لینک های دسترسی

Breaking News

یوناما: عاملان حمله بر خبرنگاران در افغانستان پیگرد عدلی شوند


جامعه جهانی از آدرس یوناما در آستانۀ سوم می، روز جهانی مطبوعات در بیانیۀ مشترک از دولت افغانستان خواسته است که عاملان قتل خبرنگاران را در این کشور مورد پیگرد جدی قرار دهد.

بیانیه اقدامات افغانستان در راستای مصؤونیت خبرنگاران و آزادی بیان را ستوده؛ اما گفته است که هنوز گام‌های اول در این زمینه است.

بیانیه گفته است: "ما دولت افغانستان را ترغیب می‌کنیم تا هرچه در توان دارد به خاطر حفاظت از خبرنگاران انجام و مطمئن سازد که عاملین حملات علیه خبرنگاران مورد معافیت قرار نمی‌گیرند. حملات علیه خبرنگاران توسط نیروهای امنیتی و نیروهای ملیشه نیز باید خاتمه یابد و هر نوع تهدید علیه خبرنگاران غیر قابل قبول است".

همچنان ملل متحد افزوده که مسئله آزادی بیان فقط در قانون ذکر شده؛ اما عملی نشده است. یوناما همچنان از تداوم خشونت علیه خبرنگاران نگرانی کرده است.

آمار کمیتۀ مصؤونیت خبرنگاران افغان نشان می‌دهد که از آغاز ۲۰۱۹ تا اکنون، ۲۰ مورد خشونت علیه خبرنگاران در این اداره ثبت شده است.

وحیده فیضی، مسؤول زنان در این کمیته به صدای امریکا گفت که در میان این قضایا، چهار مورد قتل است. لت و کوب، تهدید، تخویف و سایر خشونت‌ها نیز در برابر خبرنگاران هنوز هم وجود دارد.

از سوی دیگر، سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش ۲۰۱۹ خود گفته است که افغانستان در رده بندی جهانی آزادی رسانه‌ها به دلیل ناامنی سه رده اٌفت کرده و در جایگاه ۱۲۱ قرار دارد.

محدودیت کار خبرنگاران زن

جامعه جهانی از مشکلات خبرنگاران زن در افغانستان به ویژه در مناطق دور از کلان ‌شهرها نگرانی نشان داده و گفته است که این خبرنگاران اکثراً به دلیل زن بودن با تبعیض مواجه اند.

بیانیه گفته است: "باوجود پیشرفت‌ها در خصوص حقوق و توانمندسازی زنان، تعداد خبرنگاران زن در افغانستان محدود است".

جامعه جهانی، تأکید کرده که حضور زنان در تمام عرصه‌های زندگی و برخورداری از حقوق بشری شان در افغانستان باید معنادار و کامل باشد.

اقدامات حکومت

نگرانی ملل متحد در حالی مطرح شده که روز گذشته، مسعود اندرابی، سرپرست وزارت داخله افغانستان، در کابل از بررسی یک هزار قضیۀ خشونت علیه خبرنگاران خبر داد.

آقای اندرابی گفت: "کمیسیون‌های ویژه پیرامون رسیدگی به معضلات امنیتی، کشفی و جرمی جامعه خبرنگاری ما صورت گرفته، یکی از آن کمیسیون‌ها در وزارت امور داخله است که عبارت از رسیدگی به تمام قضایای که مرتبط به این موضوع باشد، است. من می‌توانم بگویم که بیشتر از هزار قضیه پیگیری کردیم. قضایای که از سال‌های متمادی لاینحل مانده بود".

همچنان وزارت داخله چگونگی گرفتن تدابیر در محلات پس از رویداد و تأمین امنیت خبرنگاران و افرادی را که برای کمک به قربانیان می‌شتابند، در نصاب آموزشی پولیس می‌گنجاند.

لوی سارنوالی افغانستان، ریاست تجقیق جرایم بین‌الملل را ایجاد کرده که رسیدگی به قضایای مربوط جرایم بشری به شمول خشونت علیه خبرنگاران یکی از وظایف این ریاست است.

XS
SM
MD
LG