وزارت خارجهٔ ایالات متحده توقف نشرات رادیویی صدای امریکا و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی از روی امواج داخلی از سوی طالبان را محکوم کرده و آنرا یک اقدام "سرکوبگرانه" خوانده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا گفت است: "ایالات متحده از حق دسترسی به رسانه های مستقل در سراسر جهان حمایت میکند. توقف نشرات رادیویی صدای امریکا و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی توسط طالبان یک اقدام سرکوبگرانهٔ دیگر را به فهرست طولانی آنان اضافه میکند."
آقای پرایس در تویتی نگاشته است: "مردم افغانستان مستحق دسترسی به خبرهای مستقل هستند."
نشرات رادیویی صدای امریکا و رادیو آزادی از داخل افغانستان و روی امواج قبلی نشراتی متوسط و افام سر از روز پنجشنبه اول دسمبر (دهم قوس) بر اساس رهنمود وزارت اطلاعات و فرهنگ آن گروه متوقف شده است، اما صدای امریکا به نشرات خود روی امواج جدید متوسط و کوتاه از بیرون از افغانستان ادامه میدهد.
در همین حال تامس وست، نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده در امور افغانستان که برای مشوره در مورد بحران بشری و اقتصادی در افغانستان مصروف سفر به جاپان، هند و امارات متحدهٔ عرب است، نیز از توقف نشرات رادیوی صدای امریکا و و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی از روی امواج داخلی از سوی طالبان ابراز نگرانی کرده است.
او در تویتی نگاشته است: "افغانها به رسانههای مستقل نیاز دارند."
پیش از این جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید نیز در پی توقف نشرات رادیویی صدای امریکا از روی امواج داخلی از سوی طالبان گفته بود که این اقدام در تناقض با اهداف بزرگ ایالات متحده است که در برگیرندهٔ آزادی مطبوعات میباشد.
جان کربی در مصاحبه با صدای امریکا گفت: "این گروهی است که میگویند مشروعیت و روابط دپلوماتیک عادی با کشورهای سراسر جهان از جمله ایالات متحده میخواهند. خوب، یکی از چیزهایی که ما علاوه بر اعتراضات مسالمت آمیز از آن دفاع میکنیم آزادی مطبوعات و دسترسی پایدار و قابل اعتماد شهروندان به اطلاعات و خبرها است."
آقای کربی گفت که طالبان خواستار اصلاحات اجتماعی و اقتصادی استند تا مشروعیت جهانی را کسب کنند. اما اقدمات آنان خلاف اظهارات شان بوده و "ما میبینیم که دسترسی دختران به آموزش را قطع کرده و شاهد سرکوب حقوق مدنی و بشری شهروندان به ویژه زنان استیم".
پس از مسلط شدن دوباره بر افغانستان، گروه طالبان مقررات سختگیرانه را بر زنان در افغانستان وضع کرد، زنان از کار در ادارات دولتی به استثنای چند ادارۀ معدود منع شدند، مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران مسدود شد و به زنان دستور داده شد که بدون محرم شرعی به سفر نروند.
افزون بر آن، طالبان از زمان به دست گرفتن قدرت در اگست ۲۰۲۱، محدودیت های جدی بر آزادی رسانهها اعمال کرده اند که امنیت و رفاه خبرنگاران و کارمندان رسانهها را به خطر انداخته است. تداوم آزار و اذیت، حملات، و بازداشت خبرنگاران و محرومیت زنان از رسانهها منجر به از دستدادن سریع استقلال رسانهها شده و زندگی خبرنگاران را به خطر میاندازد.
کانادا و هالند، به عنوان روسای مشترک ایتلاف جهانی آزادی رسانهها (MFC) به تاریخ ۱۸ نومبر (۲۷ عقرب) اعلام کردند که عضویت افغانستان در این ایتلاف لغو شد. در بیانیه این ایتلاف آمده است: "برای ایتلاف آزادی رسانهها روشن است که وضعیت آزادی رسانهها در افغانستان متاسفانه دیگر با تعهد جهانی مطابقت ندارد. در واقع، وضعیت فعلی یکی از نگرانیهای جدی است."
بر اساس آخرین گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در حدود یک سال گذشته ۲۱۹ رسانهٔ چاپی، صوتی و تصویری در این کشور از فعالیت باز مانده است. به گفتۀ این سازمان، پیش از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، ۵۴۷ رسانه وجود داشت، اما در حال حاضر تنها، ۳۲۸ رسانه در این کشور فعال است.
پیش از این، هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) از افزایش بیسابقۀ خشونت علیه خبرنگاران در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته بود که در بیشتر از یک سال گذشته، بیش از ۲۰۰ مورد نقض حقوق بشری علیه خبرنگاران را ثبت کرده است.
رادیو آشنا صدای امریکا که کم و بیش ۷.۳ میلیون شنونده در داخل افغانستان دارد، نشرات رادیویی خود را از این پس روی موج متوسط ۹۷۲ کیلوهرتز به شنوندگان افغان، از بیرون از افغانستان پیشکش میکند.
افزون بر این، نشرات رادیو آشنا به گونۀ منظم در ماهوارۀ صدای امریکا (کانال ۴۶۹ یاست) و شبکههای دیجیتلی این رسانه به شمول وبسایتهای دری و پشتو و صفحات فیسبوک آن پخش میشود. همچنین، صدای امریکا فعالانه در تلاش است تا نشرات خود را از طرق مختلف دیگر به گوش شنوندگان خود در افغانستان و سرتاسر جهان برساند.