وزیر خارجهٔ ایران روز شنبه ۱۶ نومبر (۲۶ عقرب) در مصاحبهای گفت که فرصت برای مذاکرات هستهای با غرب هنوز هم وجود دارد ، اما تاکید کرد که این فرصت برای مدت محدود است.
این اظهارات عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران پس از آن بیان شد که رافایل گروسی، رییس ادارهٔ انرژی اتمی ملل متحد، از ایران بازدید کرد و با مقامات ارشد آن کشور ملاقات کرد.
گروسی روز پنجشنبه در یک کنفرانس مشترک خبری با محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، گفت: "دستیابی به نتیجه در مذاکرات هستهای برای اجتناب از جنگ، ضروری است."
پس از این اظهارات گروسی، عراقچی در مصاحبهای با تلویزیونی دولتی آن کشور گفت: "فرصت مذاکراتی، فرصت برای دپلوماسی هنوز است و زیاد نیست و محدود است و همچین مذاکرات پیچیدهای یک سال زمان زیادی نخواهد بود."
عراقچی در مصاحبهٔ روز شنبه گفته است که موضوع برنامهٔ هستهای کشور در سال آینده حساس و پیچیده خواهد بود، اما افزود که کشورش برای هر گونه سناریو آماده است.
او گفت که ایران هم برای رویارویی و هم برای همکاری آماده است و تاکید کرد که جناج مقابل-کشورهای غربی- مسیر باید انتخاب کند.
این دپلومات ارشد ایران در مورد افزود: "به کشورهای غربی مسیر هستهای ما در یک سال آینده مسیر حساس و پیچیدهای است و برای هر سناریو و شرایطی آمادگی داریم و اگر به نقطه تقابل برسیم، برای آن تقابل آمادگی داریم، اگر به نقطه همکاری برسیم برای آن همکاری برنامه داریم."
گروسی در جریان سفرش به ایران از تاسیساتی هستهای ایران در نطنز و فردو بازدید کرد.
سفر رییس ادازهٔ بینالمللی انرژی اتمی پیش از نشست شورای حکام این اداره در اواخر ماه جاری انجام شده است،نشستی که در آن بریتانیا، فرانسه و آلمان ممکن است قطعنامهای جدید در انتقاد از ایران پیشنهاد کنند.
عباس عراقچی در مصاحبه روز شنبه خود نسبت به چنین اقدامی هشدار داده و گفت: "اگر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران قطعنامهای صادر کند، ما اقدامات جدیدی را انجام خواهیم داد که حتماً آنها خوشحال نخواهند شد."
سفر رییس ادارهٔ انرژی اتمی ملل به عنوان یکی از آخرین فرصتهای دپلوماسی پیش از برگشت دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، به قصر سفید در ۲۰ جنوری ۲۰۲۵ است.
ترمپ در دوران نخست ریاست جمهوری خود بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، پالیسی "فشار حداکثری" علیه ایران را دنبال کرد.
ترمپ در ماه می ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از توافق هستهای ایران بیرون شد. توافق هستهای موسوم به برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و گروه پنج بر علاوه یک که شامل ایالات متحده، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان می شود، امضا شد.
بر اساس این توافق، کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده برخی تعزیرات بر ایران را لغو کردند و در عوض، تهران فعالیت برنامه هستهای خود به ویژه غنی سازی یورانیم را محدود کرد.
تکذیب صحبت ایلن مسک
با افزایش گمانهزنیها در مورد اتخاذ مواضع سختگیرانهتر از سوی دونالد ترمپ پس از آغاز دوره ریاست جمهوریاش در ۲۰ جنوری ۲۰۲۵، روزنامهٔ نیویورک تایمز روز پنجشنبه گزارش داد که ایلان ماسک، میلیاردر حوزه تکنالوژی و متحد ترمپ، تلاشی برای کاهش تنشها داشته و با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرده است.
اما عراقچی در مصاحبهای روز شنبه وقوع چنین دیداری را تکذیب کرد و گفت: "حالا نه وقت چنین ملاقاتهایی هست و نه مصلحت بر این است و نه همچنین ارادهای وجود دارد."
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.
گروه