رایگیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران ساعت هفت صبح روز جمعه ۱۸ جون (۲۸ جوزا) با اشتراک کمرنگ مردم آغاز شد.
مقامات ارشد ایران خواستار مشارکت گسترده مردم در انتخابات شدند. آیت الله علی خامنهای، رهبر ایران پس از رای دادن در تهران، از ایرانیان خواست تا به پای صندوقهای رای بروند: "هر رای مهم است ... بیاید و رای بدهید و رییس جمهور خود را انتخاب کنید"
در حالی که تلویزیون دولتی صف های طولانی را در مراکز رای گیری در چندین شهر نشان می داد، خبرگزاری نیمه رسمی فارس گزارش داده که فقط ۱۴ میلیون یا ۲۳ درصد از رای دهندگان تا ساعت ۴:۴۵ به وقت محل رای داده اند.
فعالان مدنی و سیاسی و شماری شهروندان ایران در داخل و خارج آن کشور اعلان کردند که انتخابات را به دلیل"نمایشی" بودن آن تحریم میکنند؛ رویکرد که باعث سردشدن و کمرونق شدن انتخابات شده است.
افزون بر آن، افزایش مشکلات اقتصادی و اجتماعی در این کشور از جمله افزایش نرخ مواد ارتزاقی و بیکاری و سقوط ارزش پول ایران نیز سبب کم رنگ بودن انتخابات سال ۱۴۰۰ شده است.
در این انتخابات از هفت نامزد مورد تایید شورای نگهبان، سه نفر در روزهای گذشته انصراف دادند و ابراهیم رییسی، محسن رضایی، عبدالناصر همتی و امیرحسین قاضی زاده هاشمی در صحنه انتخابات باقی ماندند.
خبرگزاری رویترز از قول رسانه های دولتی ایران نگاشته است که ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه و نامزد پیشتاز پس از رای دادن از همهٔ افراد با هر دید سیاسی خواست تا رای بدهند.
او گفت: "شکایت مردم ما از کاستی ها واقعی است، اما اگر این دلیلی برای عدم اشتراک باشد، اشتباه است."
ابراهیم رییسی ۶۰ ساله که فرد نزدیک به آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران است در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۷ نیز اشتراک کرده بود که در برابر روحانی شکست خورد. اما اینبار شورای نگهبان ایران با رد چندین رقیب برجستهٔ وی از فهرست نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، زمینه را برای پیروزی او فراهم کرده است.
اصلاح طلبان و فعالان حقوق بشر میگویند که رییسی، قاضی تندرو و یکی از چهار قاضی است که در سال ۱۹۸۰ صدها فعال سیاسی را به مجازات اعدام محکوم کرد و به همین دلیل ایالات متحده او را تحریم کرده است.
انتظار می رود نتایج انتخابات حوالی ظهر روز شنبه ۲۹ جوزا اعلام شود.
نظرسنجی های رسمی نشان می دهد که میزان مشارکت در انتخابات ممکن ۴۴ در صد باشد؛ میزانی که به طور قابل توجهی کمتر از ۷۳.۳ درصد در سال ۲۰۱۷ است.
از سال ۱۹۸۰ به اینسو بیشترین میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران ۸۵.۲ درصد در سال ۲۰۰۹ و کمترین آن ۵۰.۶ در سال ۱۹۹۳ بود.