سازمان عفو بینالملل در دادخواستی از کشورهای جهان خواسته است تا موضوع حقوق زنان و دختران افغان را با گروه طالبان به مذاکره بگیرند و آنرا غیرقابل بحث قرار بدهند.
در این دادخواست، عفو بین الملل ضمناً از جامعهٔ جهانی خواسته است که برای درک بهتر از واقعیتها با مدافعین حقوق زنان و فعالان افغان تعامل کرده و برای حمایت از حقوق زنان در افغانستان با آنان کار کنند.
تخصیص بودجه برای تطبیق برنامهها و پروژههای ترقی حقوق زنان در افغانستان، از دیگر خواستهای این سازمان است.
تسلط گروه طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ سبب تغییرات عمده در زندگی تمام افغانها شد، اما زنان و دختران این کشور به گونهٔ ویژه با محدودیتهای شدیدی مواجه شده اند.
پیش از این، زنان افغانستان موقفهای بلند سیاسی داشتند، در مکاتب و پوهنتون درس میخواندند، متشبث بودند و در سکتورهای مختلف وظیفه داشتند. اما اکنون به استثنای برخی از سکتورها، به اکثر زنان افغان گفته شده است که در خانههای شان باقی بمانند.
پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، مکاتب به روی دانش آموزان پسر باز شد، اما در اکثر ولایتها دختران صنف ششم به بالا از رفتن به مکتب محروم شده اند؛ اقدامی که واکنشهای گستردۀ بینالمللی را در پیداشت.
ملا محمد حسن آخند، رییس الوزرای طالبان دیروز ۲۷ نومبر گفت که: "تعلیم بر مرد و زن مسلمان فرض است، اما با این تفاوت که خداوند از بندگان خود خواستار فراگیری علوم شرعی است. سایر علوم را اگر وقتش پیدا شد و موقع مساعد باشد، مشکل وجود نداشته باشد هر کس میتواند به اندازه توان و طاقت خود فرا گیرد."
منیژه رامزی، استاد پوهنتون و فعال حقوق زن گفته است که طالبان دروازههای موسسات تحصیلات عالی را به روی زنان بسته اند و هیچ یک از استادان زن نمیتوانند در پوهنتونها تدریس کنند. او از همگان خواسته است تا دادخواست سازمان عفو بینالملل را امضا کنند.
سازمان عفو بین الملل افزوده است که زنان افغانستان که در ۲۰ سال گذشته دستآوردهای زیادی داشتند، اکنون با خطر از دست دادن این دستآوردها مواجه اند.
این سازمان گفته است که جامعهٔ جهانی تعهدات متعددی را برای ادامهٔ حمایت از حقوق زنان در افغانستان داده است، اما اکنون زمان اقدامات عملی در این خصوص رسیده است.
عفو بین الملل از همگان خواستار امضای این دادخواست شده است.