محمدکریم خلیلی، رئیس شورای عالی صلح در نشست مجمع عمومی این شورا که امروز در کابل دایر شد، با الفاظ نرم اما جدی گفت که روند صلح افغانستان با رویکرد جدید؛ اما فعال، جدی و مشترک به پیش برده خواهد شد.
پس از هفت سال از ایجاد شورای عالی صلح، نشست مجمع عمومی این شورا با حضور ۵۸ عضو این مجمع که ۱۱ زن نیز شامل آن است، در کابل دایر شد که در آن بر گرفتن تجارب از نقاط ضعف و قوت کارکرد هفت ساله تأکید شد.
محمدکریم خلیلی، رئیس شورای عالی صلح افغانستان، وضعیت کنونی کشورش را جدی و حساس خواند؛ اما گفت که این بار شورای عالی صلح رویکرد جدید را در پروسۀ صلح در پیش میگیرد.
او افزود "باورمندم با نگرش جدیدی که احترام به همۀ طرفها از جمله مخالفینی که جدی مخالف و طرف ما است، طالبان اند و دیگر مخالفین خیلی حلقات کوچک خواهند بود، باید دید و خواست شان را مطالعه کنیم و با احترام گذاشتن به دیدگاه شان، با قبولی یک سری نظریات سالم و ملی شان ما باید پروسۀ صلح را تعقیب کنیم".
آقای خلیلی تأکید کرد، صلح را در صورتی میتوان پیش برد که روحیۀ صلح یعنی تسلیمشدن طالبان را عوض گردد. او همچنان افزود که صلح به معنی امتیازدهی بیمعنا، خارج از چوکات قانون و قربانیکردن دستاوردهای فصل جدید و ارزشهای نوین هم نیست.
به باور رئیس شورای عالی صلح، روند گفتگوهای صلح به میکانیزمی دقیقی نیاز دارد که "خیر دو طرف" در نظر گرفته شود.
او گفت که بیش از چهل سال عمر سیاسیاش را در کشمکشها سپری کرده و حاضر است که نزد (مخالفین) برود و بنشیند؛ چون صلح بدون شجاعت و جسارت هرگز به نتیجه نخواهد رسید.
از سوی دیگر، محمداکرم خپلواک، مشاور سیاسی ریاست جمهوری افغانستان که رئیس دارالانشای شورای عالی صلح نیز است، گفت که ستراتیژی جدید صلح که امروز در مجمع عمومی این شورا روی آن بحث میشود، مورد تأیید حکومت است.
او افزود که حکومت این ستراتیژی را با جامعۀ جهانی نیز شریک ساخته که از آن حمایت کرده است.
آقای خپلواک گفت "در ستراتیژی جدید هم در بخش ساختاری، هم در بخش مدیریتی و نیز در بخش تشخیص درست اهداف یک سلسله تغییرات آمده است".
پیشبرد صلح با حمایت و اشتراک تمام افغانها، کار روی بررسی و محو عوامل جنگ از سوی شورای عالی صلح و ارائه میکانیزم شفاف در پروسه صلح موارد عمدۀ ستراتیژی جدید صلح است که مشاور سیاسی رئیس جمهور به آن اشاره کرد.
قرار است این ستراتیژی پس از غور و بررسی مجمع عمومی شورای عالی صلح مورد تأیید قرار گیرد و به نهادهای مربوط جهت تطبیق سپرده شود.
رویکرد فعال شورای عالی صلح
مجمع عمومی عالیترین مرجع تصمیمگیری شورای عالی صلح است که به گفتۀ آقای خلیلی احیا و قرارگرفتن آن در جایگاهش بر اساس اصول، به حکومت و اعضای این مجمع بر میگردد.
او از همه اعضای مجمع عمومی شورای عالی صلح خواست که با توجه به شرایط حساس و جدی فعلی افغانستان، به صورت فعالانه وارد میدان شوند، از هر ولایت و زون باید ساحات شان را مطالعه و طرحهای مشخص و روشن از وضعیت مردم را با راه حل بیرونرفت از مشکلات کنونی باید کتبی ارائه کنند.
آقای خلیلی تأیید کرد که مردم از شورای عالی صلح برداشت دیگری دارند "از هر رسانهای سوال کنید، دید منفی دارند، از هر جمع و جماعتی اقشار مردم هم که سوال کنید، دیدگاه متفاوت و منفیِ دارند. ما باید شورای عالی صلح را از این حالت بیرون کنیم. باید حرکتی را آغاز کنیم که مردم انتظار آن را دارند".
رئیس شورای عالی صلح افغانستان افزود که از هفت سال پیش، ایجاد این شورا تا اکنون، نقاط قوت و ضعفی در شورای عالی صلح وجود داشته است که ضعف های موجود باید شناسایی و برطرف گردد و در عوض نکات قوت تقویت گردد.