شکرالله سروش، جوان ۲۴ سالۀ افغان، محصل برتر پوهنتون فنی استانبول، در سال ۲۰۱۸ میلادی شد و حد اوسط نمرات اش از چهار، ۳.۹۹ است.
سروش که در ولایت غزنی افغانستان متولد شده است، تحصیلات خود را در رشتۀ انجنیری ساختمانی در پوهنتونی فنی استانبول، به درجۀ عالی به پایان رسانده است.
این جوان افغان به روزنامۀ "حریت" چاپ ترکیه گفته است که نخستین عضو خانواده اش است که شامل پوهنتون شده است.
سروش همچنین گفته است باوجودیک سطح آموزش در افغانستان "بسیار خوب نیست" پدرش همیشه وی را به ادامه تحصیل تشویق می کرد و به دست آوردن بورسیۀ تحصیلی، ویرا کمک کرد تا تحصیلات عالی اش با درجه عالی به پایان برساند.
این جوان افغان می گوید که تشویق پدر و تلاش اش برای ادامه تحصیلات عالی، موجب شد تا در امتحانات کانکور افغانستان، در جملۀ محصلینی قرار بگیرد که بالاترین نمرۀ کانکور را به دست آوردند و به تعقیب آن، بورسیه تحصیلی از سوی حکومت افغانستان برایش داده شد.
سروش می گوید که آغاز دورۀ تحصیلی در ترکیه برایش دشوار بود، زیرا از یک سو از خانواده اش دور بود، و از سوی دیگر، فراگیری لسان ترکی برایش دشوار بود. اما پس از پیدا کردن دوستان ترکی، هم آموختن لسان برایش ساده شد و هم توانست با درجۀ عالی از پوهنتون فارغ شود.
با آنهم او می گوید که "بزرگترین مشکل برایم دوری از خانواده ام بود. برادران بزرگ و کوچکم ازدواج کردند، اما قادر نشدم در مراسم عروسی شان، شرکت کنم."
سروش می گوید، زمانیکه آگاهی یافت که محصل برتر پوهنتون خود شده است، بهترین لحظۀ زندگی اش را تجربه کرد، اما "یگانه غمگینی" برایش این بود که اعضای خانواده اش در مراسم فراغت در کنارش نبودند.
این جوان افغان می گوید که حال پس از ختم دورۀ لیسانس، پلان دارد تا تحصیلات اش تا مقطع ماستری و سپس دوکتورا، ادامه دهد.
آقای سروش می گوید که ترجیح می دهد تا در پروژه های موقتی تحقیقی در پوهنتون های ترکیه کار کند، زیرا به گفتۀ او، چنین فرصت در افغانستان مساعد نیست.
اوضاع امنیتی
زمانیکه از آقای سروش در مورد سرازیر شدن سیل مهاجرین افغان به ترکیه سوال شد، او در پاسخ گفت "بسیاری آنان، از مرگ فرار می کنند."
بر اساس آمار که از سوی دفتر معاونت ملل متحد برای افغانستان یا یونوما ارایه شده است، تنها در سال ۲۰۱۷ میلادی، شمار تلفات غیر نظامیان در افغانستان به ۱۰۴۵۳ نفر می رسد که شامل ۳۴۳۸ کشته و ۷۰۱۵ زخمی می شود.
آقای سروش با اشاره به اوضاع کنونی افغانستان می گوید که "هیچ کس نمی خواهد در چنین شرایط باشد. شاید پروفیسوران از آنجا نیایند، اما مردم عادی می خواهند اینجا بیایند و زندگی خود و خانواده های شان را نجات دهند."
با وجود نگرانی این محصل افغان در مورد مشکلات امنیتی افغانستان، او در مصاحبه ای با صدای امریکا گفت که پس از تکمیل تحصیلات عالی اش در مقطع ماستری و دوکتورا، برای افغانستان کار خواهد کرد. اما تاکید کرد که برگشت او به کشورش بستگی به امنیت ندارد، بلکه وابسته به امکانات شرایط تحقیق است.
آقای سروش گفت "پس از تکمیل تحصیلات، خواهم دید که از طریق کار در افغانستان برای کشورم بیشتر موثر واقع خواهم شد یا در خارج از کشورم. اگر به افغانستان برگردم، احتمالاً تنها شرایط تدریس برای مساعد باشد، اما میخواهم هم تدریس کنم و هم در رشتۀ خود تحقیق کنم."