نرندرا مودی، صدراعظم هند، و اورسولا فون در لاین، رییس اتحادیه اروپا، پس از دیدار در دهلی جدید روز جمعه ۲۸ فبروری (۱۰ حوت) اعلام کردند که هند و اتحادیهٔ اروپا تا پایان سال روان میلادی توافق تجارت آزاد را امضا خواهند کرد.
رییس اتحادیهٔ اروپا که با برخی از رهبران کشورهای این اتحادیه به دهلی جدید سفر کرده، هند را یک "دوست همفکر" خواند و گفت که برای نهایی کردن یک پیمان تجارت آزاد "ما تیمهای خود را وظیفه داده ایم تا روی آن کار کنند."
مذاکرات بین هند و اتحادیهٔ اروپا برای سالها جریان داشت، اما به گفتهٔ تحلیلگران، ضرورت برای انعقاد یک پیمان تجارتی زمانی شتاب گرفت که دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، برخی کشورها از جمله اتحادیهٔ اروپا را به افزایش تعرفه بر کالاهای تجارتی آنها تهدید کرد.
تحلیگران میگویند که تهدید تعرفهها توسط ترمپ سبب شده تا بسیاری از کشورها تلاشهای خود را برای افزایش دسترسی به بازارهای خارج از ایالات متحده افزایش دهند.
رییس جمهور امریکا تا اکنون تعرفههای ۱۰ در صدی بر کالاهای چین و ۲۵ در صدی بر کالاهای کانادا و مکسیکو و واردات فولاد و المونیم وضع کرده است.
او همچنین متعهد به اعمال تعرفهها ۲۵ در صدی بر اتحادیه اروپا شده و گفته است که تعرفههای بیشتری را اعلام خواهد کرد.
ترمپ همواره میزان تجارت جهانی با کشورش را غیرعادلانه خوانده و در دوره نخست ریاست جمهوری خود، علاوه بر وضع مالیات بر کالاهای چین، مالیاتی بر فولاد و المونیم وارداتی از کانادا، مکسیکو و اتحادیه اروپا نیز وضع کرده بود.
هند تا اکنون از وضع تعرفههای تجارتی ترمپ متاثر نشده و تعرفۀ ۲۵درصدی بر واردات فولاد و المونیم به ایالات متحده، تاثیر اندک بر هند داشته است، زیرا هند به پیمانۀ اندک به امریکا فولاد صادر میکند.
هند و اتحادیهٔ اروپا همچنان در مورد ارتقای همکاریهای دفاعی و امنیتی شان بحث کردند. مودی گفت که آنها یک "طرح همکاری" را در ساحات مانند تجارت، تکنالوژی، سرمایه گذاری و امنیت آماده کرده اند.
پیش از ملاقات با مودی، فون درلاین گفت که اتحادیه اروپا و هند "ظرفیت آن را دارند که یکی از بهترین همکاریهای قرن را داشته باشند" و وقت آن رسیده است که همکاری استراتیژیک خود را به "مرحلهای بالاتر" ارتقا بدهند.
راجا موهن، تحلیلگر سیاسی در روزنامه اندین ایکسپرس، گفت: "برای هند، که در تلاش است تا آشفتگی٬های ایجاد شده توسط ترمپ را مدیریت کند، اروپا به عنوان یک شریک باارزش تلقی میشود."
موهن افزود: "در حالیکه هیچکدام آنها توانایی جدا شدن از ایالات متحده را ندارند، هر دو، هند و اروپا، باید در پاسخ به پالیسی های غیرقابل پیش بینی ترمپ برای تقویت روابط خود بیشتر کار کنند."
رییس اتحادیهٔ اروپا گفت که یک توافق تجارت آزاد بین اتحادیه اروپا و هند "بزرگترین معامله از این نوع در هر جای جهان خواهد بود."
او افزود: "وقت آن است که عملگرا و بلند همت باشیم و اولویتهای خود را برای واقعیت های امروزی دوباره تنظیم کنیم."
اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری هند در کالاها است که تجارت دوجانبه آنها در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به بیش از ۱۳۰ میلیارد دالر رسیده بود.
هند و بریتانیا نیز اوایل این هفته مذاکرات تجارتی خود را در جریان سفر جانتن رینولدز، وزیر تجارت بریتانیا به دهلی جدید از سر گرفتند.
پیوش گویل، وزیر تجارت هند گفت که هر دو کشور هدف دارند تا تجارت دوجانبه را در یک دهه دو برابر کنند. رینولدز گفت که تأمین یک توافق تجارتی یک "اولویت بالا" برای دولت او است.
تحلیلگران تجارت میگویند که یک "حس فوریت" برای انعقاد پیمانهای تجارتی وجود دارد.
بیسواجیت دار، تحلیلگر امور تجارتی در دهلی جدید، گفت: "چنان به نظر میرسد که یک اراده واقعی در هند و دیگر کشور های همکار وجود دارد تا این بار چیزی انجام دهند. زمان بندی مهم است. تهدید تعرفه های رییس جمهور ترمپ میتواند سبب اختلالات تجارت گردد. "
در حالی که هند در گذشته پیشرفت کندی در دستیابی به پیمانهای تجارت آزاد داشته است، این کشور حالات تلاشهای خود را برای انعقاد معاملات تجاری افزایش میدهد، زیرا نگران است که تغییرات احتمالی در تجارت جهانی چالشی برای تحقق هدف مودی در زمینه رشد صادرات به یک تریلیون دالرتا سال ۲۰۳۰ ایجاد کند.
دار گفت که تردیدهای تجارتی که توسط تعرفههای ترمپ به وجود آمده ، حکومت هند را وادار خواهد کرد تا به این موضوع با دقت نگاه کند.
او افزود: "هر کشور بزرگ به بازار بزرگ هند علاقمند است، مگر از تعرفههای بالا شکایت میکنند."
گروه