنار، تربوز و خربوزه کشت کرده، اکنون مصروف برداشتن حاصلات آن است، اما او به صدای امریکا گفت حال که دهقانان به کشت بدیل رو آوردن اند، حکومت طالبان باید برای آنان در بخش بازار یابی کمک کند.
رامین افزود که حکومت طالبان با استفاده از فرصت فعلی که دهقانان از کشت کوکنار خود داری کرده اند، باید آنان را حمایت کند.
او گفت: "اگر کوکنار بکاریم حاصلش بیشتر است، اما به خاطر که روحیه همین جوانان را خراب نکند و جوانان را معتاد نکند به هیرویین و تریاک و کوکنار و اینها، ما خواستیم خربوزه بکاریم. گفتیم ازین حاصل خوب به دست بیاید و جوانان معتاد نشوند و از آن استفاده درست و خوب کنند."
در سال جاری دهقانان زیادی در ولایت بدخشان در زمین های خود تربوز، خربوزه، بادنجان رومی، بادنجان سیاه، کچالو و بامیه کشت کرده اند که و حاصلات شان هم خوب گزارش شده است.
استاد قربان یک تن از دهقانان در فیض آباد، اما از نبود بازار مناسب برای فروش محصولات زراعتی خود شکایت دارد. استاد قربان به صدای امریکا گفت که حکومت طالبان باید در کنار بازاریابی برای محصولات آنان، در قسمت ایجاد سردخانه ها برای نگهداری حاصلات زراعتی نیز توجه مبذول دارد.
او افزود: "به جای کوکنار خربوزه، تربوز و همی ترشک خوبست. بادنجان را بکارم خوبست. بازارمان سست است. بازارمان خرید و فروش آنقدر ندارد. امروز خودم خربوزه برده بودم، مردم نمی خرند. فروختم اما ارزان."
دهقانان در ولایت بدخشان برای ادامه کشت های بدیل کوکنار، پشتیبانی حکومت و نهادهای کمک کننده را مهم می خوانند. در کنار نبود بازار برای محصولات زراعتی، کمبود مواد تقویتی چون کود کیمیایی و تخم های اصلاح شده برای دهقانان در افغانستان و خاصتاً در بدخشان چالش دیگری است که زراعت پیشه گان با آن روبه رو اند.