محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، روز یکشنبه در سمینار علمی – تحقیقی "چالشهای دهشتگری در برابر گردشگری" گفت که افغانستان با پایاندادن تروریزم میتواند سالانه بین دو تا پنج میلیون سیاح خارجی داشته باشد.
این سمینار را وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در ارگ ریاست جمهوری برگزار کرد تا اشتراککنندگان با بحث روی مشکلات موجود که سد راه توسعۀ صنعت گردشگری در این کشور شده است، راههای حل این مشکلات را دریابند.
رئیس جمهور غنی، در سخنرانیاش گفت، افغانها ملتی نیستند که "غلام گذشته باشند" بلکه "باورمند به آینده اند" و آن را خود رقم میزنند.
به گفتۀ وی، افغانستان با داشتن جاذبههای فرهنگی، طبیعی، تاریخی و گردشگری که دارد، در گذشته مرکز بزرگِ اتصال و انتقال فکر، فرهنگ و تمدن بود و در آینده نیز میتواند این نقش را داشته باشد.
او افزود "افغانستان میتواند که پس از ختم شر تروریزم، در آینده سالانه دو تا پنج میلیون گردشگر خارجی داشته باشد.
رئیس جمهور افغانستان تأکید کرد که گردشگری وسیلۀ بزرگ برای عواید و ایجاد روابط خوب ملتها است و افغانستان با جاذبههای که دارد میتواند در این زمینه بااهمیت باشد.
در همین حال، پوهاند محمدرسول باوری، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان گفت که این کشور جذبههای گوناگون گردشگری؛ چون زیبایی طبیعی، آبدات تاریخی، ساحات باستانی، تنوع فرهنگی و سایر جذبهها را در خود جا داده است که در شرایط مناسب، در این بخش با کشورهای همسایه میتواند رقابت کند.
اما او افزود "بدبختانه، اقدامات خشن تروریستی و حالات دهشتگری، این شانس صنعت توریستی را از مردم و کشور ما گرفته است. دهشتگری جلو گردشگری را گرفته است، برای تحقیق و ارزیابی بهتر این مشکل، ما سمینار علمی و تحقیقی – چالشهای دهشتگری در برابر گردشگری – را تدارک دیده ایم".
با وجود مشکلات موجود در افغانستان، اما آقای باوری گفت که برخی فعالیتهایی برای گسترش صنعت گردشگری، انجام شده که سکتور خصوصی نیز در آن سهیم بوده است.
بر اساس ارقام وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در کنار اداراات دولتی، در حال حاضر، حدود ۲۰۰ شرکت خصوصی گردشگری و ۱۲۰ مهمانخانه در این کشور فعالیت دارند که برای نزدیک به ۶۰ هزار تن زمینۀ کار را فراهم کرده است.
پوهاند باوری گفت "سیاحان خارجی به افغانستان آمده اند؛ اما شمار گردشگران داخلی نسبت به آنها بسیار زیاد است، بیش از یک میلیون تن برای توریزم زیارتی به مزارشریف سفر کرده اند، ۸۰۰ هزار تن از باغ بابر کابل دیدن کرده اند؛ البته این ارقام شش ماه امسال است. ۷۰۰ هزار تن برای گردش به قرغه رفته اند".
همچنان، این وزارت در جریان شش ماه بیش از ۲۵ میلیون افغانی عواید داشته است.
وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تأکید دارد، در صورتی که زمینۀ گردشگری در این کشور فراهم گردد، صنعت توریزم در جایگاه بلند قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر، حکومت افغانستان برای جلب و جذب گردشگران داخلی و خارجی، بازسازی مساجد را آغاز کرده است و پس از آن تمام بالاحصارهای موجود در این کشور مرمت خواهند شد.
در حال حاضر، تیم باستانشناسان فرانسوی در بالاحصار کابل حضور دارندو رئیس جمهور غنی با آنها توافق کرده است تا یک نقشۀ سراسری آثار تاریخی را ترتیب کنند که کار روی آن جریان دارد.