کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان پیشنهاد داده است که انتخابات ریاست جمهوری این کشور، با سه ماه تعویق، در ماه سرطان برگزار گردد. مقامهای این کمیسیون میگویند که این طرح، پس از توجه به مشکلات و حجم کار این کمیسیون پیشنهاد شده است.
در پی نشر گزارشها مبنی بر تلاشها به خاطر تعویق انتخابات ریاست و برگزاری آن، پس از رسیدن به توافق در مذاکرات صلح، کمیسیون مستقل انتخابات روز یکشنبه، در نشست مشورتی با احزاب سیاسی و نهادهای امنیتی، دو طرح را یکی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ۳۱ حمل سال آینده و طرح دیگر برگزاری این انتخابات با سه ماه تعویق در ۲۲ سرطان پیشنهاد کرد.
گلاجان عبدالبدیع صیاد، رئیس این کمیسیون گفت که هرچند با برگزاری انتخابات در ۲۲ سرطان، قانون نقض میشود؛ اما باید برای برگزاری انتخابات به گونۀ بهتر و جلوگیری از کاستیهای موجود در انتخابات گذشته، آنرا پذیرفت.
هرچند آقای صیاد، به گونۀ صریح از تعویق انتخابات ریاست جمهوری و برگزاری آن در ماه سرطان، پشتیبانی نکرد و از احزاب سیاسی خواست تا دیدگاههای شان را شریک سازند؛ اما او به گونۀ تلویحی روی تعویق انتخابات تأکید ورزید.
صیاد گفت که در ولایات شمالی در حال حاضر و در فصل پیشرو بارندگی شدید است و کمیسیون انتخابات، برای ثبتنام واجدین شرایط رایدهی، کمپاینهای انتخاباتی، آموزش کارمندان، تأمین بودجه و انتقال به موقع مواد لوژستیک به ولایات نیاز به وقت بیشتر دارد.
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان افزود "چهار انتخابات از حیث لوژستیک از حیث امنیتی بودجوی از حیث پلانهای عملیاتی امکان دارد و از حیث اقلیمی که ما ناگزیر، فصل زمستان را پیشرو داریم، آیا این کارها در این مدت زمان امکان دارد یا ندارد؟ همین بحثها است که ما مشوره شما را میخواهیم".
آقای صیاد از احزاب سیاسی خواست تا با توجه به اوضاع سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اوضاع جوی کشور، پیشنهادات خویش را در مورد طرحهای ارائه شده از سوی کمیسیون، ابراز کنند.
در همین حال، علی رضا روحانی، منشی کمیسیون شکایات انتخابات گفت که در صورت تعدیل تاریخ، باید کیفیت انتخابات بهبود یابد و کمیسیون انتخابات، مسؤولیت حقوقی آنرا بپذیرد.
از سوی دیگر، ائتلاف بزرگ ملی افغانستان متشکل از جریانهای سیاسی، تأکید میورزد که در صورت تعویق انتخابات، اصلاحات عمیق در نظام و کمیسیونهای انتخاباتی ایجاد شود.
فضلالرحمان اوریا، عضو این ائتلاف به صدای امریکا گفت "هرگاه انتخابات بخاطر پروسه صلح به تعویق افتد، هرگاه انتخابات ریاست جمهوری بخاطر اصلاحات در نظام انتخاباتی به تعویق افتد و هرگاه انتخابات ریاست جمهوری بخاطر اصلاحات در کمیسیون به تعویق افتد و هرگاه انتخابات بخاطر آمادگیها برای بهتر و بیشتر که این بار بتواند انتخابات ریاست جمهوری را کاملأ با یک سیستم بایومتریک برگزار شود قابل قبول و تائید میباشد".
یوسف رشید، رئیس اجرایوی دیدبان انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان "فیفا" به صدای امریکا گفت که در صورت تعویق انتخابات ریاست جمهوری باید روی اعضای رهبری کمیسیون انتخابات، غور صورت گیرد.
آقای رشید افزود در صورتی که کمیسیون و یا حکومت مسؤولیت حقوقی تعویق انتخابات را به دوش نگیرند، ممکن است جنجالهای انتخاباتی بیشتر از گذشته باشد.
رشید گفت "جنجالهای اداری انتخابات بیشتر خواهد بود که نتیجه سیاسی انتخابات را باز هم بی اعتبار میسازد و اگر یک برنامه کوتاه مدت اصلاحات انتخاباتی به وجود آید که در آنجا روی تغییر رهبری هم غور شود، یک کمیسیونی که واقعأ ظرفیت مدیریت را داشته باشد شکل بگیرد براساس یک فورمول یا راهکار جدید".
روز گذشته نیز خبرهایی در مورد تعویق سه ماهه انتخابات ریاست جمهوری به نشر رسید؛ اما ریاست جمهوری و ریاست اجرائیه با رد این خبرها به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ۳۱ حمل سال آینده خورشیدی، تأکید ورزیدند.