طالبان گفتهاند که یک هیات از وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان برای بررسی وضعیت پناهجویان افغان به ترکیه سفر میکند.
این در حالی است که بر اساس آمار انجمن حمایت از پناهندگان افغان در ترکیه، حکومت ترکیه طی بیش از هفت ماه گذشته حدود ۴۰ هزار پناهجوی افغان را از آن کشور اخراج کرده است.
محمد ارسلا خروتی، معین وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان در یک نشست خبری گفت که در بحثها و دیدارهایی که با مقامات ترکی در مورد وضعیت پناهجویان افغان و برگشت آنان در کابل داشتهاند، قناعت شان فراهم نشده است و در این زمینه به توافق نیز نرسیده اند.
آقای خروتی گفت که خواست حکومت طالبان از ترکیه این است تا بر اساس حقوق بینالمللی که برای پناهجویان داده شده و حقوق انسانی آنان، برای پناهجویان افغان در ترکیه سهولتها فراهم شود.
به گفتۀ معین وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان در مورد آمار، چگونگی روند اخراج و کمک به پناهجویان افغان در ترکیه مشکلات وجود دارد و تعهدات در زمینۀ ایجاد سهولت از جمله اشتغالزایی و کاروبار برای پناهجویان افغان در ترکیه عملی نشده است.
آقای خروتی گفت که قرار است برای بررسی وضعیت پناهجویان افغان و مشکلات شان در جریان هفتۀ روان هیاتی به ترکیه سفر کند. او افزود: "ما میخواهیم که در رابطه به برگشت پناهجویان، مشکلات و چالشهای آنان و کمک به آنها این هیات دربارۀ تمام موارد بحثهای تفصیلی خواهد شد و تمام مشکلات آنها مد نظر گرفته خواهد شد."
در همین حال، انجنیر محمد علی حکمت، یکی از بنیانگذاران انجمن حمایت از پناهندگان افغان در ترکیه به صدای امریکا گفت که پناهجویان افغان در ترکیه به ویژه کسانی که غیرقانونی وارد آن کشور شده اند، با مشکلات متعددی مواجه اند.
به گفتۀ آقای حکمت، بیشتر این افراد بدون اعضای خانوادۀشان استند. او گفت: "آنها در مدتی که در داخل ترکیه استند به صورت قاچاق و کاملاً غیرقانونی زندگی میکنند. از هیچ نوع خدمات دولتی و قانونی استفاده نمی توانند، شفاخانه رفته نمی توانند، دانشگاه درس خوانده نمی توانند، تحصیل کرده نمی توانند از شهر به شهر دیگر رفته نمی توانند".
بر اساس آمار انجمن حمایت از پناهندگان افغان در ترکیه، حکومت آن کشور از اواخر ماه جنوری سال روان تا هفتۀ گذشته، نزدیک به ۴۰هزار پناهجوی افغان که ۹۰ درصد شان افراد بدون خانواده بودند، با پروازهای چارتر به کابل برگشتانده است.
آمار دقیق از حضور پناهجویان افغان در ترکیه وجود ندارد، اما بر اساس تخمین حکومت آن کشور ۱۲۰ هزار پناهجو در آن کشور ثبت شده اند.
از سویی هم مقامات وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان طالبان، برای بررسی و بهبود وضعیت مهاجرین در کشورهای همسایه، پیش از این نیز سفرهایی داشته اند.
آقای خروتی گفت که حکومت طالبان برای جلوگیری از اخراج اجباری مهاجرین با هیاتهای اعزامی کشورهای همسایه به ویژه ایران و پاکستان گفتگوهای موثر انجام داده است.
به گفتۀ معین وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان طالبان در نتیجۀ این گفتگوها مقامات ایرانی به ایجاد سهولتها برای مهاجرین افغان و رهایی زندانیان افغان در آن کشور تعهد کردند.
آصفه استانکزی، رییس مرکز حمایت از مهاجرین افغان در ایران در مورد افزایش روند اخراج مهاجرین افغان از ایران به دورهٔ دوماهه برای سرشماری پناهجویان افغان اشاره کرد که مهاجران بدون مدرک وقت داشتند تا با ثبتنام در مراکز تعیین شده مدارک قانونی را به دست آورند.
خانم استانکزی گفت:" از اوایل ماه ثور تا نهم ماه سرطان، افغانهای مهاجر بدون مدرک قانونی وقت داشتند تا خود را راجستر کنند. کسانی که این کار را انجام ندادند از دیدگاه حکومت ایران غیرقانونی محسوب شده و اخراج میشوند."
آقای خروتی گفت که رسیدگی به حقوق مهاجرین از مسوولیتهای اساسی این وزارت است و علاوه بر ایران، برای حل مشکلات مهاجرین افغان در پاکستان نیز تلاش کرده است.
او دربارۀ ایجاد سهولت به مهاجرین افغان در پاکستان گفت: "تمدید شش ماهۀ مدت اسناد اقامت مهاجرین افغان در پاکستان، حل نسبی مشکلات مهاجرین در کمپها و کمک به خانوادههای مهاجرین دارای شناخت کارت مهاجرت از دیگر دستاوردها بود".
بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، طی یک سال سلطۀ طالبان بر افغانستان نزدیک به ۶۲۳ هزار مهاجر از ایران، پاکستان و برخی کشورهای دیگر به افغانستان برگشته اند.
این وزارت گفته است که از میان این برگشتکنندگان، حدود ۱۱۷ هزار نفر آنها در ولایات سرحدی کمکهای بشری دریافت کرده اند.