نشست وزیران خارجۀ کشورهای منطقه با محوریت مسلۀ افغانستان، به میزبانی چین در اواخر ماه مارچ برگزار خواهد شد.
این سومین نشست وزیران کشورهای منطقه است که در مورد بحران افغانستان طی کمتر از هفت ماه گذشته برگزار میشود.
شماری از کارشناسان سیاسی به این نظر اند که با توجه به تمرکز جامعۀ جهانی به مسلۀ اوکراین، چین میخواهد از این فرصت استفاده کند، اما برخی دیگری از کارشناسان به این نظر اند که حل مسله افغانستان از طریق چین ممکن نخواهد بود.
رامش سالمی، استاد علوم سیاسی مقیم ایالات متحده به صدای امریکا گفت که چین یکی از بازیگران اصلی از رهگذر سیاسی و اقتصادی در منطقه است.
آقای سالمی افزود: "میزبانی چین در مورد افغانستان، کشانیدن کشورهای همسو پیرامون وضعیت سیاسی و اقتصادی افغانستان است. این دو قطبی شدن در حالی صورت میگیرد که کشورهای زیادی درگیر منازعۀ اوکراین است، چین میخواهد از این فرصت استفاده کند تا موضوعات افغانستان بیشتر از این در انزوا قرار نگیرد".
پس از تسلط طالبان، خروج نیروهای نظامی ایالات متحده از افغانستان، چین علاقهمندی ویژهای برای برقراری روابط دوستانه با افغانستان زیر سلطۀ طالبان پیدا کرده است.
ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت ملل متحد که به تاریخ ۲۲ دسمبر (اول جدی) برگزار شد،گفت:"ما بار دیگر خواستار آزادسازی داراییهای افغانستان در اسرع وقت هستیم. این دارایی ها باید به صاحبان واقعی آن بازگردانده شود و نمی توان از آن به عنوان ابزار چانه زنی برای تهدید یا اجبار استفاده کرد. "
اما ویس ناصری، تحلیلگر سیاسی به این نظر است که کشورهایی چون هند، ایران، روسیه و کشورهای آسیای میانه با اهداف و حضور چین در افغانستان مخالف استند.
آقای ناصری افزود، نشستی را که در مورد افغانسنان بیجینگ میزبانی کند، مورد اعتماد این کشورها قرار نخواهد گرفت.
آقای ناصری به صدای امریکا گفت:"مدیریت بحران افغانستان و یا راه حل مشکل افغانستان از بیجینگ نمیگذرد...کنفرانسی که در چین دایر میشود کدام منفعتی کلان برای حل بحران افغانستان و اعتمادسازی نمیتواند داشته باشد".
این در حالی است که امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان به تازگی با وانگ یو، سفیر چین در افغانستان گفتگو کرده است.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفت: "در این نشست روی روابط عمیق میان دو کشور، موضوعات سیاسی و اقتصادی و همچنان برگزاری نشست وزرای خارجه منطقه در چین در ماه جاری و اشتراک در آن، بحث صورت گرفت. آقای متقی گفت که در نشست یاد شده اشتراک خواهد کرد و ابراز امیدواری کرد که نتایج این نشست به نفع افغانها باشد".
قبل از چین، اولین نشست منطقهای را در ماه سپتمبر۲۰۲۱ میلادی، پاکستان میزبانی کرد که در آن وزیران خارجۀ ایران، چین، پاکستان، اوزبیکستان، تاجیکستان و ترکمنستان شرکت داشتند.
پس از آن ایران میزبان دومین دور این نشستها در ماه اکتوبر سال گذشته بود، اما روسیه نیز در آن حضور داشت. ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان خواست اصلی اشتراککنندگان این نشستها بوده است.