لینک های دسترسی

Breaking News

بنیت: برخورد طالبان با زنان در افغانستان باید وجدان بشریت را تکان دهد 


ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان و بنفشه یعقوبی، فعال حقوق زنان افغانستان
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان و بنفشه یعقوبی، فعال حقوق زنان افغانستان

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان، در گزارش تازه‌اش پیرامون وضعیت زنان در افغانستان گفته است که برخورد طالبان با زنان در این کشور باید ''وجدان بشریت'' را تکان دهد.

این گزارش که تحت عنوان "پدیده نظام نهادینه شدهٔ تبعیض، جداسازی، بی احترامی به کرامت انسانی و محرومیت زنان و دختران افغان" نشر شده، وضعیت بشری زنان و دختران افغان را تحت حاکمیت طالبان به تحلیل گرفته است.

ریچارد بنیت با در نظر داشت به محدودیت‌های که طالبان بر حقوق زنان، به ویژه حق آموزش و کار وضع کرده اند،‌ گفته است که "نظام نهادینه شده تبعیض، جداسازی، بی حرمتی به کرامت انسانی و حذف زنان و دختران و آسیب‌های مرتبط به آن، باید وجدان بشریت را تکان دهد."

او گفت: "خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان شدید است و به این نتیجه رسیدم که این خشونت ممکن برابر به جنایت علیه بشریت، به شمول محکومیت جنسیتی باشد. در جلسات مشورتی که با نجات یافتگان داشتم به ويژه زنان، آنان تاکید کردند که عبارت اپارتاید جنسیتی درست‌ترین عبارت برای بیان تجربیات شان است و آنان خواستار به رسمیت شناختن این اقدام طالبان به حیث جنایت علیه بشریت استند."

شورای حقوق بشر ملل متحد امروز ۱۸ جون (۲۹ جوزا) کشورهای اشتراک کننده در این نشست شورای حقوق بشر در آیینهٔ این گزارش حمایت شان را از زنان و دختران افغان ابراز کردند.

گزارشگر ویژهٔ‌ شورای حقوق بشر افغانستان در گزارش‌اش گفته است که "گروه کاری رسیدگی به تبعیض علیه زنان و دختران دریافتند که موارد نقض سیستماتیک گسترده حقوق اساسی زنان و دختران در افغانستان، عمدتاً ناشی از پالیسی های تبعیض‌آمیز و زن‌ستیزانه طالبان و روش های خشونت‌آمیز تطبیق آن، تعذیب جنسیتی سازمان یافته و یک چهارچوب نهادینه شده اپارتاید جنسیتی می باشد، و بر مبنای آن توصیه های مفصل را به مقامات کنونی، دولت‌ها و سازمان ملل متحد ارایه کردند."

در گزارش آمده است که طالبان بین ماه جون ۲۰۲۳ و ماه مارچ ۲۰۲۴ تقریباً ۵۲ فرمانی صادر کرده اند که حقوق زنان و دختران را در سرتاسر کشور محدود می سازد.

پس از تسلط دوباره بر افغانستان، طالبان دروازه های مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران مسدود کردند. در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران در دانشگاه‌ها و موسسات تحصیلات عالی را نیز ممنوع کردند. در ماه جون ۲۰۲۳ موسسات غیرحکومتی خارجی از ارایه برنامه های آموزشی، به شمول آموزش مبتنی بر جامعه منع شدند. این گروه همچنان ده‌ها فرمان دیگر را صادر کرده است که حقوق مدنی و بشری زنان را محدود کرده و آنان را حتا از رفتن به پارک‌ها، حمام‌های عمومی و آرایشگاه‌های مخصوص زنان باز می‌دارد.

بنیت در گزارشش گفته است که در جامعهٔ مرد سالار تحت حاکمیت طالبان "به‌ زنان به عنوان افرادی دیده می شود که وظیفهٔ تولد و پرورش کودکان را بر عهده دارند و یا اینکه به آنها به ‌عنوان اشیای بهره برداری نگریسته می شود، به شمول بردگی در ازای بدهی، قید کردن در خانه، بهره برداری جنسی و سایر انواع نیروی کار بدون دستمزد یا با دستمزد ناچیز."

نادا الناشف، معاون کمیشنر عالی حقوق بشر ملل متحد، در بیانیه خود در نشست امروز شورای حقوق بشر گفت که "این چنین تبعیض و خشونت سیستماتیک طالبان نباید از سوی جامعه بین المللی عادی سازی شده وتحمل گردد."

الناشف گفت: "...امیدوارم این نشست به همبستگی توسط شورای حقوق بشر ملل متحد و جامعه بین المللی بیانجامد. زنان فعال شجاع امروز باید دیده شوند و مشکلات شان درک گردد و جامعه بین‌المللی باید در کنار آنان بیاستد و متعهد باشند که حکومت طالبان احکام سرکوب گرانه و عقب گرانه حقوق زنان را معکوس سازد. آینده بالقوه افغانستان تنها می تواند از طریق برخوردار شدن کامل و مساوی حقوق بشری زنان و دختران درک شود."

در نشست امروزی شورای حقوق بشر ملل متحد شماری از زنان فعال افغان نیز اشتراک داشتند.

شفیقه خپلواک فعال حقوق زنان افغان گفت که "زنان افغان تحت حاکمیت طالبان به موجودات، بی‌چهره، بی‌صدا و بی‌نام" مبدل شده اند. او خطاب به نمایندگان جامعهٔ بین المللی گفت در حالی که زنان و دختران افغان برای بقای شان مبارزه می‌کنند، جهان هیچ کاری را برای دفاع از زنان افغان انجام نداده است. خپلواک خواهان شمولیت زنان در تمامی تصامیمی شد که در مورد افغانستان اتخاذ می‌شود.

بنفشه یعقوبی، فعال افغان و برندهٔ جایزهٔ بین المللی زنان شجاع گفت که کشورهای جهان همه با زنان افغان خود را همصدا می‌دانند، اکنون باید آنرا در عمل نیز نشان دهند.

ریچاد بنیت خطاب به فعالان حقوق زنان افغان گفت: "خواست شما برای عمل، نمی‌تواند بیش از این روشن و متقاعد کننده باشد."

بنیت گفت: "من به گونهٔ‌ منظم تلاش می‌کنم تا نگرانی‌های حقوق بشری را با طالبان شریک سازم و مسودهٔ این گزارشم را پیش از نشر آن با آنان شریک کردم. متاسفانه که طالبان به عوض تعامل یافته‌های گزارش، آنرا غلط خوانده و رد کردند."

مقامات طالبان تا اکنون به گونهٔ‌ رسمی در مورد گزارش اخیر ریچارد بنیت تبصره‌ای نکرده اند.

بنیت یک بار دیگر از جامعهٔ بین المللی خواست تا از عادی سازی روابط و مشروعیت بخشیدن به مقامات طالبان تا زمانی دوری کنند که آنان بهبودی قابل لمس، به ویژه در بخش حقوق زنان و دختران، را از خود به نمایش نگذارند.

گروه

XS
SM
MD
LG