گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به حملۀ مسلحانه بر یک زیارتگاه در ولسوالی نهرین ولایت بغلان واکنش نشان داده و از تهدیدات جدی علیۀ اقلیتهای مذهبی در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
ریچارد بنیت در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس حملۀ افراد مسلح در بغلان را که در آن، ۱۱ غیرنظامی کشته شدند، را "هولناک" خوانده و با بستگان قربانیان ابراز غمشریکی کرده است.
منابع محلی در ولایت بغلان گفته اند که افراد مسلح ناشناس، جمعه شب، وارد یک زیارتگاه در مرکز این ولسوالی شده و کم از کم ۱۱ نفر را با ضرب گلوله کشته اند. ارباب نقشبندی، یکی از باشندگان محل به صدای امریکا گفت که این افراد، زمانی تیرباران شدند که آنان مصروف "عبادت و ذکر" در این زیارتگاه بوده اند.
به گفتۀ نقشبندی، قربانیان از پیروان اهل "تصوف" بوده و آنان در هنگام عبادت، توسط افراد مسلح در زیارت "سید پادشاه آغا" هدف حمله قرار گرفتهاند.
ریچارد بنیت افزوده است: "اقلیتهای مذهبی همچنان در معرض تهدید جدی قرار دارند. همۀ مردم افغانستان حق دارند تا در آرامش و صلح عبادت کنند."
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد بر لزوم اقدامات جدی برای جلوگیری از چنین حملات در آینده تاکید کرده و اضافه کرده که "به حفاظت و عدالت بیشتر نیاز است".
مقامهای طالبان وارد شدن تلفات بر پیروان اهل "تصوف" در این زیارتگاه را تایید کرده اند. تا کنون هیچ فرد و یا گروهی حملۀ مرگبار در ولسوالی نهرین ولایت بغلان را به عهده نگرفته است.
هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) روز شنبه ۲۳ نومبر (سوم قوس) گفته است که حملۀ افراد مسلح بر عبادتگاه صوفیان در بغلان را محکوم میکند، که در بیش از ۱۰ نفر جان باخته اند.
ملل متحد افزوده است: "یوناما از مقامات حاکم خواهان بررسی کامل این رویداد شده است و همچنان خواهان جلوگیری از حملات مشابه در آینده و حصول اطمینان از امنیت جوامع میباشد."
این حمله واکنشهای را در میان مقامهای حکومت پیشین افغانستان نیز به دنبال داشته است.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان این حملۀ را "تروریستی و جنایت ضد بشری" عنوان کرده و آنرا محکوم کرده است. او همچنان با خانوادههای قربانیان افراز غم شریکی کرده است.
محمد فرید حمیدی، لوی سارنوال پیشین افغانستان حملۀ مسلحانه بر پیروان اهل تصوف در بغلان را نکوهش کرده و از گسترش خشونتها و نفرتپراگنیهای مذهبی و قومی در افغانستان هشدار داده است.
حمیدی افزوده است: "با اندوه و تاسف فراوان که طی دهههای گذشته با ورود افکار و ایدیولوژیهای خشونت شعار، تکفیری و افراطگرا، گروههای تروریستی زیر نام دفاع از دین حمام خون مسلمانان راستین و صلحجو را به راه انداخته اند. وضعیت افغانستان اما از همه جوامع اسلامی در بدترین حالت قرار دارد. کشوریکه در آن از جنگ و خشونت مذهبی اثر و نشانی نبود، اکنون هر روز شاهد گسترش خشونتها و نفرت پراگنی مذهبی و قومی شده است."
حمیدی افزوده که طالبان که خود از طریق "خشونت، نفرتپراگنی، تکفیرگرایی و کشتار مسلمانان در مساجد، تکایا، خانقاهها و دیگر عبادگاههای مسلمانان" به قدرت رسیده اند، عامل اصلی "این جنایات هولناک" اند.
محمد حنیف اتمر، وزیر خارجۀ حکومت پیشین افغانستان در پیامی در صفحۀ ایکس، ضمن ابراز غم شریکی با بستگان قربانیان، این رویداد را تکاندهنده خوانده است.
او افزوده است: "در حالیکه مراتب تسلیت و همدردی خود را با هموطنان آسیب دیده ابراز میکنیم، خواستار تحقیقات بیطرفانه بینالمللی هستیم. این واقعه بار دیگر نیت جنایتکارانه دشمنان مردم افغانستان و ناتوانی تاسف برانگیز حاکمیت تحمیلی کنونی را در تامین امنیت مردم نشان میدهد."
برخی چهرههای سیاسی افغانستان نیز این حملۀ را محکوم کرده و بر تامین امنیت شهروندان افغانستان تاکید کردهاند.
گروه