وزارت صحت عامه حکومت طالبان در روز جهانی هپاتیت (زردی) میگوید که گرچه ارقام دقیق مبتلایان این بیماری در افغانستان وجود ندارد، اما سال گذشته حدود ۱۵هزار واقعه گزارش شده است.
عبدالولی حقانی، معین خدمات صحی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان روز یکشنبه ۲۸ جولای (هفتم اسد) در مراسم به مناسبت روز جهانی هپاتیت گفت که از میان حدود ۱۵هزار واقعه گزارششده در سال گذشته، ۱۲هزار نفر مبتلا به هیپاتیت بی و حدود ۱۳۰۰ نفر دیگر به هیپاتیت سی تشخیص شدند.
او گفت: "در افغانستان ارقام دقیق نیست، اما خوشبختانه که بر اساس گزارشها، سطح این بیماری رو به کاهش است. اما باز هم این بیماری به دلیل عوامل مختلف زندگی مردم را تهدید میکند".
حقانی گفت که بحرانهای یک دهۀ گذشته، بیجاشدن مردم و مهاجرتها، فقر، استعمال مواد مخدر، خوندهی بدون معاینات، وسایل آلوده سلمانیها و خالکوبیها عوامل مهمی در افغانستان است که سبب ابتلای مردم به هپاتیت میشود.
این مقام وزارت صحت حکومت طالبان تایید کرد که در بخش تشخیص و تداوی این بیماری با امکانات اندک خدمات ارایه میکنند و هماکنون در چوکات برنامه وقایوی ایدز و زردی، در ۱۴ ولایت مرکز تشخیص و در هشت ولایت مراکز تداوی این بیماریها وجود دارد.
او افزود: "در آیندۀ نزدیک در ده ولایت دیگر شاهد افتتاح مراکز تشخیص این بیماریها خواهیم بود و وزارت صحت عامه متعهد است که امسال در تمام ولایات خدمات وقایه و کنترول را برساند".
حقانی از ادارات مختلف ملل متحد و سایر نهادهای امدادرسان صحی خواست که از برنامههای وزارت صحت عامه حکومت طالبان حمایت کنند، مصارف مستقیم و غیرمستقیم شان را کاهش دهند و کمکهای شان را با هماهنگی این وزارت انجام دهند.
معین خدمات صحی وزارت صحت عامه حکومت طالبان گفت: "از موسسات تطبیقکننده برنامههای صحی میخواهم که خدمات مرتبط به وقایه و کنترول این بیماری [هپاتیت] را در تمام مراکز صحی بر اساس رهنمود ملی و پالیسی و استراتیژی وزارت صحت عامه انجام دهند".
در این حال، داکتر ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان جهانی صحت در افغانستان با نشر یک پیام تصویری در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که این سازمان شعار امسال را برجسته میکند؛ "زمان عمل فرا رسیده است."
نماینده سازمان جهانی صحت در افغانستان تاکید کرد: "ما از همه میخواهیم که روی آزمایش، درمان و واکسیناسیون تمرکز کنند. در سراسر جهان ۳۰۴ میلیون نفر با هپاتیت مزمن بی و سی زندگی میکنند. هر ۳۰ ثانیه یک نفر به دلیل بیماری مرتبط با هپاتیت تلف میشود."
همچنان داکتر سالوادور افزود که طی یک دهه گذشته بیش از ۱۰۰هزار نفر در افغانستان به هپاتیت مبتلا شده اند که شامل ۷۰هزار مورد هپاتیت بی و ۳۰هزار مورد هپاتیت سی میشود.
او گفت: "ما باید تلاشهای خود را در زمینه تشخیص و درمان پیشگیری برای نجات جان افراد بیشتر و بهبود نتایج سلامتی تسریع کنیم. ما با هم میتوانیم محو هپاتیت را به واقعیت تبدیل کنیم."
هر سال از ۲۸ جولای به عنوان "روز بلندبردن آگاهی دربارۀ هپاتیت" در جهان تجلیل میشود. سازمان جهانی صحت گفته است که سالانه بیش از یک میلیون نفر به خاطر ابتلا به این بیماری جان میدهند.
هپاتیت عمدتاً توسط یکی از شش ویروس عامل این بیماری ایجاد میشود. عامل ایجادکنندۀ هپاتیت هر چه که باشد باعث التهاب جگر شده و کارکرد آن را مختل خواهد کرد.
فقدان خونرسانی به جگر، سم، اختلالات خودایمنی، مصرف افراطی الکول، آسیب به جگر و مصرف بعضی داروهای خاص نیز میتواند باعث هپاتیت شود.
گروه