ودانت پتیل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، گفته است که واشنگتن مانند ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی ملل متحد، خواستار "تغییر عملکرد" ایران است.
پتیل روز پنجشنبه ۱۴ نومبر (۲۴ عقرب) در یک کنفرانس خبری گفت: "فکر میکنم ما در تفسیر هر چیزی به عنوان نشانههایی مبنی بر این که آیا ایران مایل به تغییر رفتار خود است یا نه تردید داریم، زیرا در نهایت، آنچه ما میخواهیم از ایران ببینیم، تغییر رفتار و اقدام واقعی است، نه فقط نشانههایی از چیزی یا تمایل به چیزی."
او گفت که آنگونه که جو بایدن، رییس جمهور و انتونی بلینکن وزیر خارجهٔ ایالات متحده به صراحت گفته اند: "ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد، و ما به استفاده از ابزارهای مختلفی که در اختیار داریم برای تحقق این هدف ادامه خواهیم داد."
در همین حال، رافایل گروسی، رییس ادارهٔ انرژی اتمی که به ایران رفته است روز پنجشنبه در کنفرانس مشترک خبری با محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، گفت: "دستیابی به نتیجه در مذاکرات هستهای برای اجتناب از جنگ، ضروری است."
بر اساس گزارشها، عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران، در دیدار با گروسی گفته است که تهران آماده مذاکرات هستهای و حل اختلافات است، اما تاکید کرده است که این کار را تحت فشار انجام نخواهد داد.
عراقچی روز چهارشنبه نیز گفت: "کانالهای تماس بین ما و امریکاییها همچنان وجود دارد."
ممانعت تهران از حضور بازرسان ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی در ایران و وضاحت ندادن در مورد آثار یورانیم یافت شده در تاسیسات هستهای آن کشور، از جمله موارد اختلاف میان ایران و ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی است.
ایران در حالی به مذاکرات و حل اختلافات مرتبط به برنامهٔ هستهای خود تمایل نشان داده است که دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، مقابله با فعالیتهای هستهای تهران را یکی از اولویتهای کاری حکومت خود خوانده است.
ایران که در معرض تحریمهای شدید بین المللی قرار داشت، در سال ۲۰۱۵ توافق هستهای را با گروه ۵+۱ مشتمل از پنج عضو دایمی شورای امنیت ملل متحد -ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین – به اضافهٔ آلمان امضا کرد. بر اساس این توافق، ایران متعهد شد تا برنامهٔ غنی سازی یورانیم خود را کاهش بدهد، در عوض، تعزیرات اقتصادی علیه ایران لغو شد.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، در دور نخست تصدی ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۸، امریکا را از توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران بیرون کرد و به عنوان اعمال "فشار حد اکثر" تحریمهای فلج کنندهٔ اقتصادی را بر ایران از سرگرفت.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاریهای فرانسپرس و رویترز کار گرفته شده است.
گروه