وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان میگوید که طرح دورهٔ آزمایشی انتقال گاز و نفت ترکمنستان به پاکستان از طریق افغانستان، تصویب شده است.
این وزارت روز یک شنبه ۲۵ جون (چهارم سرطان) گفت که طرح ترتیب شده توسط کمیتهٔ ملی ترانزیت معاونیت ریاست الوزرای حکومت طالبان در بخش گسترش دامنهٔ تجارت کمک خواهد کرد و در کنار افزایش عواید ملی، سبب اشتغالزایی نیز خواهد شد.
شماری از تاجران پاکستانی حدود دو هفتهپیش برای نخستین بار از طریق افغانستان از ترکمنستان ۲۱ تانکر حاوی نفت و گاز را به پاکستان انتقال دادند.
مقامات اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان میگوید که حکومت پیشین اجازه نمیداد این مواد نفتی از طریق افغانستان به پاکستان انتقال یابد.
خان جان الکوزی، عضو هیات مدیرهٔ اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان گفت که دلیل مخالفت حکومت پیشین این بود که حکومت پاکستان به تاجران افغان اجازه نمیداد از طریق بندر کراچی اموال تجارتی خود را به افغانستان انتقال دهند.
او افزود: "مسلهٔ ترانزیت به پاکستان از معاهدهٔ اپتا به گونهٔ واضح نگاشته شده، اما نظام جمهوری به دلیل شماری از ملاحظات سیاسی، به استثنای نفت و گاز به دیگر کالا اجازهٔ انتقال به پاکستان را میداد."
به گفتهٔ الکوزی، نفت و گاز در فهرست مواد حساس افغانستان و سگرت و برخی از پرزهجات و سایر کالا، در فهرست مواد حساس پاکستان شامل بود و هر دو کشور اجازهٔ انتقال آنرا نمیدادند.
الکوزی گفت که در حال حاضر پاکستان از طریق افغانستان به تاجیکستان، اوزبیکستان، ترکمنستان، قزاقستان و روسیه مواد خوراکه و میوهٔ تازه صادر میکند و در مقابل از این کشورها مواد تجارتی به شمول پنبه و ذغال سنگ به پاکستان وارد میشود.
تاجران افغان انتقال مواد از کشورهای آسیای مرکزی به پاکستان را مهم میپندارند و میگویند که با این روند، موقعیت تاریخی افغانستان یک بار دیگر آشکار خواهد شد.
اما این تاجران میگویند که پاکستان نیز باید به آنان موانع فرا راه ترانزیت کالا از طریق پاکستان به افغانستان را بردارد.
افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۰ میلادی معاهدهٔ اپتا را امضا کردند که بر اساس آن هر دو کشور میتوانند به کشورهای دیگر از طریق مرزهای خویش کالای تجارتی را انتقال دهند.
تاجران افغان میخواهند که از طریق بندر واگهٔ به هند کالای تجارتی صادر کنند، اما پاکستان به دلیل مشکلات موجود با هند، اجازهٔ ترانزیت را نمیدهد.