لینک های دسترسی

Breaking News

گوتیرش به طالبان: ممنوعیت ظالمانۀ دسترسی دختران به آموزش را لغو کنید


منشی عمومی سازمان ملل متحد منع آموزش و تحصیل دختران توسط طالبان در افغانستان را "ظالمانه" خوانده و خواستار رفع این محدودیت‌ها شده است.

انتونیو گوتیرش روز سه‌شنبه ۲۴ جنوری (چهارم دلو) به مناسبت روز بین‌المللی آموزش در پیامی در تویتر گفته است: "اکنون زمان پایان‌دادن به همۀ قوانین و اقدامات تبعیض‌آمیز است که مانع دسترسی به آموزش می‌شود."

آقای گوتیرش از تصمیم طالبان دربارۀ تعلیق تحصیل دختران در پوهنتون‌ها و منع آموزش دختران توسط طالبان در افغانستان انتقاد کرده و گفته است که طالبان باید هرچه زودتر این تصامیم خود را لغو کنند.

طالبان پس از به قدرت رسیدن در افغانستان زنان و دختران را از حق آموزش و تحصیل منع کرده و به دختران فقط اجازهٔ آموزش تا صنف ششم را داده اند، اقدامی که با واکنش گستردهٔ بین المللی مواجه شده است.

منشی عمومی ملل متحد آموزش را حق اساسی هر انسان عنوان کرده و از همۀ کشورها خواسته است که در زمینه بهبود محیط‌های آموزشی سرمایه‌گذاری کنند.

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ممنوعیت دختران از رفتن به مکتب را به مثابهٔ حمله بر کرامت انسانی خوانده و گفته است که ۲۴ جنوری ۲۰۲۳ روز بین‌المللی آموزش به نام زنان و دختران افغان اختصاص یافته است.

دو روز پیش، آدری ازولی، رییس یونسکو، ضمن اتخاذ این تصمیم گفت که در این مناسبت خواستار اعادهٔ فوری حق بنیادی زنان و دختران افغان به آموزش خواهد شد.

کرن دکر، شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان، گفته است که تجلیل روز بین‌المللی آموزش به دلیل محروم شدن دختران و زنان از تحصیل و آموزش در افغانستان بسیار دشوار است.

خانم دکر در پیامی در تویتر افزوده است: "تجلیل از روز جهانی آموزش امروز دشوار است زیرا زنان و دختران افغان اکنون از این حق محروم هستند. آموزش در واقعیت سرمایه‌گذاری برای آینده افغانستان است و باید دختران و پسران به آن دسترسی داشته باشند."

در این حال، کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان می‌گوید که آموزش حق هر انسان است و باید همه دختران در افغانستان از حق دسترسی به آموزش برخوردار باشند، تا آنان به همۀ رویاهای خود دست یابند.

این ادارۀ ملل متحد تاکید کرده است که آموزش به رهایی مردم از فقر کمک می‌کند.

بر اساس معلومات یونسکو از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ شمار دانش‌آموزان در افغانستان ده برابر شده و از یک میلیون دانش‌آموز در سال ۲۰۰۱ به ده میلیون در سال ۲۰۲۱ رسیده بود.

آمار یونسکو نشان می‌دهد که در سال ۲۰۰۱ هیچ دختری در افغانستان مکتب نمی‌رفت، اما در سال ۲۰۲۱ شمار دختران دانش‌آموز به ۲.۵ میلیون نفر رسیده بود و حضور دانش‌جویان دختر در موسسات تحصیلات عالی ۲۰ برابر شده و در سال ۲۰۲۱ به ۱۰۰ هزار نفر می‌رسید.

به همین ترتیب، بر اساس آمار یونسکو، ۱۷ درصد زنان افغان در سال ۲۰۰۱ قادر به خواندن و نوشتن بودند،‌ حالانکه در سال ۲۰۲۱ این رقم به ۳۰ درصد افزایش یافته بود.

این در حالی است که کشورهای غربی و ملل متحد همواره تاکید کرده اند که با محروم کردن زنان و دختران افغان از حق آموزش، دستآوردهای دو دههٔ پسین در زمینهٔ آموزش در افغانستان، از دست خواهد رفت.

XS
SM
MD
LG