لینک های دسترسی

Breaking News

آتش‌بس دایمی شامل ۱۰ عنصر تداوم کمک‌های جهانی به افغانستان


کشور‌های کمک‌کننده خارجی با امضای سندی،‌ گفته اند که پیرامون کمک‌های آینده خویش به افغانستان ۱۰ عنصر را مورد ملاحظه قرار خواهند داد که آتش‌بس دایمی و سراسری شامل آن است.

اتحادیهٔ اروپا با نشر اعلامیه‌ای گفته است کشورهایی که سند را امضا کرده اند، ۸۰ در صد کمک‌های انکشافی را به افغانستان فراهم می‌کنند.

این کشورها که شامل ایالات متحده، آسترالیا، دنمارک، آلمان، جاپان، ناروی، بریتانیا، کانادا، فنلند، ایتالیا، هالند و سویدن اند، گفته اند که با در نظر داشت این ۱۰ عنصر در مورد تداوم کمک‌ها به افغانستان تصمیم اتخاذ خواهند کرد.

روند صلح همه شمول، به رهبری و ملکیت افغان‌ها که دست‌آوردهای سیاسی، اقتصادی، و اجتماعی افغانستان را حفظ و توسعه بخشد. این کشورها گفته اند که حفظ و ترویج این دست‌آوردها به شمول حقوق بشر، آزادی‌های بنیادی، به ویژه حقوق زنان، کودکان و اقلیت‌ها درجریان مذاکرات، توافق و تطبیق آن اهمیت حیاتی دارد.

آتش‌بس دایمی و سراسری از شرایط دیگر کشورهای کمک کننده است که باور آنان، توافق فوری در این خصوص روند رسانیدن کمک‌ها را بهبود بخشیده و مهلت مورد نیاز را به مردم افغانستان فراهم می‌کند.

تعهد دوامدار به دموکراسی، حاکمیت قانون و حقوق بشر سومین عنصر کلیدی شرایط این کشورها عنوان شده است. در این سند آمده است که سطح تمایل همکاری‌های بین المللی با حکومت افغانستان متکی به احترام به این ارزش‌ها است. بر توانمندسازی زنان و حفظ حقوق مساوی به آنان و حق آزادی بیان نیز در این بند تاکید شده است.

مذاکرات صلح و توافقی که در پی آن به میان میاید و در تطبیق آن باید به حقوق تمام افغان‌ها احترام شده باشد، به شمول قربانیان جنگ. در این بند بر تامین عدالت انتقالی نیز تاکید شده است.

مبارزه با معنی و قابل دید در مقابل فساد، تحت پیگرد قرار دادن مقامات آلوده به فساد و بازیابی دارایی‌های سرقت شده درج شرایط این کشورها است.

یکی از دیگری از عناصر این شرایط، احترام به مکلفیت‌های بین المللی افغانستان و تاسیسات این کشور است.

این کشورها گفته اند که برنامه اهداف انکشافی پایدار ملل متحد چوکات‌کاری را برای معاونت های انکشافی متداوم بین المللی به افغانستان فراهم کرده است. به این معنی که تمام افغان‌ها باید از مزایای منافع که از صلح به دست میاید به گونه منصفانه برخوردار شوند. صلح پایدار محیط با امن و ثبات را برای تمام افغان‌ها ایجاد و در محو فقر، جلوگیری از مهاجرت غیرمنظم و برگشت با وقار مهاجرین کمک می‌کند. ادغام مجدد جنگجویان، مهاجرین و بی‌جا شدگان به جامعه و شامل شدن آن به روند انکشافی باید تضمین شود.

حکومت افغانستان و گروه طالبان باید تعهد کنند که هر فرد یا گروه تروریستی بین المللی که از خاک افغانستان برای تهدید امنیت سایر کشور‌ها استفاده می‌کنند، جلوگیری کنند و با قاچاق مواد مخدر و شبکه‌های قاچاق انسانی مبارزه می‌کنند. این کشورها از افغانستان انتظار مبارزه با دهشت افگنی و احترام کامل به حاکمیت قانون و قوانین بین المللی را دارند.

اصل حسابدهی متقابل موجود میان حکومت افغانستان و شرکای انکشافی بین المللی اش باید با هر حکومت آینده این کشور ادامه یابد.

در جریان رسانیدن معاونت‌ها، به تمامی کمک کنندگان انکشافی و بشری باید دسترسی بدون مانع و مصوون و عاری از مالیات غیرقانونی فراهم شود. مرام از این عنصر، رسیدن خدمات اجتماعی مانند خدمات صحی و آموزشی به تمامی باشندگان افغانستان است.

این کشورهای کمک کننده گفته اند که آماده اند در مورد تطبیق میکانیزم و تشخیص فکتورهای انکشافی حمایت مالی آنان با جوانب مذاکرات بین الافغانی ملاقات کنند.

این کشورها گفته اند که در آغاز مذاکرات صلح، هدف مشترک شان پیشنهاد مشارکت پایدار با مردم افغانستان در حمایت از افغانستان مرفه، متحد و دموکراتیک است.

قرار است کمک‌های تعهد شدهٔ جامعهٔ جهانی با افغانستان تا دوماه دیگر پایان یابد و حکومت فنلند که یکی از میزبانان نشست ژنیو در خصوص کمک‌ها به افغانستان است، از تغییرات عمده در این روند خبر داد.

پیکا هاویستو، وزیر خارجهٔ فنلند گفت که یکی از تغییرات عمده، مرور کمک‌ها از چهار سال به یک سال خواهد بود.

محمد حنیف اتمر،‌ سرپرست وزارت خارجهٔ افغانستان دیروز دوشنبه ۱۷ نومبر(۲۶ عقرب) در ولسی جرگهٔ افغانستان گفت که خطر کاهش کمک‌های جامعهٔ جهانی به افغانستان وجود دارد.

آقای اتمر افزود: "خطر این وجود دارد که جامعۀ جهانی ناتوانی خود را نشان دهد. دیروز جامعۀ جهانی ده شرط اساسی خود را به خاطر کمک‌های بین المللی به دولت افغانستان و طرف مقابل که در مذاکره صلح با ما قرار دارد، پیشکش کرد."

او گفت که این شروط در جلسۀ کابینه مورد غور و بررسی قرار می‌گیرد‌، اما در مورد آن معلومات بیشتر ارایه نکرد.

قرار است کنفرانس کشورها و سازمان‌های کمک‌کننده به افغانستان به تاریخ ۲۳ و ۲۴ نومبر در ژنیو برگزار شود.

XS
SM
MD
LG