زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحدۀ امریکا در امور مصالحه افغانستان میگوید که افغانها به مذاکرات بینالافغانی نزدیک شده اند و باید جلو تضعیف این روند توسط عناصر مخرب را بگیرند.
آقای خلیلزاد دور تازۀ سفرهایش را هفته گذشته به هدف تسهیل مذاکرات صلح به ویژه گفتگوهای بینالافغانی آغاز کرد و پس از دیدار با نمایندگان طالبان در قطر و مقامهای نظامی پاکستان در اسلامآباد، وارد کابل شد و با محمد اشرف غنی، رییس جمهور و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان ملاقات کرد.
نمایندۀ ویژه ایالات متحدۀ امریکا روز جمعه ۱۲ جون (۲۳ جوزا) در صفحۀ تویترش از آمادگی دو طرف به ویژه گروه طالبان برای آغاز مذاکرات بینالافغانی استقبال کرد.
آقای خلیلزاد نوشته است: "ما از هر زمان قبل، به هدف مذاکرات بینالافغانی نزدیکتر استیم. همه طرفها باید برای هر چه زودتر رفتن به ميز مذاکرات کار کنند و جلو خرابکاران، در تضعیف پروسه و اغوای امیدها و آرمانهای مردم افغانستان برای صلح را بگیرند."
زلمی خلیلزاد بار دیگر از رهایی ۳۰۰۰ زندانی طالبان از بند حکومت افغانستان و آزادسازی ۵۰۰ نیروی امنیتی افغان توسط طالبان استقبال کرده و افزوده است که "رهایی زندانیان به مرحلۀ مهم رسیده است."
هرچند آقای خلیلزاد شمار افراد آزاد شده از سوی طالبان را ۵۰۰ نفر اعلام کرده؛ اما طالبان گفتند که تا اکنون ۴۶۶ تن از "نیروهای امنیتی افغان" را از بند رها کرده اند.
پیش از این شورای امنیت ملی افغانستان گفته بود که تمامی آنان اعضای نیروهای امنیتی نیستند.
به گفته آقای خلیلزاد روند آزادسازی زندانیان دوطرف باید ادامه یابد و تمامی موانع از سر راه این روند برداشته شود. او تاکید کرده است که از ابتدا تا اکنون "رسیدن به مذاکرات بینالافغانی یکی از اهداف کلیدی دیپلماسی امریکا بوده است."
پیش از این ریاست جمهوری افغانستان گفته بود که آقای خلیلزاد در روزهای اخیر دو بار با رییس جمهور غنی دیدار داشته و دو طرف در مورد پیشنهادهای تاریخ و مکان مذاکرات بینالافغانی صحبت کرده اند.
این در حالی است که محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان روز گذشته اعلام کرد که دو هزار زندانی دیگر طالبان به زودی از قید حکومت افغانستان رها خواهند شد.
آقای غنی که ناوقت دیروز در یک گفتمان ویدیویی با شورای اتلانتیک از پیشرفتها در روند صلح ابراز خشنودی کرد.
رهایی پنج هزار زندانی طالبان از زندانهای حکومت افغانستان و رهایی ۱۰۰۰ زندانی دولت از قید طالبان از شرایط اساسی توافقنامۀ صلح میان ایالات متحده و طالبان است که به گفتۀ مقامهای امریکایی راه را برای مذاکرات بینالافغانی هموار میکند.