سازمان همکاریهای اسلامی روز جمعه هفتم مارچ (۱۷ حوت) پیشنهاد متقابل اتحادیهٔ عرب را در رابطه با طرح بازسازی غزه که از سوی دونالد ترمپ، رییسجمهور ایالات متحده، ارایه شده است، تایید کرد.
این تصمیم توسط یک گروه ۵۷ نفری در یک نشست اضطراری در شهر جدهٔ عربستان سعودی، سه روز پس از آن که اتحادیهٔ عرب این طرح را در نشستی در قاهره، پایتخت مصر، تصویب کرد، اتخاذ شد. این طرح از طرف مصر پیشنهاد شده بود.
بدر عبدالعاطی، وزیر خارجۀ مصر، گفت: "نشست اضطراری وزرای سازمان همکاریهای اسلامی طرح مصر را تصویب کرد که اکنون به یک طرح عربی-اسلامی تبدیل شده است."
عبدالعاطی افزود:"این یقیناً یک چیز بسیار مثبت است."
ترمپ در اوایل ماه گذشته طرحی را برای غزۀ پس از جنگ ارایه کرد که بر اساس آن فلسطینیان ساکن در این باریکه به کشورهای دیگر به ویژه اردن و مصر منتقل شوند و سپس کنترول غزه به ایالات متحده واگذار شود.
رییس جمهور ترمپ این طرح را "واقعاً کارا" خواند، اما گفت که آنرا جبراً تطبیق نمیکند. او گفت: "من فقط عقب مینشینم و آنرا پیشنهاد میکنم."
طرح دو نالد ترمپ با مخالفت کشورهای عرب و حتا برخی از متحدان اروپایی ایالات متحده روبرو شد.
طرح مصر که به عنوان پاسخ به طرح ترمپ ارایه شده، از ساکنان غزه میخواهد تا زمانی که آوار ساختمانهای ویران شده برداشته و غزه ماینروبی شود، در هفت مکان خاص نوار غزه به طور موقت زندگی کنند.
بر اساس این طرح، تلاشها برای تامین بودجه از کمککنندگان برای بازسازی مناطق ویران شده روی دست گرفته خواهد شد.
مصر که از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۷ کنترول غزه را در اختیار داشت، از به دست گرفتن کنترول این منطقه اجتناب کرده است. اسراییل در جریان جنگ هفته روزه سال ۱۹۶۷، این منطقه را زیر تصرف خود آورد.
در نشست روز سه شنبه در قاهره، رهبران عرب یک صندوق امانت را برای پرداخت هزینه بازسازی غزه نیز اعلام کردند و از جامعه جهانی خواستند که از آن حمایت کند.
وزیر خارجهٔ مصر در مورد گفت: "گام بعدی این است که این طرح با تصویب اتحادیه اروپا و جامعهٔ بینالمللی مانند جاپان، روسیه، چین و دیگران به یک طرح بینالمللی تبدیل شود."
عبدالعاطی افزود:"این چیزی است که ما در پی آن استیم و ما با تمام طرفها از جمله طرف امریکایی در تماس استیم."
اما، این پیشنهاد متقابل نقشی را برای حماس که غزه را کنترول میکند، در نظر نگرفته و توسط ایالات متحده و اسراییل رد شده است.
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که این طرح "انتظارات واشنگتن را برآورده نمیکند".
ستیف ویتکوف، نمایندهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده در امور شرق میانه واکنش مثبتتری داشت و آن را "نخستین گام حسن نیت مصریها" خواند.
گروه حماس نیز، انتقال قدرت را رد کرده و گفته است که سلاح خود را که به گفتهٔ رهبر آن "خط سرخ" آن گروه است، تسلیم نمیکند.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.
گروه