شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) مسوولیت حملۀ انتحاری بر خلیلالرحمان حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان را به عهده گرفت.
داعش ناوقت روز چهارشنبه ۱۱ دسمبر (۲۱ قوس) با نشر اعلامیهای در شبکههای اجتماعی گفته است که این حمله توسط یک فرد انتحاری عضو این گروه انجام شده است.
شاخۀ خراسان داعش گفته است که در این حملۀ به شمول خلیلالرحمان شماری از اعضای دیگر طالبان نیز کشته و زخمی شده اند.
دفتر سخنگوی حکومت طالبان با نشر بیانیهای گفته است که حقانی پس از چاشت روز چهارشنبه ۱۱ دسمبر (۲۱ قوس) در یک "حملۀ ناجوانمردانۀ خوارج" کشته شده است. طالبان گروه داعش را به نام "خوارج" یاد میکنند.
در بیانیۀ حکومت طالبان، کشته شدن حقانی "ضایعۀ بزرگ" خوانده شده و گفته شده است که "توطیه کنندگان" نمیتوانند "با چنین عمل بزدلانه" به اهداف شان در برابر حکومت طالبان دست یابند.
یک منبع که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به صدای امریکا گفت که چهار نفر در این رویداد کشته و چهار نفر دیگر زخمی شده اند.
واکنشها
حملۀ انتحاری بر سرپرست وزارت مهاجرین و عودت کنندگان طالبان واکنشهایی را به دنبال داشته است.
هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) با نشر بیانیهای گفته است: "یوناما حمله بر وزارت مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان را که در آن به شمول سرپرست این وزارت چند نفر کشته و زخمی شده اند، محکوم میکند."
در بیانیۀ یوناما آمده است که "هیچ جایی برای تروریزم در مسیر دستیابی به ثبات" وجود ندارد.
سازمان همکاریهای اسلامی ضمن محکوم کردن این انفجار، خواستار بازداشت و به محاکمه کشاندن عاملان این رویداد شده است. این سازمان با بستگان قربانیان این حمله ابراز غمشریکی کرده است.
این سازمان افزوده که چنین حملات، روی ثبات و امنیت افغانستان تاثیر منفی خواهد داشت و خواستار حذف گروههای در داخل این کشور شده است که در حال حاضر به فعالیتهای تخریبی ادامه میدهند.
نمایندگی اتحادیۀ اروپا در کابل در واکنش به این رویداد در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است: "ما حمله خشونتآمیز بر سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندهگان را که تلفات زیادی برجا گذاشت، محکوم میکنیم."
پاکستان نخستین واکنش را به این رویداد نشان داده و آن را "حملۀ تروریستی" خوانده و ابراز تسلیت کرده است. وزارت خارجۀ پاکستان گفته است که "همه اشکال تروریزم" را محکوم میکند.
وزارت خارجۀ قطر نیز این حمله را نکوهش کرده و با بستگان قربانیان ابراز غمشریکی کرده است. این وزارت گفته است که قطر "قاطعانه، تروریزم و اقدامات جنایتکارانه، به شمول ترورهای سیاسی را بدون توجه به انگیزه و دلایل آن رد میکند."
سفارت عربستان سعودی در واکنش به حملۀ داعش در داخل وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان گفته است که این کشور در برابر هر نوع خشونت، تروریزم و افراطگرایی در کنار مردم افغانستان خواهد ایستاد.
وزارت خارجۀ ایران نیز حملۀ انتحاری بر خلیلالرحمان حقانی را محکوم کرده و با بستگان قربانیان ابراز غمشریکی کرده است.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان و عبدالله عبدالله، رییس پیشین شورای عالی مصالحۀ افغانستان ضمن تقبیح این رویداد، خلیلالرحمان حقانی را "شهید" خطاب کرده و او را عضو خانوادهای خوانده اند که به گفتۀ این دو مقام پیشین افغانستان، "نقش مهم در جهاد علیه تهاجم اتحاد شوروی" در افغانستان داشت.
پس از حاکم شدن طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ این عالیترین مقام حکومت آن گروه است که در چنین رویدادی کشته میشود.
خلیلالرحمان حقانی، برادر جلالالدین حقانی، بنیانگذار شبکۀ حقانی است، گروهی که از سوی ایالات متحده به صفت سازمان تروریستی شناخته میشود.
برنامۀ پاداش برای عدالت وزارت خارجۀ ایالات متحده، خلیل الرحمان حقانی را در فبروری ۲۰۱۱ به صفت تروریست جهانی شناسایی کرده و انعام تا پنج میلیون دالر را بر وی تعیین کرد.
گروه