وزرات خارجهٔ ایالات متحده میگوید که هیات امریکایی به رهبری تامس وست، نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان در دوحه، پایتخت قطر با مقامات بلندپایهٔ طالبان ملاقات میکند.
یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفت که امریکا بر پیشبرد علایق خویش در افغانستان از جمله مبارزه با دهشت افگنی، ثبات اقتصادی، موضوع حقوق بشر، گذار مصوون افرادی که زندگی شان در افغانستان در خطر است و باگشایی مکاتب دختران تمرکز دارد.
این مقام وزارت خارجهٔ امریکا افزود که این اهداف با دنبال کردن "سیاست انزوا" به دست نمیآید، "اما به هیچ کدام از این تعاملات نباید به دیدهٔ مشروعیت بخشیدن به طالبان یا به اصطلاح حکومت آنان، دیده شود".
پس از تاریخ ۲۳ مارچ که طالبان تصمیم به مسدود نگهداشتن مکاتب متوسط و لیسهٔ دختران در افغانستان گرفتند، این نخستین ملاقات رو در رو میان دو طرف خواهد بود.
این هیات امریکایی همچنان در مورد چگونگی کمک با زلزلهزدگان افغانستان نیز بحث خواهد کرد.
پیش از این، وزیر خارجهٔ امریکا گفته بود که ایالات متحده با زلزلهزدگان در افغانستان در حدود ۵۵ میلیون دالر کمک میکند.
انتونی بلینکن دو روز پیش گفت که این کمکهای اضافی از طریق ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی (USAID) با افرادی صورت خواهد گرفت که در زلزلهٔ هفتهٔ گذشته بیشترین آسیب را دیده اند.
بر اساس معلومات این وزارت، در ترکیب این هیات ماریا لونگی، معاون دستیار ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی و ادار لیوی، معاون جنرال قنسول وزارت مالیهٔ امریکا نیز شامل اند.
حکومت طالبان نیز گفته اند که هیاتی به رهبری امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ این گروه برای گفتگو با هیات امریکایی به قطر رفته است.
وزارت خارجهٔ حکومت طالبان روز چهارشنبه ۲۹ جون (هشتم سرطان) با نشر خبرنامهای گفت که مسوولان وزارت مالیه و بانک مرکزی افغانستان در ترکیب این هیات شامل اند.
این وزارت افزوده است: "در این نشست علاوه بر موضوعات سیاسی، بیشتر بر بخشهای اقتصادی و بانکی تمرکز خواهد شد."
این در حالی است که روزنامهٔ واشنگتنپست دیروز گزارش داد که مقامات ایالات متحده با رهبری طالبان روی چارچوبی کار میکند تا افغانستان به ذخایر پولی بانک مرکزی این کشور دسترسی پیدا کند.
این روزنامه از قول منابع امریکایی گزارش داده است که هدف از این کار، رسیدگی به گرسنگی شدید و بحران بشری در افغانستان است، اما بر اساس این گزارش، در صورت توافق، مقامات طالبان بر این منابع مالی کنترول نخواهند داشت.
پس از خروج نیروهای خارجی و تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی کمکهای شان را به افغانستان متوقف و بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایههای افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند، اقدامی که وضعیت اقتصادی این کشور را وخیمتر کرد.
چند ماه پیش، رییس جمهور ایالات متحده با صدور یک فرمان اجرایی دستور داد تا ۳.۵ میلیارد دالر از سرمایههای منجمد شدهٔ افغانستان به مردم آن کشور انتقال داده شود.
سخنگوی وزارت خارجه امریکا اضافه کرد که "ما به گونهٔ فوری تلاش میکنیم تا به سوالات پیچیده در مورد استفاده از این وجوه مالی پاسخ بدهیم تا اطمینان حاصل کنیم که از این پول مردم افغانستان سود ببرند نه طالبان.”
او افزود: "ما در سطح تخنیکی با افغانها کار میکنیم تا به موضوعات اساسی مرتبط به اقتصاد رسیدگی صورت گیرد؛ روندی که ثبات لازم را برای موثریت بیشتر پاسخهای بشری فعلی فراهم خواهد کرد."
سخنگوی وزارت خارجه همچنان افزود که این تلاشها در کاهش موضوعات متعدد دیگر که سبب افزایش بحرانات بشری کنونی در افغانستان میشود، کمک خواهد کرد.
پس از ماه اگست سال گذشته، افغانستان بحران شدید بشری را تجربه میکند و سازمان ملل متحد هشدار داده است که اگر کمکهای آنی برای نیازمندان افغان فراهم نشود، حدود ۹۷ درصد جمعیت افغانستان از وضعیت موجود بشری در کشورشان متاثر خواهند شد.