محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، میگوید که این کشور از محصلین توقع دارد تا جامعه را از بیثباتی به ثبات، از فقر به آسایش، از جنگ به صلح و از نفاق به اتحاد برسانند.
آقای غنی که در مراسم آغاز سال تحصیلی (۱۳۹۷– ۱۳۹۶) سخنرانی میکرد، خطاب به محصلین گفت آنان فرصت خوبی را در اختیار دارند که نسل قبلی در ۴۰ سال گذشته نداشته است و باید از آن بهره بگیرند.
آقای غنی افزود "اگر پوهنتونها را مرکز جدلهای کوتاه مدت و موجآسا بسازید، شما رسالت تاریخی خود را از دست میدهید. اگر پوهنتونها را مرکز فکر مثبت و سازنده بسازید، شما رسالت تان را انجام خواهید داد. نفاق در پوهنتونها جایی ندارد. سیاست کوچک در پوهنتونها جایی ندارد. تفرقه در پوهنتونها جایی ندارد".
رئیس جمهور غنی تاکید کرد که وی نه "چپی" است و نه "راستی"، بلکه "سُچه مسلمان و افغان" است. این اشارۀ آقای غنی به فعالیتهای سیاسی محصلان است که در تاریخ افغانستان، وجود داشته است.
این در حالی است که پوهنتون کابل و ننگرهار در سالهای گذشته شاهد چندین تظاهرات بود. طوری که در سال ۱۳۹۴ خورشیدی شماری از محصلین پوهنتون ننگرهار با برافراشتن بیرق داعش و طالبان گفتند که از نظام جمهوری خسته شده اند.
پوهنتون ننگرهار شاهد عملیات امنیت ملی افغانستان نیز بود که چندین محصل به اتهام همکاری با گروههای مخالف مسلح دولت و ترویج افکار افراطی بازداشت شدند.
پیشتر از آن در کابل نیز، محصلین و شماری از استادان در مخالفت با فرمان تقنینی حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، در مورد منع خشونت علیه زنان، مظاهره کردند.
رئیس جمهور جمهور گفت که اگر افکار منفی در پوهنتونها جایی بگیرد، در آنجا محدود نمیماند. به گفتۀ آقای غنی تمامی بحرانهای دهه دموکراسی و سایر دههها در تاریخ افغانستان، از پوهنتونها سرچشمه گرفته است.
رئیس جمهور غنی گفت "محصلین لیلیه خود را جزئی از این جامعه ندیدند؛ خود را در انزوا دیدند؛ پسان دیدید که از جامعه چی انتقام کشیدند".
آقای غنی همچنین گفت که پوهنتونها نباید مرکز عقدهها باشد، بلکه راهگشای عقدهها باشد و به باور وی، درک واضح از خطرات، استفاده از فرصتها است در پوهنتونها می تواند آینده ساز افغانستان باشد، در غیر در غیر آن ضایعهای ملی خواهد بود.
او از محصلین خواست که پروسه تحول را برای ثبات سیاسی، رشد پایدار اقتصادی، همبستگی ملی، وحدت اجتماعی و تحکیم فرهنگ دموکراسی مدیریت کنند.