رولا غنی، بانوی اول افغانستان در مراسمی به مناسبت روز بین المللی بهداشت دختران، بر اهمیت بهداشت برای دختران به ویژه در زمان عادت ماهوار تاکید کرده گفت که سکوت در این مورد را باید شکست.
چهارشنبه ۳۰ اکتوبر (هشت عقرب) روز بین المللی بهداشت دختران است. از این روز در افغانستان در حالی تجلیل میشود که شمار زیاد دختران افغان هنوز هم به خدمات ابتدایی بهداشتی مانند آب پاک و تشناب دسترسی ندارند.
خانم غنی گفت: "حفظ الصحه شخصی و تغذیه مناسب در دوره نوجوانی حایز اهمیت زیاد بوده و دختران را کمک میکند تا به استعدادهای نهایی خود رسیده و خود را در مقابل معمولترین و ضعیف کننده ترین مشکلات صحی حفاظت کند."
از سوی دیگر، محمد میرویس بلخی، وزیر معارف، در این مراسم که با شعار"وقت عمل است" برگزارشده بود، با تاکید به فراهم آوری آب پاک، تشنابهای مناسب و بهداشت خوب در مکتبها گفت: "دختران دارای حق آموزش میباشند و اگر به خاطر عدم موجودیت محصولات بهداشتی یا تشناب های پاک و جداگانه در مکاتب به دروس شان حاضر شده نتوانند، این حق را از دست میدهند".
صندوق وجهی ملل متحد برای اطفال (یونیسیف) که این نشست را راه اندازی کرده بود گفته است که ناآگاهی در مورد تدابیر بهداشتی در زمان عادت ماهوار، دختران را زیر فشار عصبی، روانی و ناراحتی قرار میدهد.
در سال ۲۰۱۹ ، یونیسیف بیش از ۱۰۰ هزار نسخه از رساله های دری و پشتو را در حدود۱۲۵۰ مکتب در ۲۲ ولایت توزیع کرده و ۳۰۰ معلم را در رابطه به عادت ماهوار و چگونگی تنظیم بهداشت آن آموزش داد.
داکتر ابوبکر کامپو، رییس نمایندگی یونیسیف درافغانستان گفت که هر دختر باید در مورد عادت ماهوار به مثابه یک روند عادی بیولوژیکی معلومات دقیق داشته باشد.
او افزود: "آموزش دختران در رابطه به تنظیم عادت ماهوار سبب ایجاد احترام به نفس و اعتماد در آنها میگردد."
بر اساس معلومات یونیسیف، شواهد و یافته های کلیدی نشان میدهد که ۷۰ در صد دختران از ترس عقیم شدن، در جریان عادت ماهوار حمام نمیکنند.
یونیسیف میگوید که ۲۹ در صد دختران گفته اند که در جریان عادت ماهوار به مکتب نمیروند در حالی که در حدود ۸۰ در دختران اجازه ندارند در جریان عادت ماهوار در مراسم اجتماعی مانند عروسی، جنازه اشتراک کنند و ۵۰ درصد دختران تا زمان آغاز اولین دوره عادت ماهوار شان، دراین مورد آگاهی نداشته اند.