وزارت صنعت و تجارت طالبان میگوید که نورالدین عزیزی، سرپرست این وزارت و بخیات سلطانوف، وزیر تجارت و ادغام قزاقستان امروز شنبه ۲۵ دسمبر (چهارم جدی) در کابل دیدار و روی توسعه روابط تجارتی، ایجاد اتاق مشترک تجارتی و خرید کالاها به ویژه گندم و مواد سوخت گفتگو کردند.
مقامات وزارت صنعت و تجارت طالبان گفته است که طی این دیدار آقای عزیزی از وزیر تجارت و ادغام قزاقستان خواسته است تا گندم و مواد سوخت را به قیمت نازل در اختیار افغانستان قرار دهد که وزیر قزاقستان با آن موافقت کرده است.
مولانا ظاهر، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت به صدای امریکا گفت که نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت از همتای قزاقستانی خود خواسته است تا ۱۰۰ هزار تن گندم، ۵۰ هزار تن پطرول، ۵۰ هزار تن دیزل و ۳۰ هزار تن گاز مایع به قیمت ارزان برای افغانستان فراهم کنند که مورد قبول طرف قزاقستانی نیز قرار گرفت.
مولانا ظاهر گفت که برای بحث بیشتر در مورد این موضوعات یک تیم تخنیکی مشترک تعیین شده است.
آقای ظهیر گفت: "آنها تعهد کردند که این اقلام را تهیه کنند، البته یک تیم تخنیکی می نشیند و جزییات را بررسی می کند." او افزود که نشست دیگری بین دو کشور تا دو ماه دیگر برگزار خواهد شد.
آقای عزیزی در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت که بانک های قزاقستان خواهان ایجاد نمایندگیها در افغانستان استند.
آقای سلطانوف در این کنفرانس خبری بر توسعه تجارتی تاکید کرده اما گفت که تجارت بین افغانستان و قزاقستان در سال جاری تا ۲۷ درصد کاهش یافته است.
روابط تجاری بین افغانستان و قزاقستان در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. افغانستان در سال های گذشته آرد و گندم از قزاقستان وارد می کرد اما امسال به دلیل خشکسالی در این کشور واردات گندم به افغانستان کاهش چشمگیری داشته است.
خان جان الکوزی، معاون اتاقهای تجارت و سرمایه گذاری افغانستان که در گفتگو با هیأت قزاقستانی حضور داشت، به صدای امریکا گفت که افغانستان سالانه با کشورهای آسیای میانه، به ویژه اوزبیکستان، ترکمنستان و قزاقستان حدود دو میلیارد دالر تجارت دارد.
او افزود: "روابط تجاری ما با کشورهای آسیای میانه برای مدت طولانی نسبتا عادی بوده است. همانطور که می دانید مواد غذایی، نفت، گاز و بیشتر مواد ساختمانی ما از آسیای میانه میآید."
پس از به قدرت رسیدن طالبان در ۱۵ آگست، اکثر کشورهای آسیای میانه به جز تاجیکستان، هیاتهای بلندپایهای را برای گفتگو در مورد گسترش روابط با افغانستان به کابل فرستاده اند. اما این کشورها هنوز رژیم جدید افغانستان را به رسمیت نشناخته اند.
برخی از کارشناسان امور افغانستان بر این باورند که کشورهای آسیای میانه تاهنوز تحت نفوذ روسیه قرار دارند و تا زمانی که روسیه طالبان را به رسمیت نشناسد آنها نیز چنین نخواهند کرد.