لینک های دسترسی

Breaking News

راشد خان: محرومیت دختران افغان از آموزش 'مایوس و ناخوشنودم' کرد


راشد خان، ستارۀ مشهور کرکت افغانستان
راشد خان، ستارۀ مشهور کرکت افغانستان

راشد خان، ستارۀ مشهور کرکت افغانستان، در واکنش به اقدام طالبان مبنی بر منع آموزش دختران و زنان در موسسات طبی، ابراز یاس و ناخوشنودی کرده است و محرومیت آنان را از آموزش "دردناک" توصیف کرده است.

این چهرۀ شناخته شدۀ ورزشی افغانستان پیامی را در حساب کاربری خود در شبکۀ ایکس با حدیت پیامبر اسلام آغاز کرده و نوشته است "آموختن علم برای هر مرد و زن مسلمان فرض است".

او همچنان ابراز امیدواری کرده است که این تصمیم بازنگری شده و به گفتۀ وی به زنان و دختران افغان "مطابق اصول دین مقدس اسلام زمینۀ آموزش مهیا شود."

راشد خان در بخشی از این پیام به زبان انگلیسی نگاشته است که فراهم آوری زمینۀ آموزش برای زنان و دختران نه تنها یک مسوولیت اجتماعی بلکه مکلفیت اخلاقی است که ریشۀ عمیق در باورها و ارزش‌های مردم افغانستان دارد.

شماری از رسانه‌ها گزارش داده اند که بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.

دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.

این اقدام طالبان واکنش‌های بین‌المللی را نیز برانگیخته و شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر، ضمن محکوم کردن آن، طالبان را به لغو این تصمیم ترغیب کرده اند.

اتحادیه اروپا با نشر بیانیه‌ای این تصمیم طالبان را "نقض هولناک" حقوق بنیادی بشری و حملۀ ناموجه بر دسترسی زنان به حق آموزش در افغانستان خوانده و از پیامدهای آن هشدار داده است. در بیانیه‌ گفته شده است که این تصمیم "بحران بشری را در افغانستان عمیق‌تر کرده و مشقت مردم را تشدید می‌کند".

هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) ضمن ابراز نگرانی از گزارش‌ها در در این مورد گفته است که "با استفاده از مسیرها رسمی به تایید این گزارش ادامه می‌دهد و تاکنون تاییدی رسمی دریافت نکرده است."

یوناما گفته است که در صورتیکه چنین تصمیم اتخاذ شده باشد "محدودیت‌های بیشتری را بر حقوق زنان و دختران برای آموزش و دسترسی به خدمات صحی و مراقبت های صحی ایجاد" کرده و تاثیر "زیانبار" بر سیستم صحت و رفاه مردم افغانستان خواهد داشت.

سازمان عفو بین‌الملل نیز این تصمیم طالبان را بخشی از "حملات سیستماتیک" این گروه بر زنان و دختران به دلیل جنسیت شان توصیف کرده و افزوده است: "حق تحصیل یک حق اساسی بشر است که طالبان با یک سیاست سخت‌گیرانه، یکی پی دیگر به گونۀ آشکار آن را نقض می‌کنند."

سازمان دیدبان حقوق بشر نیز ضمن تقبیح این اقدام طالبان، خواستار پاسخگویی طالبان در قبال رفتارشان علیه زنان شده است.

مقام‌های طالبان تا کنون به گونۀ رسمی این تصمیم را که گزارش شده است به دستور ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر آن گروه، اتخاذ شده است، تایید یا رد نکرد اند.

طالبان در ماه سپتمبر ۲۰۲۱ درست یک ماه پس از برگشت مجدد به قدرت در افغانستان، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع کردند و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاه‌ها محروم کردند.

گروه

XS
SM
MD
LG