لینک های دسترسی

Breaking News

نیکلاسن: روندی به رهبری ملل متحد برای افغانستان باید مکمل فارمت‌های منطقه‌ای باشد


توماس نیکلاسن، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان می‌گوید که روند به رهبری ملل متحد برای افغانستان باید مکمل فارمت‌های منطقه‌ای باشد.

او که از نشست دوحه روز گذشته به اروپا برگشته، ناوقت پنجشنبه ۲۱ فبروری (دوم حوت)‌ در رشته پیام‌هایی در ایکس نگاشته است که پس از ۴۵ سال جنگ در افغانستان، روابط خوب با همسایگان آن ضروری است.

نیکلاسن گفته است: "من از قصد اعلام‌شده منطقه برای تعامل استقبال می‌کنم و به تمایل آن برای مشاهده ادامه حمایت دیگران نیز اشاره می‌کنم. یک فرایند به رهبری سازمان ملل باید مکمل فارمت‌های منطقه‌ای باشد نه جایگزین آن".

این در حالی است که تحلیلگران به این باور اند که کشورهای منطقه تاکنون نتوانسته اند روی یک سیاست مشخص برای تعامل با طالبان توافق کنند و دلیل آن برآورده نشدن شرایطی است که این کشورها از طالبان مطالبه دارند.

کشورهای همسایه افغانستان و جامعه جهانی از طالبان خواسته اند که یک حکومت همه شمول را تشکیل دهند و به حقوق زنان و اقلیت های قومی و مذهبی احترام کنند.

اما مقامات طالبان با تاکید بر اینکه حکومت این گروه فراگیر است، گفته اند که حقوق زنان در چوکات شریعت تامین است.

آیندۀ افغانستان

توماس نیکلاسن، آیندۀ افغانستان و نحوۀ برخورد با گذشتۀ این کشور را مسوولیت افغان‌ها دانسته است.

او گفته است: "آینده افغانستان و نحوه برخورد این کشور با گذشته‌اش باید توسط مردم افغانستان با همه تنوع آن مورد بحث، مناقشه و تصمیم گیری قرار گیرد".

نیکلاسن تاکید کرده است که سایر کشورها و سازمان‌ها در بهترین حالت می‌توانند از چنین روندی حمایت کنند.

او همچنان گفته است که باید افغان‌های بیشتری در نشست‌های مشابه اجلاس دوحه دعوت شوند.

پیش از این، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز سه شنبه ۲۰ فبروری (اول حوت) گفت که طالبان یگانه افغان‌هایی نیستند که در آینده افغانستان سهم داشته باشند.

او تاکید کرد که ایالات متحده مایل است تا صدای تمام اقشار افغانستان برای آینده کشور شان مدنظر گرفته شود.

در همین حال، جریان‌های مدنی و احزاب سیاسی در اعلامیه‌ای مشترک در رابطه به پایان نشست دوحه گفته اند که مسله اصلی افغانستان "استرداد حق تعیین سرنوشت و حقوق انسانی غصب شدۀ مردم افغانستان از چنگال تروریزم" است.

در اعلامیه آمده است که تا زمانی بر این مساله تمرکز نشود، هرگونه تلاش برای رسیدگی به وضعیت کنونی افغانستان تلف‌کردن زمان است و هزینه‌های بیشتر به جامعه جهانی به دنبال خواهد داشت.

اعلامیه گفته است: "سازمان ملل متحد توجه داشته باشد که حل بحران افغانستان منوط به تعامل سازنده با همه اطراف دخیل در قضایای افغانستان، ایجاد یک روند فراگیر با حضور تمامی اطراف منازعه و جریان‌های موثر سیاسی در این روند است".

به باور این جریان‌های مدنی و احزاب سیاسی "تعامل یک‌جانبه، بدون حضور احزاب و جریان‌های موثر سیاسی" هرگز نمی‌تواند منجر به گذار از بحران و موفقیت روند سیاسی افعانستان شود.

همچنان آنان از کشورهای منطقه و جهان، در راس سازمان ملل متحد خواسته اند تا مسیری را در پیش بگیرند که در آن همه جهت‌های سیاسی ذی‌نفع و جامعۀ مدنی افغانستان شامل باشند.

آنان تاکید کرده اند که راه حل بحران کنونی افغانستان از طریق پروسۀ فراگیر ملی جستجو شود که منجربه تغییر وضعیت و ایجاد حکومت فراگیر قانونی بر اساس اراده شهروندان افغانستان شود.

گروه

XS
SM
MD
LG