وزارت امور خارجه اسپانیا گفته است که برای پایان دادن به نقض حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان، کشانیدن طالبان به محکمۀ بینالمللی عدالت ضروری بوده و باید طالبان پاسخگو قرار داده شوند.
این وزارت ناوقت روز جمعه ۱۳ دسمبر (۲۳ قوس) با نشر اعلامیهای گفته است که از تلاشهای برخی کشورها برای ارجاع پروندۀ نقض حقوق بشر طالبان به محکمۀ بینالمللی عدالت پشتیبانی میکند.
خوزه مانویل الباریس، وزیر خارجۀ اسپانیا، در کنفرانسی که با حضور دهها فعالان حقوق زن که در شهر مادرید برگزار شده بود، گفته است که این کشور برای حمایت از حقوق زنان و دختران در افغانستان ادامه داده و همچنان برای از بین بردن معافیت از مجازات افرادی که حقوق بشر را در این کشور نقض میکند، تلاش خواهد کرد.
طالبان در بیشتر از سه سال گذشته، محدودیتهای شدید و سرکوبگرانه را بر زنان وضع کرده، آنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از مکتب ابتداییه و کار در سازمانهای دولتی و غیردولتی، سفر بدون محرم شرعی مرد، رفتن به پارکها، حمامها و کلبهای ورزشی منع کرده اند، اقدامی که ملل متحد آنرا "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.
الباریس افزوده است: "اسپانیا معتقد است که پاسخگو ساختن طالبان برای پایان دادن به نقض گسترده و دوامدار حقوق بشر در افغانستان ضروری است. به همین دلیل، کشور ما، با کشورهای دیگر مانند، فرانسه، لوکزامبورگ، چیلی، کاستاریکا و مراکش پیوست و از ابتکار آسترالیا، کانادا و هالند که گامهای عملی را در این مورد برداشتند، حمایت کرده است."
کشورهای که به گونۀ مشترک این پرونده را به محکمۀ بینالمللی هاگ ارجاع کرده اند، نگرانی عمیق خود را از وخامت اوضاع بشری در افغانستان به ویژه وضعیت زنان و دختران ابراز داشته و خواستار به محاکمۀ کشانیدن طالبان شده اند.
بر بنیاد معلومات وزارت خارجۀ اسپانیا، در این کنفرانس یک روزه که توسط این وزارت و در همکاری برخی نهادهای بینالمللی مدافع حقوق زنان برگزار شده بود، ۵۰ زن از افغانستان که در بیرون از این کشور زندگی میکنند، اشتراک کرده بودند. به گفتۀ این وزارت در این کنفرانس همچنان سفیران برخی از کشورهای خارجی و نمایندگان ملل متحد و سازمانهای بینالمللی حقوق بشر حضور داشتند.
در اعلامیه آمده است که اشتراککنندگان این نشست، از قطعنامهای نشست زنان افغان که به تاریخ ۱۳ سپتمبر در آلبانیا برگزار شد، حمایت کردند.
نخستین نشست بزرگ زنان افغانستان به تاریخ ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) در شهر تیرانا، پایتخت البانیا برگزار شد و در آن فعالان حقوق بشر، مقامهای پیشین حکومت افغانستان، خبرنگاران و زنان از بخشهای دیگر جامعه شرکت کردند.
بنیاد زن برای افغانستان، که یک بنیاد غیر انتفاعی است، این نشست سه روزه را زیر نام "نشست زنان"، با حضور بیش از ۱۳۰ زن افغان میزبانی کرده بود.
این در حالی است که به تازگی، کریم خان، سارنوال ارشد محکمۀ بینالمللی جرایم (محکمۀ هاگ) از دریافت پروندۀ آزار و اذیت جنسیتی در افغانستان خبر داده و گفته که بررسیها دربارۀ نقض حقوق زنان و دختران توسط طالبان در این کشور، پیشرفتهای چشمگیری در پی داشته است.
محکمه بینالمللی جرایم (محکمهٔ هاگ) به تاریخ ۲۹ نومبر (نهم قوس) با نشر اعلامیهای گفت که شش کشور به شمول فرانسه، لوکزامبورگ، چیلی، کاستاریکا، اسپانیا و مکسیکو، پروندۀ نقض حقوق زنان در افغانستان را برای بررسی به این محکمۀ فرستادهاند.
کریم خان، سارنوال ارشد این محکمۀ ضمن استقبال از ارجاع این پرونده، بر بررسی همه جانبه دربارۀ نقض حقوق زنان در افغانستان تاکید کرده است.
او افزود: "من میتوانم گزارش بدهم که پیشرفتهای قابل ملاحظهای در بررسی اتهامات آزار و اذیت جنسیتی در افغانستان انجام شده و به زودی نتایج آنرا اعلام خواهم کرد."
این در حالی است که پیش از این، آسترالیا، کانادا، آلمان و هالند اعلام کرده بودند که آنان یک روند حقوقی را آغاز میکنند، روندی که میتواند به نشست استماعیه در محکمهٔ بینالمللی عدالت در هاگ منتج شود.
بیش از ۲۰ کشور با نشر اعلامیهای در نیویارک حمایت شان را از اقدام حقوقی این چهار کشور علیه طالبان و برخورد این گروه علیه زنان و دختران اعلام کردند.
پیش از این، انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد، به تاریخ ۲۳ سپتمبر (دوم میزان) وضعیت بحرانی زنان و دختران افغان را که تحت تبعیض و سرکوب جنسیتی قرار دارند، برجسته کرد.
گوتیرش گفت که جامعهٔ بین المللی در کنار زنان و دختران افغان ایستاده است و از طالبان خواست تا قوانینی را لغو کند که زنان را نادیده میگیرد و آنان را در انزوا و ناامیدی قرار میدهند.
گروه