کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ میگوید که بیکاری منجر به تشدید بحران بشری در افغانستان میشود و افراد دارای معلولیت در بین آسیبپذیرترین قشر قرار دارند.
این کمیته ناوقت چهارشنبه ۱۴ جون (۲۴ جوزا) با نشر گزارشی گفته است که در دو سال گذشته تعداد افراد بیکار در افغانستان افزایش چشمگیری داشته، اما در این زمینه هیچ آماری نداده است.
کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ گفته است: "اعمال تحریمهای اقتصادی و خروج سازمانهای کمک انکشافی پس از اگست ۲۰۲۱، یافتن کار را برای کارگران روزمزد به ویژه در شهرهای بزرگ افغانستان که فرصتها به طور چشمگیری کاهش یافته است، دشوار کرده است".
این کمیته با استناد به گزارش ملل متحد گفته است که نزدیک به ۲۰ میلیون شهروند افغانستان (۴۴ درصد جمعیت) غذای کافی ندارند و تخمین زده میشود که ۳۴ میلیون نفر نیز (۷۹ درصد مردم) در فقر زندگی میکنند.
این در حالی است که پیش از این برنامه جهانی غذا گزارش داده بود که یک خانواده متوسط در افغانستان ۹۱ درصد از درآمد خود را صرف غذا میکند. بر اساس معلومات این نهاد درآمد کم سبب شده که بسیاری از خانوادهها مجبور شوند که مواد غذایی خود را جیره بندی کنند تا برای روزهای بیشتر غذا داشته باشند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ گفته است که با توجه به گستردگی بحران بشری در افغانستان، امروز به راههای حل درازمدت همچون از سرگیری پروژههای حیاتی که در حال حاضر متوقف شده اند و همچنان سرمایهگذاری دولتها و ادارههای انکشافی در زیرساختهای مهم در سراسر افغانستان نیاز است.
در گزارش آمده است: "کمیته بینالمللی صلیب سرخ از هر تصمیمی که خانوادههای افغان را قادر میسازد تا بهتر با شرایط وخیم اقتصادی کنار بیایند، استقبال میکند و از جامعه جهانی و سازمانهای توسعهای میخواهد که سرمایهگذاری در افغانستان را از سر بگیرند تا از بدترشدن بیشتر وضعیت جلوگیری کنند".
ایجاد شبکه ایمنی
با توجه به تشدید بحران بشری در افغانستان، کمیته بینالمللی صلیب سرخ گفته است که یک برنامه شبکه ایمنی را برای حمایت مالی از افراد دارای معلولیت ایجاد کرده است.
در این برنامه افراد دارای معلولیت که نان آور خانواده استند، اما هیچ وسیلهای برای امرار معاش ندارند، تحت پوشش قرار میگیرند.
بر اساس آمار کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ بین فبروری تا مارچ سال روان میلادی، سههزار و ۸۶۲ خانواده افراد دارای معلولیت از طریق این برنامه کمکهای نقدی را در شش مرکز توانبخشی فزیکی تحت حمایت این کمیته دریافت کردند.
در گزارش آمده است: "افرادی که در برنامه شبکه ایمنی گنجانده شده اند، به صورت جداگانه از طریق بازدیدهای خانگی که توسط کارکنان کمیته بینالمللی صلیب سرخ از جمله فزیوتراپیستها انجام میشود، ارزیابی میشوند تا اطمینان حاصل شود که معیارهای مورد نیاز برای کمک هزینه را برآورده میکنند".
اسلام الدین، پدر پنج فرزند که پاها و دست راست خود را در انفجار بم از دست داده است، وضعیت زندگیاش را "وحشتناک" توصیف میکند.
او به کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ گفته است: "من گیاهان وحشی را از کوهها جمع میکنم و با مقداری روغن میپزم تا به فرزندانم غذا بدهم. ناتوانی من و گرسنه دیدن فرزندانم دو چیزی است که بیشترین ناراحتی را برای من ایجاد میکند".
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفته است که بحران بشری جاری در افغانستان به طور نامتناسبی بر افراد دارای معلولیت تاثیر گذاشته است و برای حمایت از افراد دارای معلولیت به کمکهای عاجل نیاز است.
اوچا گفته است که در حال حاضر ۲.۴ میلیون نفر در افغانستان از معلولیت رنج میبرند و سازمانهای امدادرسانی در نظر دارند که از این میان به ۱.۸ میلیون نفر کمک کنند. بدین اساس ۶۰۰ هزار فرد دارای معلولیت از دریافت کمکهای بشری محروم میمانند.
دههها درگیری، حوادث طبیعی و چالشهای اقتصادی به فقر در همه بخشها در افغانستان دامن زده است. نهادهای امدادرسان میگویند که مردم در تلاش برای یافتن راههایی برای کسب درآمد استند. کودکان، کهنسالان، افراد دارای ناتوانی جسمی و کارگران روزمزد بیشترین آسیب را متحمل میشوند.