لینک های دسترسی

Breaking News

عفو بین‌الملل از ممنوعیت طالبان بر آموزش دختران در انستیتیوت‌های طبی ابراز نگرانی کرد


پیش از این، دختران در این نهادها در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بوده اند.
پیش از این، دختران در این نهادها در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بوده اند.

سازمان عفو بین‌الملل به تصمیم تازۀ طالبان در مورد ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوت‌های طبی در افغانستان واکنش نشان داده و خواستار لغو تمامی محدودیت‌ها بر زنان و دختران در این کشور شده است.

این سازمان ناوقت روز سه‌شنبه سوم دسمبر (۱۳ قوس) با نشر اعلامیه‌ای گفت که منع آموزش دختران در نهادهای طبی به شمول پرستاری و قابلگی، آخرین اقدام سخت‌گیرانه علیۀ زنان در این کشور است.

بر اساس گزارش رسانه‌های محلی افغانستان، بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.

برخی از اشتراک‌کنندگان این نشست که از ذکر نام خود در گزارش خودداری کردند، گفته اند که بر اساس اظهارات این مقام طالبان، این تصمیم توسط هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، گرفته شده و مسدود شدن نهادهای آموزشی طبی بر روی دختران، تصمیم نهایی آنان است.

عفو بین‌الملل این اقدام تازۀ طالبان را بخشی از "حملات سیستماتیک" این گروه بر زنان و دختران به دلیل جنسیت شان توصیف کرده و افزوده است: "حق تحصیل یک حق اساسی بشر است که طالبان با یک سیاست سخت‌گیرانه، یکی پی دیگر به گونۀ آشکار آن را نقض می‌کنند."

در اعلامیه همچنان آمده است: "این کار نه تنها دروازه آخرین مسیر باقی‌مانده برای آموزش زنان در افغانستان را می‌بندد، بلکه پیامدهای ویرانگری برای سلامت زنان در کشوری خواهد داشت که یکی از بالاترین میزان مرگ و میر مادران را در جهان دارد."

بر اساس گزارش ملل متحد، افغانستان بلندترین میزان مرگ مادران باردار را در آسیا دارد و از هر ۱۰۰هزار زایمان، ۶۳۸ مادر در این کشور در جریان بارداری یا زایمان جان می‌بازند.

سازمان عفو بین‌الملل از طالبان خواسته است که تمامی فرمان‌های محدودکننده علیه زنان افغان را لغو کنند. به گفتۀ این سازمان، زنان و دختران در افغانستان، باید بدون ترس، ارعاب و محرومیت اجباری از حقوق انسانی خود برخوردار شوند.

در اعلامیه آمده است: "طالبان باید فوراً به سیستم آزار و اذیت جنسیتی خاتمه داده و مکلفیت‌های افغانستان را بر اساس قوانین بین‌المللی حقوق بشر انجام دهند."

پیش از این، دختران در این نهادها در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.

در ویدیوهایی که در رسانه‌های اجتماعی از ولایات مختلف افغانستان به نشر رسیده، دیده ‌می‌شود که طالبان مانع ورود دختران به داخل صنف‌های درسی شان شده‌اند.

در این ویدیوها همچنان دیده می‌شود که مسوولان نهادهای آموزشی طبی از دختران می‌خواهند که بر اساس تصمیم جدید طالبان، روند آموزش در این انستیتیوت‌ها متوقف شده و آنان منتظر اطلاع بعدی باشند.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. با آنکه بیش از ۱۱۶۰ روز از ممنوعیت رفتن دختران به صنوف بالاتر از صنف ششم مکاتب می‌گذرد، طالبان تا کنون برای باز شدن دوبارۀ مکاتب به روی دختران هیچ اقدامی نکرده‌اند.

علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران را در دانشگاه‌ها و موسسات تحصیلات عالی نیز ممنوع کردند.

در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده‌اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بین‌المللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده‌اند.

گروه

XS
SM
MD
LG