یک مقام وزارت داخلۀ حکومت ایران گفته است که ظرفیت مکاتب آن کشور برای ثبت نام فرزندان خانوادههای مهاجر افغان در آن کشور تکمیل شده و آنان نمیتوانند کودکان مهاجر را در مکاتب بپذیرند.
ایرنا، خبرگزاری دولتی ایران به نقل از نادر یاراحمدی، رییس ادارۀ اتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخلۀ گزارش داده که آنان نمیتوانند کودکان مهاجر افغان را به گونۀ حضوری در مکاتب پذیرند.
یاراحمدی روز پنجشنبه پنجم دسمبر (۱۵ قوس) با تاکاشیما، رییس دفتر نمایندگی کمیشنری سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در ایران دیدار کرده و گفته است که برای پیشبرد طرح آموزش آنلاین برای کودکان مهاجران افغان نیاز به وسایل به ویژه "موبایل و تبلیت" است.
در گزارش خبرگزاری ایرنا آمده است: "یاراحمدی با تاکید به اهمیت بالای تحصیل دانشآموزان اتباع خارجی و ضمن اشاره به تکمیل ظرفیت مدارس کشور برای ثبتنام و تحصیل حضوری آنها، خواستار دریافت ابزار آموزش مجازی به شمول موبایل و تبلت …برای اجرای طرح آموزش مجازی دانشآموزان تبعۀ افغانستانی شد."
آمار کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نشان میدهد که در حال حاضر ۴.۵ میلیون مهاجر افغان با اسناد قانونی مهاجرت، ویزۀ درازمدت اقامت و نیز فاقد هرگونه اسناد قانونی در ایران زندگی میکنند، هرچند مقامهای ایرانی مدعی اند که حدود شش میلیون افغان در آن کشور اقامت دارند.
رسانههای ایرانی همچنان گفته اند که رییس دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان از طرح مقامهای این کشور برای آموزش مجازی کودکان افغان استقبال کرده است.
تاکاشیما افزوده است: "با توجه به اینکه همکاریهای مشترک میتواند در حمایت از پناهندگان موثر باشد، جلساتی با تیمهای کارشناسی برای موضوعات خاص در حوزههای مختلف تشکیل میدهیم."
در این حال، برخی از خانوادههای مهاجر افغان در ایران میگویند که کودکان شان اجازه رفتن به مکاتب دولتی را ندارند و مقامهای ایرانی از جذب آنان برای ادامۀ دروس کودکان شان خودداری میکنند.
حامد سروری، (نام مستعار) به صدای امریکا گفت که از بیشتر دو سال به اینسو با خانوادهاش در تهران زندگی میکند، اما کودکانش از رفتن به مکتب محروم اند.
سروری افزود که در ماههای نخست سال تعلیمی، کودک هشت ساله و پنج سالهاش را چندین بار به مکاتب نزدیک بود و باش اش برده، اما مسوولان معارف آن کشور از پذیرش کودکان او خودداری کرده اند.
او افزود: "پسرم هشت ساله است، در چند روز نخست اول سال تعلیمی، اجازه یافت تا در یکی از مدارس نزدیک خانه ما درس بخواند، اما بعد از مدت کوتاه مسوولان معارف و مدیر مکتب، پسرم را اخراج کردند."
مهاجران افغان میگویند که آنان با مشکلات زیادی در ایران مواجه اند و در حال حاضر، بسیاری از کودکان شان از آموزش به دور مانده و در برخی موارد بسیاری از شفاخانههای دولتی از درمان آنان و به ویژه کودکان شان خودداری میکنند.
به گفتۀ آنان، مهاجران افغان در هنگام مراجعه به نهادهای دولتی برای حل مشکل شان، با برخوردهای نادرست مواجه میشوند.
این در حالی است که ایران به بازداشت و روند اخراج جبری مهاجران افغان ادامه داده و روزانه هزاران نفر را پس از بازداشت به افغانستان انتقال میدهند.
پیش از این برخی از مهاجران افغان گفته بودند که پولیس ایران حتا شماری از شهروندان افغانستان را بازداشت و زندانی میکنند که با مدارک قانونی پاسپورت و ویزه وارد ایران شده اند.
گروه