رهبر هیات تحریر الشام این ادعا را که میخواهد سوریه را به یک نسخه از افغانستان مبدل کند، رد کرده و میگوید که سوریها طرز تفکر متفاوتی نسبت به طالبان افغانستان دارند و سوریه حکومتی همسو با تاریخ و فرهنگ سوریه خواهد داشت.
احمد الشرع، مشهور به ابو محمد الجولانی در مصاحبه با بیبیسی گفت: "تفاوتهای زیادی بین سوریه و طالبان وجود دارد و طرز حکومتداری ما متفاوت است."
او افزود: "افغانستان یک جامعهٔ قبیلهای است و سوریه کاملاً متفاوت است و طرز تفکر متفاوت دارد. طرز حکومتداری سوریه همسو با تاریخ و فرهنگ این کشور خواهد بود."
الشرع در پاسخ به پرسشی که آیا فرهنگ سوریه شامل احترام به حقوق زنان و آموزش زنان میشود، گفت که به آموزش زنان باور دارد.
او با اشاره به ولایت شمال غربی سوریه که از سال ۲۰۱۱ در کنترول شورشیان بود، گفت: "ما بیش از هشت سال است که در ادلب دانشگاه داریم. به نظر من فیصدی زنان در پوهنتون ها بیشتر از ۶۰ در صد است."
اما تحلیلگران به این باور اند که هیات تحریر الشام، عمدهترین گروه شورشی در آن کشور رویکردی شبیه طالبان افغانستان را برای کسب مشروعیت بینالمللی در پیش گرفته اند.
کولین کلارک، مسوول بخش تحقیقات در سوفان گروپ، به صدای امریکا گفت که پالیسی ایالات متحده در قبال سوریه بر بنیاد تجارب از افغانستان شکل گرفته است. او گفت که از رهگذر معرفی کردن به جامعۀ جهانی، "شباهتهای زیادی" میان رویکرد طالبان و هیات تحریر الشام وجود دارد.
کلارک گفت که برتابانیدن "عملگرایی، اعتدالگرایی بیشتر، فاصله گرفتن از اندیشۀ افراطی جهادی" از ویژگیهایی است که این دو گروه در تلاش بازتاب دادن آن از خویش اند. اما به گفتۀ کلارک پرسش عمده این است که هیات تحریر الشام میانهرو باقی خواهد ماند یا نه.
اسفندیار میر، کارشناس ارشد در انستیتیوت صلح ایالات متحده مستقر در واشنگتن دیسی به صدای امریکا گفت که هیات تحریر الشام، یک "پیام آشتیجویانه" فرستاده است، درست مانند پیامی که طالبان در اگست ۲۰۲۱ پس از تصرف قدرت در افغانستان فرستادند.
میر گفت: "آنان در سیاستگذاری منطقه طوری موضع گرفتند تا کشورهای منطقه و قدرتهای جهان را علیه خود تحریک نکنند."
اما مریسا خرما، رییس برنامۀ شرق میانه در کانون فکری و پژوهشی وودرو ویلسن در واشنگتن دیسی به این بارو است که مقایسۀ طالبان با شورشیان سوری "بسیار دشوار" است. او گفت: "در سوریه، شورشیان مردم را از چنگ یک رژیم ظالم آزاد کردند. در افغانستان [اقتدار طالبان] لزوماً برگشت یک رژیم ظالم بر اریکۀ قدرت بود."
شورشیان سوری زیر رهبری هیات تحریر الشام، به تاریخ ۲۷ نومبر عملیات تهاجمی را علیه نیروهای طرفدار حکومت بشارالاسد، رییس جمهور پیشین سوریه در ولایت ادلب انجام دادند و با گذشت ۱۱ روز و تصرف پی در پی چندین ولایت، دمشق، پایتخت سوریه، را نیز تصرف کردند.
رهبر هیات تحریر الشام در مصاحبه با بیبیسی در دمشق خواستار برداشتن تحریمها علیه سوریه شد.
او گفت: "حالا پس از این همه اتفاقات، تحریمها باید برداشته شود، زیرا آنها رژیم پیشین را هدف قرار داده بودند، نباید با قربانی و ظالم یکسان رفتار شود."
گروه