امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه حکومت طالبان، در دیدار با تاکویوشی کورمایا، سفیر جاپان در افغانستان، بر گفتگوی جامعه جهانی در مورد مسایل حلناشده با این گروه از طریق راهکارهای موجود دوجانبه تاکید کرده است.
ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی این وزارت امروز سه شنبه ۱۴ می (۲۵ ثور) با فرستادن پیامی به رسانهها گفت که امیرخان متقی در این دیدار گفته است که درباره دور سوم نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد نظر مثبتی دارد، اما تعیین نماینده ویژه را گزینه غیرضروری میداند.
تکل افزود: "متقی گفت، به جای میکانیزمهای جدید، لازم است که از طریق میکانیزمهای موجود دو جانبه، تمام مسایل مربوط به حکومت افغانستان [حکومت طالبان] مورد بحث و گفتگو قرار گیرد."
تا اکنون تاریخ سومین مشورتی دربارۀ افغانستان به میزبانی ملل متحد در قطر مشخص نشده است. اما نخستین نشست در اوایل می ۲۰۲۳ و دومین آن در ماه فبروری سال روان برگزار شد.
در اولین نشست ملل متحد در دوحه، از طالبان دعوت نشد، اما در نشست دوم که با حضور شماری از نمایندگان جامعه مدنی و زنان افغانستان برگزار شد، ملل متحد از حکومت طالبان دعوت کرد، اما این گروه حاضر به اشتراک نشد.
وزارت خارجه طالبان در آن زمان گفته بود که هیات این گروه تنها در صورتی که به عنوان نمایندهٔ رسمی افغانستان پذیرفته شوند، در این نشست اشتراک خواهد کرد. ملل متحد این خواست طالبان را رد کرد.
حکومت طالبان که در اگست ۲۰۲۱ میلادی بار دیگر بر افغانستان حاکم شد، با گذشت دو و نیم سال به دلیل رویکردهای سختگیرانه و نیز ساختار حکومت آن گروه، از سوی هیچ کشوری تا کنون به رسمیت شناخته نشده است.
ملل متحد گفته است که مبدل نشدن افغانستان به پناهگاه امن دهشتافگنان، تشکیل حکومت فراگیر متشکل از همه اقوام و اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان و احترام به حقوق بشر به ویژه حق آموزش و کار زنان و دختران افغان، خواستهای اساسی جامعۀ جهانی از طالبان است.
اگرچه حکومت طالبان رسمیت بینالمللی را به دست نیاورده، اما اخیراً مقامات این گروه گفته اند که در حال حاضر ۳۸ سفارت و نمایندگی را در کشورهای مختلف اداره میکنند.
با این حال، علاوه بر چین، روسیه، ترکیه، هند و اتحادیه اروپا، سفارتهای بسیاری از کشورها در کابل فعال است و حکومت طالبان دپلوماتهای خود را به چین، روسیه، ایران، ترکیه و تعدادی از کشورهای همسایه و منطقه فرستاده است که در سفارتها و دفاتر سیاسی افغانستان ماموریت انجام میدهند.
علاوه بر این، تعامل جامعه جهانی با حکومت این گروه جهت رسیدگی به بحران بشری در افغانستان ادامه داشته است.
گروه