همزمان با درخواست اتحادیه اروپا مبنی بر ایجاد کمیسیون مبارزه با فساد اداری، رییس جمهور افغانستان فرمانی را در این زمینه صادر کرد.
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در تویتی گفته است که برای این کمیسیون پنج عضو نیز تعیین شده است.
او گفته است: "بر اساس این فرمان، همایون حامد، مریم زرمتی، عبدالقیوم نظامی، سید محمد هاشمی و فرخ لقا به حیث اعضای کمیسیون مبارزه با فساد اداری، تعیین گردیده اند".
اتحادیۀ اروپا روز پنجشنبه ۱۲ نومبر (۲۲ عقرب) در ششمین کنفرانس سالانۀ مبارزه با فساد اداری، بر ایجاد کمیسیون مستقل مبارزه با فساد و استراتیژی جدید در این زمینه تاکید کرد.
ون برندت، سفیر و نمایندۀ اتحادیه اروپا در افغانستان گفت که با اراده سیاسی لازم در همه سطوح، حکومت باید فرهنگ صداقت و پاسخگویی را در خدمات عمومی ایجاد کند، نباید هیچ استثنایی وجود داشته باشد و همه در برابر قانون یکسان باشند.
او افزود: "به منظور تامین بررسیها و نظارتهای لازم، بگذارید دولت را تشویق کنم کمیسیون مستقل مبارزه با فساد را که مدتها در انتظار آن بود، تشکیل دهد و یک استراتیژی بلند مدت ضد فساد را تدوین کند. استراتیژی مبتنی بر ارزیابی استراتیژی قبلی. ما باید از گذشته یاد بگیریم - چه اشتباهی رخ داده و چگونه میتوانیم آن را برطرف کنیم".
به گفتۀ آقای برندت، جامعۀ جهانی انتظار دارد استراتیژی جدید که در مشوره با نهادهای مدنی و جامعۀ بینالمللی تدوین شده تا اواسط سال ۲۰۲۱ اجرا شود.
همچنان سفیر برندت گفت که افغانستان در راستای مبارزه با فساد پیشرفتهایی داشته است؛ اما هنوز تلاشهای بیشتر برای اجرای قوانین و سیاستهای ضد فساد لازم است.
سفیر اتحادیه اروپا بر لزوم انجام تحقیقات و پیگردهای موثر، به ویژه مظنونان رده بالا، برای اثبات پیامدهای اقدامات ضد فساد تاکید کرد: "اگر افغانستان میخواهد فرهنگ قوی پاسخگویی و یکپارچگی ایجاد کند، همه باید در برابر قانون برابر باشند".
از سویی هم، سفیر برندت از گزارشها دربارۀ مدیریت نادرست بودجۀ اختصاصی مبارزه با کروناویروس نگرانی کرد و گفت که اگر این گزارشها حقیقت داشته باشند، "اسفناک است"؛ چون به باور او اروپاییها که حامی افغانستان در این بخش استند، نیز از کووید۱۹ متاثر شده اند.
در ششمین کنفرانس سالانه مبارزه با فساد اداری که در ارگ ریاست جمهوری افغانستان برگزار شده بود، حدود ۱۵۰ شرکتکننده از جامعه مدنی، بخش خصوصی، نهادهای رسمی و جامعه جهانی حضور داشتند. این نشست دو هفته پیش از کنفرانس افغانستان ۲۰۲۰ که در ژنیو سویس دایر میشود، برگزار شد.
این نشست در حالی برگزار میشود که دفتر سر مفتش ویژۀ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) گفته است که حکومت افغانستان برای محو فساد سیستماتیک گامهای محدود برداشته و اصلاحات در زمینۀ مبارزه با فساد در آن کشور در حد تسوید مقررات و برگزاری جلسات است.